Baykal: Dünyanın En Büyük Sarayları İtibarsız Ülkelerde Bulunuyor

Baykal: Dünyanın En Büyük Sarayları İtibarsız Ülkelerde Bulunuyor

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, bir ülkenin itibarının sarayların mevcudiyetiyle ölçülemeyeceğini, dünyanın en büyük saraylarının itibarı olmayan ülkelerde bulunduğunu, Türkiye’de çok sorumsuzca paralar...

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, bir ülkenin itibarının sarayların mevcudiyetiyle ölçülemeyeceğini, dünyanın en büyük saraylarının itibarı olmayan ülkelerde bulunduğunu, Türkiye’de çok sorumsuzca paralar harcandığını söyledi. Baykal, CHP Denizli İl Başkanlığı ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Hükümet üyelerinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ülkenin itibarının arttığı şeklindeki sözlerine tepki göstererek, “İtibar başka bir şey. Türkiye’deki harcama düzeni, Türkiye’deki mali murakabenin kaldırılmış olması üzerinde durulması gereken nokta. Düşünün ki bütçe, Sayıştay raporu olmadan konuşuldu ve kararlaştırıldı. Sayıştay raporunun gerçekleştirilmesi engellenerek Türkiye’de bütçe harcamaları yapılıyor. Tabii böyle bir durum olunca her türlü harcama da sorumsuzca yapılabiliyor. Bu konunun sorgulanması gereken çok yönü var.” dedi.

'MÜTEVAZİ YAŞARKEN DE PEKALA YÜKSEK BİR İTİBAR SAĞLAMAK MÜMKÜNDÜR'

Harcanan paranın, kimsenin babasının parası olmadığını belirten Baykal, “Harcanan para, milletin parasıdır. Milletin o parayı harcayacağı çok daha temel ihtiyaçları vardır. Buna göre bunun düzenlenmemesi gerekir. Ne yazık ki böyle bir hesap vermeyi Türkiye’yi yönetenler, uzun bir süredir ortadan kaldırmışlardır. Çok sorumsuzca paralar harcanıyor. Hukukun askıya alındığı, yargının bağımsızlığını kaybettiği, denetimin işletilmediği bir ülkede bunlar oluyor. Buralardan yola çıkarak bu temel sorunlara yönelmemiz gerekiyor. Bir demokratik ülkede, dikkat edin bu kadar gösterişli harcamalar kolayca yapılmaz. İtibar dediğin, demokratik itibar değildir. O başka bir itibardır. Bizim demokratik itibara ve saygınlığa ihtiyacımız var. Demokratik saygınlık alçakgönüllü, mütevazi yaşarken pekala yüksek bir itibarı sağlamak, elde etmek mümkündür.” diye konuştu.

'ŞAŞAA BAZI TEMEL YOKSUNLUKLARI ÖRTMEYE YETMEZ'

Zenginlik ve şaşaanın bazı temel yoksunlukları örtmeye yetmeyeceğini vurgulayan Baykal, “Halkın sorunlarına çözüm getirecek bir anlayışla iktidar olmak büyük saraylarda, gösterişli binalarda halka sırtını dönmüş olarak yaşamaktan her zaman daha evladır. Daha büyük itibar kaynağıdır.” şeklinde konuştu.

CHP'den istifa ederek Anadolu Partisi'ni kuran Emine Ülker Tarhan'la ilgili bir soru üzerine de değerlendirme yapan Deniz Baykal, yeni parti girişiminden dolayı büyük üzüntü içerisinde olduğunu ifade etti: “Böyle bir noktaya gelmemeliydik. Keşke CHP’nin ilkelerine, değerlerine inanan insanlar CHP çatısı altında, kendi aramızda tartışarak, kendi aramızda mücadelemizi sürdürerek, birbirimizi eleştirerek ama gereken noktada beraberliğimizi, dayanışmamızı ortaya koyarak birlikte çalışma gereğini hayata geçirmeye devam edebilseydik. CHP içinde bazı arkadaşlarımızın böyle bir ayrışma ihtiyacını hissetmiş olmalarından üzüntü duyuyorum.”

‘AYRIŞMALAR KALICI OLMAZ’

Partideki ayrışmaların kalıcı olacağına inanmadığını söyleyen Baykal, şunları kaydetti: “Sürekli olacağına da inanmıyorum, çünkü er geç yaşanan olaylardan gerekli dersleri alacağız, gerekli değerlendirmeleri yapacağız. Ayrışmanın uygun olmadığını göreceğiz. Aslında görüyoruz. Ben gördüğümüzü düşünüyorum ama birileri bunu yaşayarak öğrenme durumuna geliyor olabilir. Gönül isterdi ki böyle bir ayrışma olmasaydı ama biz bu ayrışmayı da değerlendirerek, dertleri kendimize alarak CHP çatısı altında mücadelemizi sürdürmeliyiz. CHP’yi başarıya ulaştırmalıyız.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.