Bavyeralılar Csu İle Devam Dedi

Bavyeralılar Csu İle Devam Dedi

Almanya'da Bavyera Eyalet Meclisi seçimlerini her iki seçmenden birinin oyunu alan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) önde bitirdi.

Almanya'da Bavyera Eyalet Meclisi seçimlerini her iki seçmenden birinin oyunu alan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) önde bitirdi. Yüzde 47,7 oy oranı ile mecliste 101 milletvekili ile temsil edilecek CSU tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağladı.

CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, seçim öncesi son konuşmasında ‘CSU Bavyera demek’ diyerek iddialı olduğunu belli etmişti. Federal Hükümet’in ortağı FDP'nin yüzde 5 barajını aşamayarak meclis dışı kalmasının genel seçimlere etkisi ise merak konusu oldu.

22 Eylül’deki genel seçimlerin bir provası olarak da değerlendirilen Bavyera eyalet seçimlerinde Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 47,7 oy alarak tek başına iktidar için yeterli çoğunluğu sağladı. Bu sonuçla CSU, eyalette 1958 yılından bu yana aralıksız sürdürdüğü iktidarına devam edecek.

Seçim sonuçlarından son derece memnun olduğunu dile getiren CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, büyük bir başarı elde ettiklerini, seçim sonucunun aynı zamanda kendilerine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti. Son seçim konuşmasına kullandığı ‘CSU Bavyera demektir’ sözü ile iddialı olduğunu belli eden Seehofer, kesin sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada CSU'nun halkın partisi olduğunu, Bavyera’da derin kökleri bulunduğunu ve her iki seçmenden birinin CSU’ya oy verdiğini söyledi. CSU bu eyalette geçtiğimiz dönem yüzde 43,4 oranında oy almıştı.

SPD BADEN-WÜRTTEMBERG BAŞARISINI TEKRARLAYAMADI

Münih’in sevilen ve Türk dostu olarak bilinen Belediye Başkanı Christian Ude ise SPD’nin Bavyera başbakan adayı olarak çok aktif bir kampanya yürütmesine rağmen sandıktan galip çıkamadı. Baden-Württemberg Eyaleti’nde iktidarı 58 yıl sonra CDU iktidarından Yeşiller-SPD Koalisyonu’nun aldığı gibi Yeşiller ile birlikte Bavyera’da bir ilki başararak CSU iktidarına son vermek amacıyla yoğun bir seçim çalışması dönemi geçiren Ude, beklediği sonuca ulaşamadı. Bununla birlikte SPD eyalette geçen dönem yüzde 18 civarında olan oy oranını yüzde 20,6 ya yükseltti.

FDP’DE BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

En büyük sürprizi ise oyların yüzde 3,3’ünü alarak yüzde 5 barajına takılarak meclis dışı kalan Hür Demokrat Parti (FDP) yaptı. Bu sonucun federal seçimlere nasıl yansıyacağı ise merak konusu. Önceki seçime göre yüzde 4,3 oranına oy kaybeden FDP’nin federal seçimlerde de benzer bir sonuç alması, muhtemel bir koalisyon hükümeti hesabında yer alamayacağını gösteriyor. Sonuçları bir uyarı olarak değerlendiren FDP lideri Philipp Roesler, "Bu ağır bir yenilgi. Ama yola devam etmeliyiz. Bavyera farklı. Artık meselemiz tüm Almanya.” dedi.

CDU kanadından yapılan açıklamada ise alınan sonucun federal seçimlere olumsuz bir etkisinin olmayacağı, liberallerin Bavyera’da oy oranının belli olduğu, bazı oynamaların olabileceğine dikkat çekildi.

YEŞİLLER KAYBETMEYE BAVYERA’DAN BAŞLADI

Baden-Württemberg’de yakaladığı çıkışı genel seçimlerde de sürdürmek isteyen Yeşiller yüzde 8,6 oy oranı ile seçim maratonunu dördüncü sırada tamamladı. SPD ile eyalette iktidara talip olan Yeşiller’in son anketlerde oy oranı yüzde 12 civarında çıkıyordu. Yeşiller bu seçimde önceki seçime göre yüzde 0,8 oranında bir oy kaybına uğradı. Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, sonuçtan dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını belirterek, özellikle enerji dönüşümü konusunun federal seçimler öncesi daha yoğun olarak gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Hür Seçmenler ise yüzde 9 oy alarak eyalet meclisinde temsil edilme hakkı kazandı. Parti, önceki seçime göre yüzde 1,2 oranında oy kaybına uğradı.

Seçimlerinde beklediği sonucu alamayan Sol Parti ise yüzde 2'lik oy oranıyla parlamento dışında kaldı. Buna göre Bavyera Eyalet Meclisi’nde CSU 101, SPD 42, Yeşiller 18, Hür Seçmenler 19 milletvekili ile temsil edilecek. Seçimlere katılım oranının yüzde 63,9 olarak gerçekleştiği açıklandı.

Seçime katılan Türk adaylardan FDP’li Mahmut Türker, partisi barajı aşamadığı için seçilemezken, SPD Nürnberg adayı Arif Taşdelen’in durumu yarın, SPD Erding bölgesi adayı Elif Duygu Cındık Herbrüggen’in durumu ise ikinci oyların sayılmasından sonra netlik kazanacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.