Bangladeş elçiliği önünde idam protestosu

Bangladeş elçiliği önünde idam protestosu

Ankaralı Müslümanlar bugün sabah idam edileceği duyurulan Cemaati İslami genel sekreter yardımcısı Abdulkadir Molla için Bangladeş Büyükelçiliği önünde protestoda bulundular.

Bangladeş İçişleri Bakanı Şemsulhak Tuku tüm yasal prosedürün tamamlandığını sabah saat altı'da Cemaati İslami genel sekreter yardımcısı Abdulkadir Molla’nın idam edileceğini duyurdu.

10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde alınan bu karar İslam dünyasında tepkilere neden olurken Ankaralı Müslümanları da ayağa kaldırdı. Aralarında Özgür-Der Ankara Şubesinin de bulunduğu birçok dernek ve kuruluş Bangladeş Büyükelçiliği önünde toplanarak İşbirlikçi Bangladeş hükümetinin infaz kararını sloganlarla ve basın açıklamasıyla protesto etti. Tekbir sesleri ve sloganlarla sık sık kesilen basın açıklamasında Abdulkadir Molla’nın idam Kararının tamamen keyfi ve siyasi mülahazaların etkisinde hukuki dayanaklardan yoksun olarak alınmış bir karar olduğu vurgulandı. Uluslararası şer güçlerinin emellerine hizmet eden bu kararı ve karara imza atan Bangladeş Hükümeti'nin telin edildiği basın açıklaması yine sloganlar ve tekbirlerle sona erdi.

NEW YORK'TA MOLLA'NIN İDAM KARARINA PROTESTO

Bangladeş Cemaat-i İslami lideri Abdülkadir Molla'nın idam kararı New York'ta protesto edilirken İngiltere, Bangladeş'i idam cezasını iptal etmeye çağırdı.

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Lideri Abdülkadir Molla'ya verilen idam kararı, New York'taki bir grup tarafından protesto edildi. Bangladeş Başkonsolosluğu önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, Bangladeş hükümeti tarafından Molla için verilen idam kararına tepki gösterdi.

Kadınların da yer aldığı protestocular, "Adalet istiyoruz" diye sloganlar attı. Cemaat-i İslami liderinin fotoğrafının bulunduğu, "Hemen Abdulkadir Molla'yı ve tüm muhalefet liderlerini serbest bırakın. Adli cinayetlere son" yazılı pankart taşıyan grubun üyeleri sırayla söz alarak düşüncelerini dile getirdi. Bölgeden geçen Amerikalıların ilgisini çeken eyleme herhangi bir polis müdahalesi olmadı.

Anadolu Ajansı muhabirine protesto hakkında açıklamada bulunan protestoculardan işadamı Muhammed Sıddıki, Molla hakkında alınan idam kararının 'politik' olduğunu savundu. Molla'nın işlediği öne sürülen suçların 1971 yılındaki iç savaş sırasında benzer isimli başka bir şahıs tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Sıddıki, "Leydi Hitler" olarak adlandırdığı Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid'in demokrasiyi 'katlettiğini' ileri sürdü. Sıddıki, "Abdulkadir Molla suçlu değil. Üzerine yıkılan suçlar benzer isimli başka bir kişi tarafından işlenmiştir. Molla, Cemmat-i İslami Lideri olduğu için cezalandırılmak isteniyor. Adalet istiyoruz" diye konuştu.

Protestolarının devam edeceğini belirten göstericiler olaysız dağıldı.

İNGİLTERE, BANGLADEŞ'İ İDAM CEZASINI İPTAL ETMEYE ÇAĞIRDI

İngiltere, Bangladeş'teki Cemaat-i İslami Lideri Abdülkadir Molla'nın idam edilmesi kararından derin endişe duyduğunu bildirerek, Bangladeş'i idam cezasını iptal etmeye çağırdı.

İngiltere'nin İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Baroness Warsi yaptığı açıklamada, "Abdülkadir Molla'nın idam edilme planlarına dair haberlerden derin endişe duyuyorum. Birleşik Krallık, ölüm cezasına her ne koşulda olursa olsun karşıdır" ifadelerini kullandı.

Molla'ya verilen idam cezasının temyiz mahkemesine taşınmasına izin verilmediğine dikkati çeken Warsi, "Bangladeş, Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde, tüm vatandaşlarına yasalar önünde eşit davranmalıdır. Birleşik Krallık, Bangladeş'i sonunda idam cezasının iptalini sağlayacak, cezayı ertelemeye bir kez daha çağırmaktadır" diye konuştu.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, Cemaat-i İslami Lideri Abdülkadir Molla'nın idamını dün geceden, bu sabaha ertelemişti.

Ankara'daki protestodan görüntler: 





New Yorktaki protestolar:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.