Balıkesir Ve Çanakkale'ye 1,6 Milyar Lira Yatırım Teşvik Belgesi Verildi

Balıkesir Ve Çanakkale'ye 1,6 Milyar Lira Yatırım Teşvik Belgesi Verildi

Geçen yıl yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin ilk yıl uygulama sonuçları yayınlandı.

Geçen yıl yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin ilk yıl uygulama sonuçları yayınlandı. Açıklanan rapora göre Balıkesir ve Çanakkale illerinde öngörülen toplam 1 milyar 629 milyon liralık yatırım için firmalara yatırım teşvik belgesi verildi.

Ekonomi Bakanlığı’nın hazırladığı ve 19 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin ilk yıl uygulama sonuçları raporla duyuruldu. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından açıklanan raporun Balıkesir ve Çanakkale ile ilgili sonuçları, önceki sisteme göre farklılıklar gösteriyor. Buna göre Haziran 2012 ve 2013 dönemleri arasında Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Bölgesi'nde toplam 1 milyar 629 milyon liralık yatırımın hayata geçirmesi öngörülüyor. Bunun için Ekonomi Bakanlığı'ndan 104 yeni yatırım teşvik belgesi alındı. Bir yıl içinde alınan teşvik belgeleri sonucunda ortaya çıkacak yatırımlarla bölgede toplam 2 bin 467 kişi yeni istihdam öngörülüyor. Çanakkale'nin 2., Balıkesir'in ise 3. bölgede yer aldığı Yatırım Teşvik Sistemi'nde bir yıllık dönem içinde Çanakkale'de 26, Balıkesir'de 78 belge düzenlendi. Çanakkale'de bir yıllık dönemde 322 milyon liralık sabit yatırım ve 506 kişi istihdam öngörülüyor. Balıkesir'de ise öngörülen sabit yatırım 1 milyar 195 milyon lirayken istihdam rakamı ise 2 bin 33 kişi olarak tespit edildi.

Çanakkale'de belge adedi bazında turizm, altyapı, belediye hizmetleri ve enerji yatırımları ilk üç sırada yer alırken sabit yatırım açısından enerji, turizm, pişmiş kil ve çimento gereçleri sektörleri ilk üç sırada bulunuyor. Çanakkale'deki yatırımların istihdam rakamlarına göre yapılan sektörel sıralamasında ise turizm birinci sırada öne çıkarken enerji ikinci, lastik-plastik yatırımları üçüncü sırada yer aldı.

Balıkesir'in belge adedi bazında yapılan sektörel sıralamasında ilk üç sırada gıda ve içecek, makine imalat ve enerji yatırımları yer alırken sabit yatırım tutarı açısından kimya, enerji ve çimento sektörleri ilk üç sırayı paylaşıyor. Yatırımların istihdam rakamlarına göre yapılan sektörel sıralamasında ise gıda ve içecek, istihraç ve işleme ile makine imalat yatırımları ilk üç sırada yer aldı.

YATIRIMLARI GMKA İZLİYOR

Balıkesir ve Çanakkale illerinde de yatırım teşvikleri GMKA tarafından izleniyor. Ekonomi Bakanlığı'nın 2012 Haziran ayında yürürlüğe giren yeni yatırım teşvik sisteminde önemli bir yapı değişikliği de yapıldı. Daha önce Bakanlık bünyesindeki yatırım teşvik belgesi alan yatırımların izlenmesi ve ekspertiz işlemleri, kalkınma ajansları yatırım destek ofisleri tarafından yürütülüyor. Bu düzenlemeyle GMKA, sistemin Balıkesir ve Çanakkale’de uygulayıcısı konumunda. Bu ilerdeki yatırım destek ofisleri, öncelikle yatırımcıları sistem hakkında bilgilendiriyor, teşvik belgesi almış yatırımların ara izlemelerini, tamamlama ve ekspertiz işlemlerini yapıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.