Bakan Yazıcı: Türkiye İle İran‘ın Ticaret Hacmi 30 Milyar Dolar Olacak

Bakan Yazıcı: Türkiye İle İran‘ın Ticaret Hacmi 30 Milyar Dolar Olacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ile İran‘ın ticaret hacminin yakın zamanda 30 milyar dolar seviyesinde olacağını söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ile İran‘ın ticaret hacminin yakın zamanda 30 milyar dolar seviyesinde olacağını söyledi.

Hayati Yazıcı, İran İslam Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli ile buluştu. Görüşmede Türkiye ile İran‘ı birbirine bağlayan kara hudut kapılarının son durumu, ortak kullanım ile ilgili gelişmeler, açılması planlanan yeni kapılar, kaçakçılıkla mücadele alanında güçbirliğinin yanı sıra İpek Yolu Girişimi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi çok taraflı platformlarda ortaklık imkanları ele alındı.

"TİCARET HACMİ İKİ ÜLKE POTANSİYELİNİN GERİSİNDE"

Yazıcı, konuşmasında İran’ın gerek Türkiye‘nin hemen yanında bulunması gerek devletler ve toplumların güçlü bağları nedeniyle önemli bir ülke olduğunu vurguladı.


İki ülke arasındaki ticaret hacminin iki ülke potansiyelinin çok gerisinde olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini ülke ve halklar arası sosyal, kültürel, tarihsel birlikteliği yansıtacak şekilde daha ileriye taşımak arzusundayız. 2012 yılında toplam 22 milyar dolar dış ticaret hedefimiz olan 30 milyar dolar seviyesine taşımak hususunda her iki ülke gümrük idarelerine büyük sorumluluklar ve görevler düşmektedir. Biz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak gerek gümrük idareleri başkanları seviyesinde yürüttüğümüz faaliyetler gerekse ülkelerimiz arasında ve gümrükler alanında yapılan karşılıklı anlaşmalar muvacehesinde bu hedefi yakalamak için çaba sarf ediyoruz. İnanıyorum ki Türkiye ile İran yakın bir tarihte 30 milyar dolar ticaret hacmini gerçekleştirecektir.” dedi.

İLİKLERİNDEN MEMNUNİYETİ İFADE ETTİ

Büyükelçi Bikdeli ise konuşmasında her iki ülkenin gümrük idareleri arasındaki işbirliğinin geldiği noktadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bikdeli iki ülke arasında işbirliğinin daha ileri noktalara taşınması için ülkeler arasında gerekli iradenin var olduğunu söyleyerek “Yapacağımız çalışmalarla ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştirebiliriz.” diye konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.