Bakan Işık Ve Bozkır'dan İsrail Hükümetine Tepki

Bakan Işık Ve Bozkır'dan İsrail Hükümetine Tepki

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya yönelik yaptığı saldırılara ilişkin olarak İsrail hükümetinin yaklaşımının bölgeyi daha da kötüye götürme endişesi ve riskini taşıdıkları ifade...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya yönelik yaptığı saldırılara ilişkin olarak İsrail hükümetinin yaklaşımının bölgeyi daha da kötüye götürme endişesi ve riskini taşıdıkları ifade etti. Işık, "Bu, bölgede olayların kontrolden çıkmasını sağlayacak çok ciddi bir risk taşıyor. İsrail hükümeti en kısa sürede provakatif tutumundan vazgeçmesi en önemli arzumuz ve isteğimiz." dedi.

Bakanı Fikri Işık ile Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Sanayi Bakanlığı’nda ‘Ortak Tutum ve İşbirliği protokolü’ imzaladı. İmzaların ardından iki bakan basın mensuplarını sorularını cevapladı.

Geçtiğimiz günlerde İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ ya karşı yaptığı saldırı ile ilgili yaptığı değerlendirmeye CHP kanadından gelen tepki ve Kudüs’te bir sinagoga bugün gerçekleştirilen saldırının sorulmasına üzerine Volkan Bozkır, "Eğer muhalefet partilerinin hoşuna gitmediyse bu çağrı İsrail askerlerinin mabedi terk etmesi için başka olabilecek önerilerini de dinlemekten büyük bir memnuniyet duyarız. Bu doğrultuda keza yine Musevi dininin önemli bir mabedinin saldırıya uğramış olması da bende üzüntü yaratmıştır. Bütün dinlere ve mabetlere saygı gösterilmesi temeldir." cevabını verdi.

Tüm dinlerin başta semavi dinler olmak üzere insanları barışa, huzura, dostluğa sevk etmek amacında olduklarını belirten Bozkır, bütün bu dinlerin mabetlerine de herkesin saygı göstermesi, bunları kutsal yerler olarak tanıması değerlendirmesinin önemli olduğunu söyledi. Bozkır şöyle devam etti: "Bu açıdan İslam dininin en önemli mabetlerinden birisi olan Mescid-i Aksa’ya yapılan harekat bütün İslam dünyasını rencide etmiştir. Buraya gerekli saygının gösterilmemesi ve askerlerin gerçekten postalları ile bu mabede girmesi hem üzüntü hem de tepki yaratmıştır. Ben de bu İsrail askerlerinin bu mabedi derhal terk etmeleri yolunda bir çağrıda bulunmuştum. Eğer muhalefet partilerinin hoşuna gitmediyse bu çağrı İsrail askerlerinin mabedi terk etmesi için başka olabilecek önerilerini de dinlemekte tabi büyük bir memnuniyet duyarız. Bu doğrultuda keza yine Musevi dininin önemli bir mabedinin saldırıya uğramış olması da bende üzüntü yaratmıştır. Bütün dinlere ve mabetlere saygı gösterilmesi temeldir."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise aynı soruya hiçbir dinin mabedine saldırının kabul edilemez olduğunu, Mescid-i Aksa’nın İsrail askerleri tarafından vahşice ve insanlık dışı yöntem ile işgal edildiğine yönelik tepki gösterdilerse sinagoga karşı yapılan saldırıya da aynı şekilde tepki gösterdikleri karşılığını verdi.

Işık, şunları belirtti: "Bizim kültürümüz bütün dinlere saygıyı esas alan bir kültürdür. İstanbul, kilisenin, caminin, sinagogun bir arada yan yana yüzyıllarca birlikte yaşadığı toplumun bir sembol şehridir. Bizim anlayışımızda dinler açısından ibadethaneler açısından birine saygı ötekine saygısızlık diye bir şey olmaz. Bu noktada özellikle bir yanlış ile bir başka yanlışın gerekçesi olmaz. Mescid-i Aksa’ya yönelik provokatif İsrail hükümetinin yaklaşımının bölgeyi daha da kötüye götürme endişesini taşıyoruz. Bu bölgede olayların kontrolden çıkmasını sağlayacak çok ciddi bir risk taşıyor. İsrail hükümeti en kısa sürede provokatif tutumundan vazgeçmesi en önemli arzumuz ve isteğimiz. Sadece Sayın Bakanımız ile ilgili beyanatını ben de okumuştum, Sayın Bakanımızın beyanatına biz İsrail’den tepki beklerken tepki CHP’den geldi. Aynı şekilde Beşşar Esed ile demeç veriyoruz, Suriye’den tepki beklerken CHP’den tepki geliyor. Herhalde onların sözcülüklerini üstlenmiş durumdalar, biz de artık tüm bu olayları milletimizin yüce ferasetine havale ediyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.