Bakan Işık: Uygunsuzluk Oranı En Yüksek Ürün Yüzde 42,41 İle Asansör

Bakan Işık: Uygunsuzluk Oranı En Yüksek Ürün Yüzde 42,41 İle Asansör

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sanayi Ürünleri ve Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında toplam 61 bin 398 farklı modelde sanayi ürününün denetlendiğini söyledi. Işık. "Uygunsuzluk oranı en yüksek...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sanayi Ürünleri ve Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında toplam 61 bin 398 farklı modelde sanayi ürününün denetlendiğini söyledi. Işık. "Uygunsuzluk oranı en yüksek olduğu ürün grupları yüzde 42,41 ile asansörler ve yüzde 25,16 ile ateks ürünleri olmuştur. Denetlenen ürünlerin de ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 18,33’tür. Her 100 üründen yüzde 19’u uygunsuz çıkmıştır." dedi.

Piyasa Denetimi, Gözetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu 3. Toplantısı, Ekonomi Bakanlığı’nda yapıldı. Toplantıya Bakan Işık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Işık, kasım ayı içerisinde özellikle ürün güvenliği şikayet hattı Alo 130’u faaliyete geçireceklerini söyleyerek, "Kamu spotumuzu yayınlayacağız. Sanayi gaz tüpleri ve asansör gibi ürün gruplarında teknolojiden faydalanarak izleme sistemlerini kuracağız." diye konuştu.

Asansör eylem planını açıkladıklarını söyleyen Işık, "Asansör eylem planındaki bazı düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. İçişleri Bakanlığı ile yürüttüğümüz çalışma sonucunda asansörlerin etkin denetimi noktasında mevzuat değişikliğine gideceğiz. Kırmızı etiket noktasında önemli bir çalışmayı yürüttük, son noktadayız. Her şeye kırmızı etiket yapıştırmak yerine gerçekten kırmızı etiket yapıştırmayı gerektiren eksikliklerin belirlenmesi ve bu eksikliklerin giderilmemesi durumunda asansörün kullanıma kapatılması temel önceliğimiz olacak. Her asansöre bir kimlik numarası stratejik eylem planındaki önemli eylem." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi Ürünleri ve Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında toplam 61 bin 398 farklı modelde sanayi ürününün denetlendiğini aktaran Işık, şu bilgileri aktardı: "Bunlardan 11 bin 257’si uygunsuz bulunmuş, 791 farklı ürün teste gönderilmiş, 44 farklı ürün marka model hakkında toplatma kararı alınmıştır. 3 bin 208 adet üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre verilmiş ve tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 2 milyon 196 bin 586 lira idari para cezası uygulanmıştır. Uygunsuzluk oranı en yüksek olduğu ürün grupları yüzde 42,41 ile asansörler ve yüzde 25,16 ile ateks ürünleri olmuştur. Denetlenen ürünleri de ortalama uygunsuz oranı yüzde 18,33’tür. Her yüz üründen yüzde 19’u uygunsuz çıkmıştır."

Ayrıca yerli üreticilerin uluslararası firmalarla adil rekabet edebilmesi için Uzak Doğu menşeili güvensiz ürünlerin denetimine ağırlık verdiklerini belirten Işık, "Bu kapsamda 2012 yılında yüzde 37 ithal yani 13 bin 617 ürün, 2013 yılında ise yüzde 55 ithal 30 bin 465 ürün, 2014 yılında ise bu güne kadar yüzde 56 ithal yani 34 bin 383 ürün denetlenmiştir. Meteoroloji Standartizasyon Genel Müdürlüğümüz tarafından yasal meteoroloji alanında 900’ü uygunsuz olmak üzere toplam 114 bin 114 ürün denetlenmiştir. Özellikle bu uygunsuz ürünlere yönelik 823 bin 351 lira para cezası kesilmiştir. Hazır ambalajlı ürünlerde 2 bin 475 ürün denetlenmiş, bunların 281’i uygunsuz çıkmıştır. Petrol ve petrol ürünlerinde ulusal markırın uygunsuz olması başta olmak üzere 15 bin 507 ürün denetlenmiş, bunlardan 8’i uygunsuz çıkmıştır." şeklinde konuştu.

"TV REKLAMLARIYLA İLGİLİ YENİ TECZİYE YÖNTEMİ BULMAK LAZIM"

Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker de televizyonda yayınlanan reklamlarla ilgili şunları söyledi: "Bir örnek vereyim; televizyonlarda yayınlar yapılıyor; ya gıda tanıtımı ya da reklam adı altında. Bunların denetlenmesi oldukça zor. Bunlara uygun tecziye yöntemleri bulmak durumundayız. Bozulan ürünler ile dayanıklı, bozulmayan bir ürünün tabi olduğu regülasyon bir değil. Farklılaştırma gerekiyor. Bal reklamları yapılıyor saatlerce. Bunların birçoğunda problemler oluyor. Biz bunlarla etkin mücadele konusunda, Bakanlığın denetimleriyle, imalathanelerde marketlerde satılan kısımlarıyla ürünleriyle değil, birçok bakımdan etkin mücadele etmemiz lazım." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.