Bakan Işık: Güvensiz Asansörlerin Hepsi Kullanılıyor

Bakan Işık: Güvensiz Asansörlerin Hepsi Kullanılıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ''Şu anda Türkiye'deki asansörlerin 3’te 1’i kırmızı etiketli ve hepsi kullanılıyor. Yani burada öncelikli bir farkındalık oluşturmak durumundayız.'' dedi.Bakan Fikri Işık, '13-19 Ekim 2014...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ''Şu anda Türkiye'deki asansörlerin 3’te 1’i kırmızı etiketli ve hepsi kullanılıyor. Yani burada öncelikli bir farkındalık oluşturmak durumundayız.'' dedi.

Bakan Fikri Işık, '13-19 Ekim 2014 Ürün Güvenliği Haftası- Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetim Strateji Eylem Planı’nın Bakanlıktaki tanıtım toplantısına katıldı. Son dönemde Türkiye’nin gündeminde yer tutan asansörlerle ilgili eylem planını paylaşan Bakan Işık, "Özellikle asansörlere yönelik bir eylem planı hazırladık ve ilgili kuruluşlarımızla paylaştık. Yakında bu eylem planını yürürlüğe koyacağız." ifadesini kullandı.

Bakan Işık hazırladıkları eylem planında 11 farklı eylem öngörüldüğünü belirterek şöyle devam etti: "5393 sayılı Belediye Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı ile koordineli şekilde kanun değişiklik yapmayı hedefliyoruz. Bu eylem planlarımız içerisinde önemli gördüğümüz noktalardan biri de Bakanlık bünyesinde Ortak Veri Tabanı oluşturulması ve her asansöre bir Kimlik Numarası verilmesi. Şu anda bizim adrese dayalı sistemde her binanın bir kimlik numarası var. Onları esas alarak her asansöre de bir kimlik kartı vereceğiz. Bu kartlar sayesinde de yıllık denetimlerinin yapılıp yapılmadığını elektronik ortamda yakinen takip edeceğiz. Artık bir tablet bilgisayar ile yıllık kontrolü yapan kişi gidecek ve oradaki listeye bakarak kontrolleri yapacak ve yaptıktan sonra onay tuşuna bastığı anda bizim veri tabanımıza Türkiye’nin neresinde olursa olsun bu denetim kaydedilmiş olacak. Biz buradan kırmızı etiketli, sarı etiketli ve yeşil etiketli asansörleri ve asansör sayılarını anlık takip etme imkanına kavuşmuş olacağız. Bu denetimi yapan A Tipi Muayene Kuruluşlarını etkin şekilde denetleyeceğiz. Burada görevini ihmal eden veya bu noktada özel ilişkilere girerek denetim görevlerini hakkı ile yerine getirmeyen firmaların belgelerini de derhal iptal edeceğiz."

"ASANSÖRDE TEHLİKE OLUŞTURACAK DURUMLARA KIRMIZI ETİKET VERECEĞİZ"

Bakan Işık, asansörde tehlike oluşturacak durumlara kırmızı etiket vereceklerini belirterek, "Şu anda bizim yönetmeliğimizde en küçük bir şeye kırmızı etiket yapıştırıyoruz. 54 ayrı denetime kırmızı etiket yapıştırıyoruz. Bu defada kırmızı etiketin ağırlığı kalmıyor. Bu konuda önemli bir çalışma yürüttük, asansörde tehlike oluşturacak durumlara kırmızı etiket vereceğiz, şu anda 16 tane denetim kapsamında bunlar kırmızı etiket olacak. Biz diyoruz ki eğer asansörün taşıyıcı sistemlerinde, güvenlik sistemlerinde, alarm sistemlerinde veya havalandırma sistemlerinde bir sorun varsa kırmızı etiketi yapıştıralım. Ama uyarı levhası yoksa ona sarı etiket yapıştıralım hemen onun telafisini yapsın ama ondan dolayı kırmız etiket yapıştırmayalım.

Burada önemsediğimiz nokta şu; kırmızı etiketi yapıştırdık, asansör kırmızı etiketli olduğu kullanan tarafından bilinecek ve yerel yönetimlere de 1 ay süre verilecek. Bu 1 ay içerisinde kırmızı etiket vurulmasına neden olan eksikliklerin giderilmemesi durumunda yerel yönetimler o asansörleri kapatacak. Bunu bir başlangıç düzenlemesi olarak düşünüyoruz. Şu anda asansörlerimizin 3’te 1’i kırmızı etiketli ve hepsi kullanılıyor. Yani burada öncelikli bir farkındalık oluşturmak durumundayız ve hiçbir kamu otoritesi de maalesef asansörlerin 3’te 1 olan kırmızı etiketlilere kapatma şeyi vermiyor. Kırmızı etiketin anlamını açıkça yazacaklar bu asansör can ve mal güvenliği için tehlikelidir." dedi.

Bakan Fikri Işık toplantının ardından Bakanlık bahçesinde oluşturulan 'Ürün Güvenliği Aracı ve Standı' hakkında bilgi verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.