Bakan Elvan: Ustasından, Kalfasından İş Öğrenen Mühendis İstemiyoruz

Bakan Elvan: Ustasından, Kalfasından İş Öğrenen Mühendis İstemiyoruz

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, okulundan mezun olduktan sonra ustasından, kalfasından iş öğrenen mühendis istemediklerini söyledi. 2015 yılı 4G teknolojisi yatırımlarına başladıklarını belirten Elvan, bilişim...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, okulundan mezun olduktan sonra ustasından, kalfasından iş öğrenen mühendis istemediklerini söyledi. 2015 yılı 4G teknolojisi yatırımlarına başladıklarını belirten Elvan, bilişim sektörünün ihracattaki payını yüzde 2 seviyesine getirmek istediklerini kaydetti. Sektör temsilcileri ve akademisyenler bilişim ve yazılım sektöründe en önemli sorun olarak yetişmiş personel konusunun yer aldığının altını çizdi.

Bakan Elvan, Bahçeşehir Üniversitede düzenlenen törende Yazılım Sanayicileri Derneği ile üniversite arasında yapılan protokol imza törenine katıldı. Protokol ile sektöre yetişmiş mühendis kazandırmayı amaçlayan kuruluşlar aynı zamanda açılan bölümlerden mezun olacak öğrenciler için iş garantisi vermeyi de taahhüt etti. Protokol anlaşması YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş ile Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şenay Yalçın arasında imzalandı. Bakan Elvan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de imza törenine katıldı.

Anlaşma ile mühendislik eğitimi konusunda sektörün ihtiyacına yönelik üniversite programları dizayn etme, yerli yazılım konusunda birlikte Ar - Ge çalışmaları yürütme, nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine olanak sağlama gibi konularda işbirliği yapılması amaçlanıyor.

Sektörün hızlı bir büyüme gösterdiğini ve mezun olan öğrencilerin yoğun şekilde iş aradıklarını belirten Elvan, nitelikli personel yetiştirilmesi konusunda üniversitelere görev düştüğünü açıkladı. Elvan,"Biz hayattan kopuk dünyadan kopuk üniversite istemiyoruz. Üniversiteden mezun olan bir mühendis, mezun olduktan sonra işe başladığı yerde kendi emrinde çalışan ustasından, kalfasından iş öğrenen bir mühendis istemiyoruz." dedi.

2015 YILINDA 4G

Bilişim sektörüne ilişkin Türkiye ve dünya rakamlarını veren Elvan, Türkiye'de geniş bant abone sayısının 38,5 milyon olduğunu, 240 bin kilometre fiberoptik altyapıya sahip olunduğunu ve yeraltından otobanlar inşa edildiğini belirtti. Elvan, "3G abone sayısına baktığımızda 54 milyona ulaşmış. Mobil abone sayısında da 71 milyona ulaştığımızı görüyoruz. İnternet kullanıcı sayısı tam 42 milyon. Mobil telefon kullanım oranlarında Avrupa'da birinci sırada olduğumuzu, SMS kullanımında Avrupa'da birinci olduğumuzu görüyoruz. Mobil internet kullanan abone sayısının 28. 4 milyona ulaştığını görüyoruz. Özellikle makinalar arasındaki iletişimde 4-5 yıl öncesine göre hiç bir varlık gösteremeyen bu alan 2.3 milyona ulaşan bir aboneye erişmiş durumda." dedi.

Elvan, 4G teknolojisi ile ilgili de bilgi verdi. Yatırım ve çalışmaların sürdüğü bilgisini veren Elvan, "Önümüzdeki dönemde 2015 yılında 4G'ye geçiş için çalışmalara başladık. Onda da önemli bir aşamaya gelmiş olacağız. . İnşallah onu da s izlerin hizmetine sunacağız.Ama bu gelişmeler sağlanırken de Türkiye'nin sadece bölgesinde değil dünyada söz sahibi olan ülkelerden birisi olması gerektiğini düşünüyoruz.

Bilişim sektörünün cirosunun 61 milyar liraya ulaştığını da kaydeden Elvan, bu alana daha yoğunlaşıp yatırım yapılması gerektiğini ve sektörün içindekilerin ve gençlerin yoğun bir şekilde çalışıp üretmeleri gerektiğini anlattı. Uygulamadan gelen iş adamlarının üniversiteden ihtiyacı olduğu yönde öğrenci yetiştirilmesi için taleplerini ileteceğini, üniversitenin de o vasıflarda eleman yetiştireceğini belirten Elvan, mezun olduktan sonra ustasından kalfasından iş öğrenmeyip, orada çalışanlara iş öğretecek mühendisler yetişeceğini kaydetti. Elvan ayrıca, şu anda Türkiye'de bilişim sektörünün toplam ihracatının 1 milyar dolar civarında olduğunu, yazılım sektörünün ihracatının ise 500 milyon dolar olduğunu hatırlatarak yazılım sektörünün payını toplam ihracatın yüzde 2 seviyesine kadar getirmek durumunda olduklarını ifade etti.

DIŞARIDAN YAZILIM MÜHENDİSLERİ GETİRİLİYOR

Toplantıda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de sektörün en önemli sorunlarının başında yetişmiş personel konusunun yer aldığını belirtti. Önemli bir tehlikenin de altını çizen Acarer, yurt dışından yetişmiş eleman getirildiği uyarısında bulunarak "Çok ciddi bir şekilde sektör Hindistan'dan, Bangladeş'ten, Pakistan'dan ve diğer ülkelerden yazılım mühendisi getirmeye başladı. Bir tarafta iş arayan mühendisler diğer taraftan yeterli ve nitelikli elemanı bulamayan bir sektörden bahsediyoruz" dedi. Acarer ayrıca 5 kişi tarafından kurulan Whastup isimli programın marka değeri olarak 19 milyar dolara satıldığını bunun da sektörün önemini ortaya koyduğunu hatırlattı.

YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş de sektörün yetişmiş personel soruna işaret ederek pazarı büyütmek zorunda olduklarını bunun da ihracat ve kamuda yerli yazılım kullanım oranını artırmakla sağlanabileceğini belirtti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.