Bakan Eker: Saldırı Yapanlara Müsamaha Gösterilmeyecek

Bakan Eker: Saldırı Yapanlara Müsamaha Gösterilmeyecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ortalığı yakıp yıkanlara, cana kastedenlere müsamaha gösterilmeyeceğini, hukuk içinde mücadele edileceğini söyledi.Diyarbakır'da yaşanan olaylarla ilgili basın toplantısı düzenleyen Bakan...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ortalığı yakıp yıkanlara, cana kastedenlere müsamaha gösterilmeyeceğini, hukuk içinde mücadele edileceğini söyledi.

Diyarbakır'da yaşanan olaylarla ilgili basın toplantısı düzenleyen Bakan Eker, "Devlet vatandaşının can ve mal güvenliğini sağlamak için tedbirler aldı, almaya devam ediyor. Bu tür saldırıları yapanlara müsamaha gösterilmeyecek, hukuk içinde onlarla mücadele edilecek. Ama vatandaşların da bu konuda güvenlik güçlerine yardımcı olmasını bekliyoruz." dedi. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile yaptığı basın toplantısında şehirde şu ana kadar 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 45 kişinin yaralandığını, 36 kişinin de gözaltına alındığını açıklayan Bakan Eker, "Dün şehrimizde yasa dışı gösteriler eylemler taşlı sopalı ve silahlı saldırılar sonucunda maalesef can kayıpları meydana geldi. Bu an itibariyle 2'sinin ismi belirlenemeyen 10 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bir kısmının otopsisi devam ediyor. Tüm Diyarbakır'a can kayıpları nedeniyle başsağlığı diliyorum. Çok sayıda iş yeri saldırıya uğradı. AKP ilçe binası dahil olmak üzere gerek parti gerek kamu binası ve özel sektöre ait iş yerleri tahrip edildi, ya yakıldı ya da yağmalandı. Bu tür görüntüler oldu." şeklinde konuştu.

Diyarbakır'da halkın sokağa çıkma yasağına uyduğunu belirten Bakan Eker, "Sulh ve sükunun devam etmesi halinde bu akşam bu kararı tekrar değerlendirilecek. Tekrar karar gözden geçirilecek. İnşallah bir daha bu karar gerekmeyecek ve hayat normale döner." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların sağduyulu meseleye yaklaşmaları, özellikle siyasi sorumluluk sahibi hemşehrilerinin sorumlu bir dil, barış dilini kullanması gerektiğini belirten Eker, sözlerine şöyle devam etti: "Sosyal medya üzerinden ciddi bir kirlilik oluşturuluyor. Yalan ve gerçek dışı isnatlarla vatandaşlar kışkırtılmaya çalışılıyor. Çünkü sosyal medyada dönen bilgilerin çoğu gerçek dışı maksatlı ve kaos yaratmaya dönüktür. Halkı silah kullanmaya bölücü örgüt maalesef sosyal medya üzerinden teşvik ediyor. Vatandaşlar buna itibar etmemeli. Burada hayatına canına ve malına kast edilenler sonuçta etnik olarak Kürt. Yani IŞİD, Kobani Kürtlerini katlediyor, zulmediyor. Buna reaksiyon gösteren anlayış Diyarbakır'da başka Kürdün canına kastetmesi, böyle bir akıl tutulması yaşanıyor."

Savaşlarda bile ambulanslara karışılmadığını belirten Eker, Diyarbakır'da dört ambulansın tahrip edildiğini söyledi. Bakan Eker, hayatını kaybeden vatandaşlarla ilgili ise şunları söyledi: "Otopsisi devam edenler var. İki tane vatandaşla ilgili bu saldırılarda bir derneğe saldırı söz konusu. Onların otopsi raporları netleşince ayrıntılı açıklama yapıldı. 10 kişinin önemli kısmı kurşunla ya çatışmada ya da doğrudan onlara ateş açılmış. Zaten dernek saldırısından sonra ölümlerde artış söz konusu. Herkes öfkesini bir yana bırakmalı. Aklıselimle, olaylar büyümeden sağduyu hakim olmalı. Devlet olarak şehirde asayişin sağlanması yönünde tedbirler alındı. Vatandaşların özellikle sorumluluk durumundaki STK başkanlarının, gerek partilerin mutlaka sorumlu bir dil kullanmalarını, kışkırtıcı dil ve kelimelerden sakınmalarını tavsiye ediyorum."

Dünkü olaylarda 10 vatandaşın hayatını kaybetmesinin ya bir tarafın bir tarafa saldırması ya da doğrudan bunlar arasında problemlerden kaynaklandığını ifade eden Eker, sokağa çıkma yasağı kararı ile ilgili de şunları söyledi: "Güvenlik kuvvetleri can ve güvenliği sağlamak için böyle bir kararın alınmasını uygun gördü. Burada bir kaos lobisi var. Bunun hedefi, Türkiye ve bölgede 30 yıldır unutulan ve son iki yıldır hatırlanan barış duygusunu sabote etme ve bu ortamı bozmadır. Bir kaos lobisi düzenliyor, değişik damarlarda bunu yapıyor. Bunun atlatılması ve milletle yaptığımız bir sözleşme var. Çözüm sürecini barışa dönüştürecek bir amaç içindeyiz. Bunu bozmaya çalışıyorlar. Aman bir neden olsun, çözüm süreci bitsin diyorlar. Biz bu sözleşmeyi milletle yaptık. Olayların büyümemesi için bir çaba içindeyiz. Bilgilendirme ve diyalog kanalları açık. Arkadaşlarımız görüşülmesi gereken herkesle görüşüyorlar. Biz bir kere şuradan ve buradan değil insanların hayatına kastedilmesini doğru bulmuyoruz. Kimsenin böyle bir hakkı yok. Hiçbir neden bunun gerekçesi olamaz. Derneği ateşe vereceksin, sokakları yakacaksın, dükkanları yağmalayacaksın. Bu vandalizmdir. Kimin çocuğu sokağa çıkarılıyor ve çıkıyorsa çocuğunu sokaktan çekmesini söylüyoruz. Sokağa çıkma yasağının gereği yerine getirilecek. Hukuk içerisinde bütün eylemcilerle mücadele edilecek. Kişi, grup ve örgütlerin birbirleriyle çatışmasından çok biz bunu Diyarbakır'ın huzuru ve hayatına kastedilmiş bir saldırı olarak görüyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.