Bakan Davutoğlu Konya’da

Bakan Davutoğlu Konya’da

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir dizi incelemeler ve ziyaretlerde bulunmak için geldiği Konyadan büyük bir övgü ile bahsetti. Davutoğlu, dış ilişkilerde kültürün önemine değindi


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Konya’ya gelerek çeşitli incelemeler ve ziyaretlerde bulundu. Vali Osman Aydın’ı makamında ziyaret ederek Konya programına başlayan Bakan Ahmet Davutoğlu, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i ziyaret etti. Ardından Adalet ve Kalkınma Partisi İl Binası’nı ziyaret eden Davutoğlu, daha sonra Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde “Küresel Güç ve Türkiye” konulu bir konferans verdi. Makedonya Fahri Konsolosluğu’nun açılışını da gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mevlana Müzesi’ne yaptığı ziyaretin ardından MÜSİAD tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Küresel Güç Olmasında İş Adamlarının Rolü” konulu konferansa katıldı.
‘KENDİ EVİME GELMİŞ GİBİYİM’
Vali Osman Aydın’ı ziyaretinde Konya’dan övgü ile bahseden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Konya benim doğduğum ve küçüklüğümde yaşadığım şehir. Kendimi gerçek evime gelmiş gibi hissediyorum. Konya Türkiye’nin manevi kalkanıdır. Bu manevi atmosferden istifade etmek ve Türk dış politikasına bunu yansıtmak için Konya’ya geldik. Dışişleri Bakanı olsam da, Konya’ya hizmet noktasında elimden gelen bütün gayreti göstereceğim. Konya’ya yaptığımız bu iki günlük ziyaret boyunca Konya’nın sorunlarını yerinde görüp inceleyeceğiz. Gelecekte çok daha gelişmiş bir Konya’yı meydana getirmek için hep birlikte çalışacağız. Bu bizim atalarımıza olan manevi bir görevimizdir” diye konuştu. Vali Aydın da, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Bakan Davutoğlu’na Konya anısına bir hediye takdim etti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Büyük Şehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i ziyaretinde ise Konya’nın herhangi bir şehir olmadığını belirterek, “Konya medeniyetimizin bütün özelliklerini yansıtan ilk büyük merkez ve başkenttir. Konya’da belediye başkanlığı yapmak büyük bir onurdur. Hem tarih ve medeniyet merkezi olan, hem de sanayi şehri olan Konya’nın tarihi yapısı korunarak Türk kültürüne yaptığı katkıların anlatılması gerekir. Diplomasi sadece toplantı salonlarında yürümüyor. Gerçek ve kalıcı diplomasi, halklar arasındaki diplomasidir. Bu çerçevede Türkiye’nin dış politikasına en fazla destek verecek şehir Konya’dır” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu Konya’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Ziyaretin sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bir tablo ile Mesnevi hediye ederken; Bakan Davutoğlu da Başkan Akyürek’e tablo hediye etti.
KONYA HERHANGİ BİR ŞEHİR DEĞİL
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü tarafından organize edilen konferansa konuşmacı olarak katılan Bakan Davutoğlu, burada da Konya’dan övgü ile bahsetti. Konya’nın sıradan bir şehir değil, tarih ve kültürün şekillendiği bir mihrap olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’nin aldığı 151 oyun arkasındaki gücün de bu tarih ve kültür değerleri olduğunu söyledi. “Uluslar arası düzeyde alınan bu başarı bizim kendimize duyduğumuz özgüvenin eseridir. Bu özgüveni sağlayan zemin ise uzun bir tarihi yürüyüşümüzün olmasıdır. Bu değerlerimizi geliştirerek bugün geldiğimiz konumdan çok daha büyük yerlere geleceğimize inanıyorum” diye konuştu. Türk kültürünün dünya çapında yaygınlığından bahseden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “İçinden çıktığımız halkla bütünleştiğimiz zaman bulunduğumuz makamda söz sahibi olabiliriz” diyerek kültürel değerlerin önemini vurguladı.
TÜRKİYE’NİN GÜCÜ COĞRAFYASIDIR
Türkiye’nin sahip olduğu gücün en önemli mihenk taşlarından birinin sahip olduğu coğrafya olduğuna dikkat çeken Bakan Davutoğlu, “Dünya üzerinde yaşanan her olay bu coğrafya üzerine cereyan eder. Bu bağlamda Türkiye merkez ülkedir. Bu coğrafya iddia sahibi olmayı gerektirir. Bu coğrafyaya sahipsek dik duruşumuzu her daim göstermemiz gerekir. Bu dik duruş da, tarih ve coğrafyamızı iyi bilmekten gelir. Türkiye büyük bir tarihi geleceğin ürünüdür. Bizim millet oluşumuz, tüm medeniyetlerden harmanlanmış bir kültüre sahip olmamızdan ileri gelir” dedi.
TÜRKİYE NASIL KÜRESEL GÜÇ OLUR
Türkiye’nin en kısa zamanda küresel bir güç olabilmesi için belli kriterleri tamamlaması gerektiğine dikkat çeken Bakan Davutoğlu, bu kriterleri de şu şekilde izah etti: “Özgürlük ve güvenlik dengesi kurmalıyız. Herkese özgür olduğunu hissettirmeliyiz. Güvenlik ve özgürlük bir arada olduğu zaman devlet olur, meşruiyet olur. İkinci olarak komşularla sıfır problem ilişkisi kurmalıyız. Geçmişte komşularımızla bazı sorunlar yaşamış olabiliriz. Ancak basiret onlarla aynı coğrafyayı paylaşmaktadır. Üçüncü madde ise şanlı geçmişimizle günümüzü ilişkilendirme ve tarihi bağlarımızı tekrar gün yüzüne çıkarmadır. Bu maddelerden sonra dördüncü sırada tarih ve coğrafyamızdan aldığımız güçle bütün küresel güçleri bütünleştirmek gelir. Türkiye’nin dış siyasetteki ilişkileri, bütünleştirmeye yöneliktir. Son madde ise uluslar arası rolünü merkezden yürüten bir Türkiye olmak yer almaktadır. Bugün Türkiye her türlü küresel yapının yönetiminde yer almaktadır.”
DIŞ POLİTİKA DİPLOMASİ DEĞİL, KÜLTÜR MESELESİDİR
Türkiye’nin dış politikasının temelinde artık diplomatik ilişkilerden çok kültür bağlarının yer aldığını ifade eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, üniversiteli gençlere de çeşitli tavsiyelerde bulundu. Bugünün değil, yarının Türkiye’si için çalışmak gerektiğini anlatan Davutoğlu, “2020 yılının büyük Türkiye’si için çalışmanız gerekmektedir. Tarihi durdurmak mümkün değildir. Bu nedenle geçen zamanı en iyi şekilde değerlendirmek gerekir. Türkiye’nin aydınlık geleceği için siz gençlerimizin okuması gerekmektedir. Ben inanıyorum ki, 2020 yılında Türkiye küresel güç değil, küresel baş aktör olacaktır” diye konuştu. Konferansın ardından Selçuk Üniversitesi Rektörü Süleyman Okudan ve Uluslar Arası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Çalış, Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na günün anısına çeşitli hediyeler verdi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.