Bakan Çelik: Doğum İzni Meselesi Ekim İtibarıyla Çözüme Kavuşacak

Bakan Çelik: Doğum İzni Meselesi Ekim İtibarıyla Çözüme Kavuşacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışan kadınların doğum izni beklentisine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışan kadınların doğum izni beklentisine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. İzin konusunda 6 ay üzerinde durduklarını bildiren Bakan Çelik, “Ekim ayı itibari ile bu sorunlar derdest edilecek, çözüme kavuşacağını rahat bir şekilde söyleyebilirim.” dedi.

Toplu iş sözleşmesinde kapsamında uzlaşı protokolü imzalamak üzere Hak-İş’i kabul eden Bakan Çelik, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Çalışan kadına doğum izni çalışmalarında hangi noktaya gelindiği ile ilgili olarak, “1 Ekim itibari ile çalışma hayatı ile ilgili düzenlemeler yine parlamentoya gelecek." diyen Çelik, şöyle devam etti:

"Öyle tahmin ediyorum, bu 2013’ün son yarısını yine çalışma hayatı kapsayacak gibi görünüyor. Bunları dizayn ederek, seri bir şekilde seçimlerden önce bu beklentilere cevap verme gayreti içerisinde olacağız. Bu anlamda kadın istihdamının artırılması, kadınlarımız pozitif bir ayrıma tabi tutularak, çalışma hayatında varma olmaları konusunda atmamız gereken adımlar, doğum izinleri ve benzeri birçok konuyu içine alan çalışmalarımızı aslında bakanlıklar olarak tamamlamış bulunuyoruz. Sayın Başbakanımızla da bu konu ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Şuan da teknik düzeyde çalışmalar tamamlanmak üzere."

İznin 6 ay olmasını herkesin talep ettiğini anlatan Çelik, fakat bunun çalışma hayatındaki gerçeklerle ve kadın istihdamı ile ne kadar paralellik arz ettiğinin önemli olduğunu söyledi ve kendilerini yoranın da bu olduğunu bildirdi. Çelik, “6 ay olabileceği gibi 4 ayda olabilir. Bir formül bulunacak ve Ekim’de meclise sevk edilince nihai şeklini almış olacak. Buradaki problem 6 ay meselesi değil. Çocuk ve aile eğitiminde 6 ay yeterli olmadığını söyleyebiliriz. 8 ayda, 10 ayda olabilir. Bir taraftan istihdam diyeceksiniz, bir taraftan izin diyeceksiniz. Meydana gelecek sorunu çözecek farklı bir formül bulmak gerekiyor.” diye konuştu.

"EĞİTİM SEVİYESİ ARTTIKÇA KAYIT DIŞILIK AZALIYOR"

Bu arada, kadın istihdamının arttığı fakat bunun yanında kayıt dışı çalışan kadın sayısının da artığını aktaran bir gazeteci, bunun giderilmesi için ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu. Bakan Çelik, kayıt dışının yüzde 52’den yüzde 36,8’e düştüğünü belirterek, bunun olumlu olduğunu fakat yeterli olmadığını söyledi. Kayıt dışılığın önüne geçmek için kurumlar arasında yoğun çalışmaların olduğunu bildiren Çelik, “Kadın kayıt dışılığında ise ağırlıklı olarak ev hizmetleri ve benzeri mevsimlik işçiler, tarım kesiminde yoğunluk arz etmekte. Bunun önlenmesi de aslıda tarafların masa etrafında yapacakları ciddi anlamda kayıt dışılığın önüne geçilebilir. Kadınlar açısından yeni bir sendikal bakış açısını ortaya koymamız gerekiyor. Bu irade ciddi şekilde oluşmaya başladı. Bunun kayıt dışılığa yansıyacağına inanıyorum. Eğitim ile ilgili de bir konu. Eğitim seviyesi arttıkça kadın iş gücü artıyor hem de kayıt dışılık oranı azalıyor.” şeklinde konuştu.

"KADIN KAYIT DIŞILIĞINDA EKİM AYINDA ADIM ATACAĞIZ"

Çelik, önümüzdeki günlerde bu konuda somut şeylerin gelip gelmeyeceğiyle ilgili bir soru üzerine de gelmesi gerektiğini belirterek, ev temizliği, çocuk bakımı, mevsimlik işçilik gibi hizmet alanlarının olduğunu ve bunları kayıt dışı olarak izlemenin doğru olmayacağını kaydetti. Ekim ayı ile birlikte bu sorunları giderecek adımları, yine uzlaşı içerisinde kararlar alacaklarını vurguladı.

ARSLAN'DAN DOĞUM İZNİNE TEŞVİK ÖNERİSİ

Doğum iznine ilişkin görüşlerini bildiren Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, kamuda bir sorunun olmayacağını, özel sektörde ise kamunun teşviki ile bu sorunun aşılabileceğini söyledi. Bakan Çelik, son olarak “Ekim ayı itibari ile bu sorunlar derdest edilecek, çözüme kavuşacağını rahat bir şekilde söyleyebilirim.” ifadesini kullandı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.