Bakan Bozdağ: Hsyk, Yargının Tarafsız Biçimde Görev Yapmasına Hizmet Edecek

Bakan Bozdağ: Hsyk, Yargının Tarafsız Biçimde Görev Yapmasına Hizmet Edecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yapılan seçimler sonrasında oluşturulan yeni HSYK’nın demokratik meşruiyeti oldukça yüksek ve çoğulcu bir kurul olduğunu ifade etti. Bozdağ, dört yıllığına seçilen HSYK’nın hukukun üstünlüğüne, yargının...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yapılan seçimler sonrasında oluşturulan yeni HSYK’nın demokratik meşruiyeti oldukça yüksek ve çoğulcu bir kurul olduğunu ifade etti. Bozdağ, dört yıllığına seçilen HSYK’nın hukukun üstünlüğüne, yargının tarafsız ve bağımsız bir biçimde görev yapmasına hizmet edeceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atamalarının yasalar çerçevesinde yapıldığını ifade eden Adalet Bakanı Bozdağ, “Hiç kimse bu atamaların anayasa ve yasalara aykırı olduğunu iddia edemez.” sözlerine yer verdi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerin ardından kurul ilk kez yeni üyeleri ile toplandı. Kurul üyeleri dün HSYK’ya gelerek kayıtlarını yaptırdı. Bugün de olağanüstü bir toplantı ile kurul üyelerinin hangi dairede çalışacakları, daire başkanlıkları ve başkan vekilliğine ilişkin seçimler yapıldı. Toplantı öncesinde kameraların karşısına geçen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Yapılan seçimler sonucunda demokratik meşruiyeti oldukça yüksek, çoğulcu bir kurul yapısı oluştu.” değerlendirmesinde bulundu. Seçimden sonra HSYK’da ilk toplantının yapıldığını kaydeden Bozdağ, yeni kurulun ülkemize, yargımıza 'hayırlı' olmasını temenni etti.

‘SEÇİMLER MİLLETİN GÖZÜ ÖNÜNDE YAPILAN DEMOKRATİK SEÇİMLERDİR’

Yeni HSYK üyelerinin dört yıl süreyle görev yapacağını hatırlatan Bekir Bozdağ, “Bu süre içerisinde hukukun üstünlüğüne, yargının tarafsız ve bağımsız bir biçimde görev yapmasına hizmet edeceklerdir.” diye konuştu. Kurulun yapısının seçimlerle oluştuğunu kaydeden Bozdağ, Yargıtay’ın kendi üyeleri arasından üç asıl, üç yedek üye seçtiğini, Danıştay’ın kendi üyeleri arasında iki asıl, iki yedek üye seçtiğini, Türkiye Adalet Akademisi’nin ise Genel Kurul üyeleri arasından bir asıl, bir yedek üye seçtiğini aktardı. İdari yargıdaki hakimlerin üç asıl, iki yedek üye seçtiğini ifade eden Bozdağ, adli yargıda görev yapan hakim ve savcıların yedi asıl, dört yedek üye seçtiklerini belirtti. Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dört avukat arasından atama yaptığını anımsatarak “Bakıldığı zaman seçimler milletin gözü önünde olan demokratik seçimler. Seçimlerin sıhhati konusunda kimsenin eleştirisi, itirazı yok. Sonuçlar kesinleşmiştir. Bütün bunlar milletin gözü önünde olmuştur.” diye konuştu.

‘KİM BU ATAMALARIN ANAYASA VE YASALARA AYKRI OLDUĞUNU İDDİA EDEMEZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atamalarının da anayasa ve yasalar çerçevesinde yapıldığını ifade eden Adalet Bakanı Bozdağ, bir soru üzerine “Hiç kimse bu atamaların anayasa ve yasalara aykırı olduğunu iddia edemez. Tabii, kurulun üye yapısı içinde gönül arzu ediyordu ki kürsüden, Yargıtay ve Danıştay’dan, Adalet Akademisi’nden yapılan seçimlerde kadın üyeler çoğunlukta olsun. Ancak seçimlerde böyle bir sonuç ortaya çıkmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız da öyle zannediyorum ki buradaki kadın eksikliğini görerek, iki tane kadın üye atamıştır. Bunların tamamı yasal, meşru ve doğru atamalardır. Sayın Kılıçdaroğlu, buradaki demokratik meşruiyetin yüksekliğine ve çoğulculuğa baktığı zaman eleştirisinin haksız olduğunu kendisi de görecektir.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.