Bakan Ala: Esnafın Malını Yakan Vandallardan Parasını Fitil Fitil Alacağız

Bakan Ala: Esnafın Malını Yakan Vandallardan Parasını Fitil Fitil Alacağız

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kobani olaylarında işyerleri zarar gören esnaf için yapılan düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini belirterek, "Esnafın malını mı ateşe veriyorsun, o paraları ödüyoruz. Bu vandallardan onun parasını fitil fitil...

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kobani olaylarında işyerleri zarar gören esnaf için yapılan düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini belirterek, "Esnafın malını mı ateşe veriyorsun, o paraları ödüyoruz. Bu vandallardan onun parasını fitil fitil alacağız. Onun yasasını da Meclis'e götürüyoruz." dedi.

Balıkesir İl Başkanlığı'nın Ekim ayı İl Danışma Meclisi toplantısına katılan İçişleri Bakanı Efkan Ala, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Muhalefete yönelik sert açıklamalar yapan Bakan Ala, Türkiye'de muhalefetin geriye gittiğini savundu.

Karesi AVM toplantı salonunda yapılan İl Danışma Meclisi toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Cemal Öztaylan, Ali Aydınlıoğlu, Tülay Babuşçu, belediye başkanları ve teşkilat mensupları katıldı. Toplantı öncesi AFAD ekipleri salon içerisinde radyasyon durumunu ölçtü. Toplantının açılış konuşmasını İl Başkanı Mahmut Poyrazlı yaptı.

Bakan Ala, konuşmasında Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde alçakça bir saldırıyla üç jandarmanın şehit edildiğini dile getirdi. Ala, "Askerlerimiz alışverişe çıktıkları bir sırada yüzleri kapalı, böyle korkak kimseler tarafından, teröristler tarafından saldırı düzenlenerek şehit edilmişlerdir. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Bu millet tarih boyunca tarihi yazarken çok badirelerle karşılaştı. Onların hepsini kendisine yakışır bir tutumla aşarak yoluna devam etti." dedi.

Türkiye'nin iki temel konusu olduğunu ifade eden Bakan Ala, Türkiye'nin ayaklarındaki iki prangayı atması halinde kimsenin tutamayacağını söyledi. Bunların birinin 77 milyonun zihnine pranga vurmaya çalışan din ve vicdan özgürlüğü olduğunu belirten Ala, şöyle devam etti: "Statüko sürekli düşman üretti. Allah'a şükür ülkemiz bu konuda gelişmiş ülke standartlarının üzerinde bir ortam yakaladı. Bunun altındaki imza size aittir. Başörtüsü sorunu çözüldü. Okullara rahat tercih imkânı getirildi. Diğer temel sorun; etnik kimlik sorunu diye tanımlanan ama bir terör sorunu olan terör belasıdır. Çok şehidimize mal olmuş, ekonomik kayba mal olmuş ama sonuç alınamamış. Bakın, hiç olmayacak şekilde, biz başka ülkeleri arabulucu olmaktan çıkartınca hemen arkasından MİT operasyonunu paralel yapıya yaptırdılar. Kimin, kimin oyuncağı olduğunu iyi anlamak lazım. 2009 yılının Kasım ayında dinlemeler ve dosyalar tutulmaya başlıyor. 2012'de MİT operasyonu, yola devam edeceğiz diyoruz. Mayıs 2013'de geri çekilme başlıyor. Meseleler durdurulduğunda arkasında Gezi olayları. Vandallar ortalığı yakıp yıkıyor. Gezi olaylarının gerekçesi olabilir mi? Vandalizmin gerekçesi olamaz. Kritik bir noktaya getirmişiz, kimsenin 77 milyonun yararına olmayan bir bataklığın içinde ve mesafe almışız bu olaylar oluyor. Bu olaylara muhalefet partileri de destek verdi. Bunları paylaşmak lazım."

Bakan Ala, öğlen ezanı okunması nedeniyle konuşmasına bir süre ara verdi. Terörle mücadelede yapılan çalışmaları anlatan Bakan Ala, tam işlerin yoluna gireceği bir süreçte Türkiye'nin 38 ilinde şiddet olaylarının yaşandığını bildirdi. Olayı komedi olarak yorumlayan Ala, "Kendi ilini ve ülkesini ateşe verenler, yakıp yıkanlar Kobani'yi kurtaracakmış. Kardeşlik sen daha ülkeni, ilini yakıp yıkıyorsun. Sen nereyi kurtarabilirsin bu akılla? Sen nereye yardım edebilirsin?" ifadesini kullandı.

Kobani olaylarından bahseden Bakan Efkan Alan, şöyle devam etti: "Kendi esnafına molotof atacaksın, Suriye'deki insanlara yardım. Bunun akılla izahı yoktur, biz de zaten aklen izah beklemiyoruz. Ama kimin kim olduğunu bir kere daha deşifre edip, 90'lardaki gibi geri dönen bir siyasi anlayışı temsil etmediğimizi bilin istiyorum. Tedbirlerimizi alıp, yolumuza devam ediyoruz. Eskisi gibi önümüzdeki konulan engellerde çark etmiyoruz. Peki molotof mu atıyorsun sen, o zaman molotof için yaptığımız düzenlemeyi Meclis'e götürüyoruz. Esnafın malını mı ateşe veriyorsun, o paraları ödüyoruz. Bu vandallardan onun parasını fitil fitil alacağız. Onun yasasını da Meclis'e götürüyoruz. Yapanın yanına bırakmıyoruz, beraber yapıyoruz bunları."

Konuşmasında muhalefet partilerine yönelik eleştirilerde de bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala, siyasetin sağlamadığı bir istikrardan kimseye fayda gelmeyeceğine işaret etti. "Despotların sağladığı istikrar işe yaramaz." diyen Bakan Ala, şunları ekledi: "İnsanın zihnini ve düşüncesini yok eder. İnsan üretmez hale gelir. Bakın bugün Mısır'da daha önce bizim ülkemizde de oldu. İstikrarı sağlayacağız diye darbeler oldu hepimizi perişan etti. İnsanlıktan çıkarıyor. Türkiye nereden nereye geldi."

"Peki Türkiye'de geri giden bir şey yok mu? diye soran Bakan Ala, "Var. O da muhalefet. Allah aşkına geç kalmış reformları yapıyoruz. Meclis'e sunuyoruz. Beklenir ki muhalefet daha fazla reform istesin. Reformlar yapıp getiriyoruz. Muhalefet daha 1930'lardaki argümanları 2014 Türkiye'sine getirip bize söylüyorlar. Kardeşim sen 19. yüzyılda kalmışsan ben ne yapayım. Biz oraları geçtik. Bedelleri ödedik. Biz, 2023'e bakıyoruz. Bunlarla uğraşıyoruz. Bunlar 1940'lara, 1930'lara dayalı, içi boş sözleri söyleyip duruyorlar. Bizim için bir zararı yok. Ama bekliyoruz ki şöyle doğru dürüst mücadele edeceğimiz bir kaliteli muhalefet olsun da biraz zevk alalım şu mücadeleden. Bunun için katkıda da bulunuruz. Bir kere yeni anayasadan bahsedin, reformlardan bahsedin. Ne getirsek, 'Hepsi eskisi gibi kalsın.' diyorsunuz. Statükodan memnunsanız, neden parti haline geldiniz ki? Parti bir siyasal harekettir, bir şey vaat eder. Bize katkınız ne olur? Ümit ederim oralarda da yenilenmeler olacak. Bizim duruşumuz onları da değişime zorlayacak. İnşallah onda da muvaffak oluruz." dedi.

Bakan Ala, programı kapsamında Balıkesir Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, AK Parti İl Teşkilatı ve Erzurumlular Derneği'ni ziyaretinin ardından Balıkesir'den ayrıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.