Atiker Konyaspor şampiyon olabilir

Atiker Konyaspor şampiyon olabilir

Atiker Konyaspor'da bir dönem forma giyen eski Milli Futbolcu Altan Aksoy, "Konyaspor yönetimi genç oyunculara yönelip, yabancı oyuncu tercihini doğru yapmalı. Bunları doğru yaptığı takdirde Anadolu'dan 3.şampiyon Atiker Konyaspor olabilir" dedi

RÖPORTAJ: AHMET SÜTCÜ

MÜTHİŞ BİR İNSANDI

Atiker Konyaspor'da 2003-2004 ve 2004-2005 sezonunda oynayan eski Milli Futbolcu Altan Aksoy, Merhaba Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu. Konyaspor'da oynadığı yıllarda teknik direktör Tevfik Lav'ın vefatı ile takım olarak büyük üzüntü yaşadıklarını kaydeden Altan Aksoy, "Tevfik hoca ile çok kısa dönem çalıştım. Bana göre çok erken kaybettiğimiz bir değer. Müthiş bir insandı. O dönemde resmen takım olarak yıkıldık. Bizim için acı bir hatıra" dedi.

310-002.jpg

ŞAMPİYON OLABİLİR

Altan Aksoy, Atiker Konyaspor'un iki sezondur iyi bir ivme yakaladığını ifade ederek, " Atiker Konyaspor yönetimi genç oyunculara yönelip, yabancı oyuncu tercihini doğru yapmalı. Bunları  doğru yaptığı takdirde Anadolu'dan 3.şampiyon Atiker Konyaspor olabilir. Atiker Konyaspor dışında, 10 yıl içinde doğru işler yapmaya devam ederse benim futbola başladığım Göztepe takımı da olabilir " dedi.

***İşletme açarak futboldan uzaklaştın. Neden böyle bir karar aldın?

- Kendim karar vererek kısa bir süreliğine futboldan uzaklaştım. Geçen sene Adanaspor'da alt yapıda çalışıyorum. A takımda da görev aldım. Kendim karar alarak Adanaspor'da ki görevimden ayrıldım. Aldığım kararda yönetimin haberi yoktu. Kendimce doğrularım var. Bunu uyguladım. Futboldan şu anda uzağım. Futbol için bana yeni görev teklif edilirse seve seve yapmaya hazırım. Futboldan uzaklaşmama rağmen içimizde olan futbol sevgisi asla eksilemez

 20040701a0087ec2.jpg

***Konyaspor, son 2 sezondur iyi bir grafik çiziyor. Konyaspor ile ilgili düşüncelerin nelerdir?

 

-Son 2 yıldır, Konyaspor hem yönetim anlamında hem de sportif anlamda çok doğru işler yaptı. Teknik heyetin kadro ile uyumu açısından çok önemli mesafe kat etti. Kulüp ile çok içli dışlı olmadığım için dinamiklerini bilmiyorum. İnşallah orada da doğru işler yapılıyordur. Konya şehri güzel ve keyifli bir şehir. İki yılım geçti ve güzel geçti. İnşallah Konyaspor geçen sezon yakaladığı başarıyı bu sezonda sürdürür ve Avrupa'ya gider. Yeni stad çok güzel olmuş. Taraftarın motivasyonu yüksek. Takımı sahipleniyor. Bunu bir tık daha yukarıya çıkarttıkları zaman Atiker Konyaspor, Türkiye'nin lokomotifi olabilir. Altyapıya iyi ve doğru yatırımlar yapılmalı. Konya, Türkiye'nin merkezi olduğu için altyapı için müsait konumda. Türkiye'nin dört bir yanından iyi oyuncular getirebilir. Bu konuda geride kalmamalı. Altyapıda oynayan her futbolcunuz sizin A takımınızda çıkıp oynayacak diye bir şey yok. Önemli olan iyi oyuncu ve birey yetiştirmek. Oyuncu Süper Lig'de oynayamasa bile alt liglerde çok kolay boy gösterebilir. Futbol oynayamasa bile tribünde oturur takımı destekler.Altyapıda camianıza da oyuncu yetiştirmiş olursunuz. İyi hizmet verilirse bu oluşur.

 330-001.jpg

KONYASPOR'DA TOPARLADIM

***Konyaspor'da Zafer Biryol ile başlayan bir dostluğunuz var. Birçok taraftarın hâlâ gönlündesiniz. Türk futbolunda nadir efsaneleşen ikilisiniz. Bu konu hakkında düşüncelerin neler?

 

-Zafer ile birçok takımda beraber oynadım. İyi bir arkadaşlığımız var. Birlikte iyi şeyler yaptık Konyaspor'da. 2 sezon beraber oynadık. İlk sezon ve ikinci sezonda kadromuz çok iyiydi. Zafer iyi bir çıkış yaptı. Bende Konyaspor'da toparladım. Sakatlığım geçti. Zafer keyifli bir arkadaşım. Zaman zaman onunla görüşüyoruz. Ailecek görüştüğümüz zamanlar oluyor. Araya mesafeler giriyor. Herkesin yaşam ve koşulları başka yönlere girince insanlar uzaklaşıyor. Ama ara ara  görüştüğümüz oluyor. Kendisi yakın arkadaşlarımdan birisidir.

 320-002.jpg

**Konyaspor'da attığın en güzel gol sence hangisiydi. Anlatabilir misin?

-2003-2004 sezonunda evimizde Gençlerbirliği'ni 4-1 yenmiştik. O maçta attığım gol güzel bir goldü. Sıfıra inerek kalecinin üzerinden aşırtmıştım. Konyaspor'da ki yıllarımda attığım unutamadığım gollerden biri.

 

**Konyaspor'da unutamadığın bir anın var mı?

-Anılar muhabbeti geldiği zaman hep takılıyorum. Sohbetimiz bittiği an aklıma geliyor. Konya'da rahmetli Tevfik Lav ile unutamadığım bir anı var. Çıkış antrenmanı yapıyoruz. Arkadaşlar partnerinin sırtına atlıyor ve ikili yarış yapıyor. Benimde partnerim hafif kilolu biriydi. Herhalde Zafer Demir idi. Sırtıma atladı biri. Sırtıma öyle bir yük geldiki. Zafer sen bu kadar ağır mısın? derken. Bir baktım Tevfik hocaymış. Hocam sen ne ağır mışsın? Seni Tayfun Türkmen zannettim dedim. Baya bir gülüştük. Konyaspor'da şu anda aklıma gelen unutamadığım anılardan biri.

 

TAKIM OLARAK YIKILDIK

**Merhum Tevfik Lav ile kısa dönem çalıştın. O yıllardan bahsedebilir misin?

-Tevfik Lav hoca ile çok kısa dönem çalıştım. Bana göre çok erken kaybettiğimiz bir değer. Müthiş bir insandı. O dönemde resmen takım olarak yıkıldık. Bizim için acı bir hatıra. 2 ay tanıdığım ve bende iz bırakan bir teknik direktör. Erken kaybetmeseydik, Türk futbolunda fark yaratabilirdi. Öldüğü gün Rize maçıydı. Maçı kazandık. Çok keyifliydik. O ara ya 3'te 3 ya da 4'te 4 yaptık. Tam toparlandık. Çıkışa geçtik. Evdeyim. Gece 11 gibi telefon geldi. Tevfik Hoca trafik kazası geçirdi ve öldü dediler. Şok geçirdim. Moral olarak dibe vurdum. Hem onun ailesi adına hem ,de bizim adımıza acı bir şeydi. Hayatımda unutamadığım nadir insanlardan biri. 2 ay çalışmama rağmen unutamadım. Tevfik Lav'ın en önemli özelliği okuyan birisiydi. İnsani yönü kuvvetliydi. Ben Tevfik hocanın 2 ayda bu özelliklerini tanıdım. Levfik Lav gibi  şu anda da değerli hocalarımız var. Tek temennim bu tür insanların futbolda sayısı artması.

 

**Konyaspor'da kalsaydın Aykut Kocaman ile çalışacaktın. Şu anda Aykut Kocaman ile çalışmak ister miydin?

 

-Atiker Konyaspor, şu anda ligde keyif veren birkaç takımdan biri. İyi bir takım. Taraftar ve takım bütünleşti. Şu anda Konyaspor; Anadolu'da futbol oynamaya müsait bir takım. Aykut Kocaman gibi Türk futbolunun önemli değerlerinden birisi ile çalışmak isterdim.

 

**Konyaspor'da şu anda kendine benzettiğin oyuncu var mı?

-Şu anda Atiker Konyaspor takım oyunu oynuyor. Öne çıkan futbolcu yok. Beni biraz bireysel yetenekleri olan, skoru değiştirebilen oyunculara benzetirler. Konyaspor'da şu anda benim tarzıma benzeyen biraz Meha var. Bileklerine hakim. İyi bir futbolcu aslında. Kendini gösteremedi.

 

***Konyaspor'da bu sezon gözüne çarpan eksiklikler var mı?

-Atiker Konyaspor'un şu anda bireysel yeteneklere sahip oyuncusu yok. Skoru değiştirecek, takımını taşıyacak oyuncu olsaydı şu anda Konyaspor ligde farklı konumda olabilirdi. Fenerbahçe maçını izledim bu sezon. Konyaspor, Fenerbahçe'ye göre daha iyi bir futbol sergilemesine rağmen yenildi. Bu maçta mesela Konyaspor özel yeteneklere sahip futbolcuya sahip olsaydı, maç çok farklı yerlere gelebilirdi. Konyaspor'un şu anda tek eksiği kilit oyuncu. Geçtiğimiz sezon Konyaspor'da; Holmen ve Traore gibi futbolcuların özel yetenekleri Konyaspor'u taşıdı ve ligi 3.sırada bitirmesini sağladı. Aykut Kocaman'ın devre arasında böyle bir oyuncu alacağını düşünüyorum.

 

GENEL SIKINTIMIZ ALTYAPI

***Türk futbolunun genel anlamda sana göre sıkıntısı nedir?

 

-Türk futbolunun genel sıkıntısı altyapı. Konyaspor bu iyi gidişini alt yapı ile ödüllendirmeli. Altyapıya yönelmeli. Bunları yapmadığınız zaman sıkıntı. Milli Takım düzeyinde  Türkiye'de oyuncu bulmakta zorlanıyoruz. Yurtdışında buluyoruz ama onlarda ayak uyduramıyor. Çünkü onların yetiştiği futbol ortamı çok farklı. Bize adaptasyonları zor oluyor.  Ülkemizde A Milli Takım'da oynayabilecek, doğru işler yapan ve kaliteli futbolcular yetiştirebilirsek yurtdışından gelen futbolcu bize daha kolay uyum sağlar. Çünkü Türkiye'de futbol düzeni yok. Var olan düzende doğru değil.

 

***Bu sezon hakem hataları lige damga vurdu. Düşüncelerin neler?

- Bizimkisi şöyle misali, 'Deveye boynun eğri demişler, nerem doğru ki demiş'. Türkiye'de var olan her şeyde sıkıntı var. Oyuncu yetiştirmeden tutun, teknik yaklaşıma kadar her yerde sıkıntı var. Medyanın olaylara yaklaşımında bile bir sıkıntı var doğrusu. Totalinde sıkıntılıyız. Sadece hakem camiasında sıkıntı yok. Bunu çözmek için açık olmak lazım. Sıkıntıları dışa vurmak lazım. Herkes hatasını kabul edebilmeli. Ortada problem varken kimse yok. Başarı varken herkes pay kapma derdinde. Bu psikolojiden kurtulmalıyız. Bu olmaz, olmamalı. Başarı önemlidir ama yönetmek daha önemlidir.  Başarı şansa gelebiliyor. Galatasaray'ın Avrupa Ligi şampiyonluğu, A Milli Takım'ın ara ara şampiyonluğa gitmesi buna örnek. Süreklilik arz etmiyor. Bir jenerasyon yakalıyorsunuz. Yürüyorsunuz.Ama devamı yok.

 

***Anadolu'dan 3.şampiyon çıkar mı?

- Konya'nın bu potansiyeli var. 3-4 yıl daha doğru işler yapmalı. Genç ve yetenekli oyuncular bulmalı. Yabancı oyuncu tercihini iyi yapmalı. Konyaspor bunları yaparsa başarabilir. 3-4 yıl önce Eskişehirspor düşünülüyordu. Ama onlar son 2 yılını çok kötü geçirdi ve TFF 1.Lig'e düştü. Önümüzde ki 10 yıl içerisinde belki Göztepe olabilir. Çünkü doğru işler yapıyorlar ama bu işler yapılmalı.

 

 

Altan Aksoy kimdir?

 

5 Şubat 1976 yılında Rize'de doğan Altan Aksoy, futbola 14 yaşında Göztepe altyapısında başladı. A takıma kadar yükselen Altan Aksoy; İstanbulspor, Adanaspor, Kocaelispor, Konyaspor, Galatasaray, Rizespor, Mersin İdmanyurdu, Eyüpspor ve Giresunspor'da oynadı.  27 kez millî takımlara çağrılan Altan Aksoy, 5 kez Türkiye U-18, 14 kez Türkiye U-21, 5 kez Türkiye Olimpik ve 1 kez de Türkiye forması olmak üzere toplam 25 kez millî formayı giydi ve müsabakalarda 2 gol kaydetti. Türkiye Olimpik Millî Futbol Takımı ile 1997 yılında oynanan Akdeniz Oyunları katıldı ve final müsabakasında İtalya Olimpik Millî Futbol Takımı'na yenilerek ikincilik kazanan kadroda bulundu. Şu anda Mersin'de yaşamını sürdüren Altan Aksoy, Bolulu Hasan Usta'nın işletmeciliğini de yapmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mersin İdmanyurdu'nda oynadığım zaman kesin olarak Mersin'e yerleşme kararı aldım. Mersin rahat bir şehir. Fazla yoğunluğu yok. İşletme açma fikri sohbet esnasında gelişti. Ortak açmayı düşünüyorduk. Olmadı. Tek başıma açtım. Eşim daha çok ilgileniyor. Ben ticaretten anlamam. Şu an için eşime yardım ediyorum"

 

8 yıl önce Mersin İdmanyurdu'na geldiğimde durumu ne ise şu anda da durumu aynı. İki kez lig görmesine rağmen düzelme olmadı. Kulübü yönetenlerde farkındalık oluşmadı. Böyle olduğundan dolayı Mersin İdmanyurdu borç batağında. İnsan üzülüyor. 1 yıl oynamama rağmen bende büyük yer edindi.

 

Süper Lig'den 2.Lig'e neden transfer olduğunu açıklayan Altan Aksoy, "Rizespor'da o dönem çok sakatlık geçirdim. Performans anlamında kendimi yeniden kanıtlamam gerekiyordu. Futbola küsmüştüm. Mersin İdmanyurdu'ndan cazip bir teklif geldi. Adanaspor'dan teklif gelmesine rağmen Mersin İdmanyurdu'na geldim. Zafer Biryol'unda Mersin İdmanyurdu'na transfer olması benim Mersin İdmanyurdu'na transferimde büyük pay sahibi oldu. Kariyerimi etkileyen bir durum ama tercih meselesi.

Mersin'de ligi bulduğumuz için çok oynayamadım. Bir ara sakatlandım. Sakatlığım geçti. Ardından şampiyon olduk. Hocam beni riske etmedi. Son 6-7 maçta hoca beni oynatmadı. Devre arası Macit Özcan'da kamp yaparken ağır bir zeminde antrenman yaptık ve sakatlandım. Onun için oynayamadım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.