Atığı kazandırıyorlar

Atığı kazandırıyorlar

2001 yılından bu yana sanayi üretimini devam ettiren Selçuk Kauçuk A.Ş, 2009 yılında kurduğu geri dönüşüm tesisi ile atık lastikleri yeniden doğaya kazandırıyor

Konya 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Selçuk Kauçuk ve Plastik Sanayi A.Ş, hurda lastikleri bir takım kimyasallar kullanarak yeniden kullanabiliyor. Üretilen bu ürünler, oto makas burçları, kauçuk zemin malzemesi, çocuk oyun alanları ve koşu parkurları yapımında değerlendiriliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Selçuk Kauçuk ve Plastik Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıza Dolapoğlu, 2001 yılında kurdukları fabrikalarında başta lastik ayakkabı ve çizme çeşitleri üretmeye başladıklarını, daha sonra kauçuk üzerine yoğunlaşarak çeşidi artırdıklarını belirtti.
ATIĞI DOĞAYA YENİDEN KAZANDIRIYORLAR
Yaptıkları en önemli atılımın 2009 yılında yapımına başladıkları kauçuk zemin malzemesi üretimi olduğunu dile getiren Rıza Dolapoğlu, “Atık lastiklerin yeniden işlenmesi sonucu elde ettiğimiz kauçuk zemin malzemesini çocukların oyun alanlarında, koşu parkurlarında kullanabiliyoruz. Özellikle oyun çağındaki çocuklara düştükleri zaman zarar vermeyeceği için bu malzeme maksimum koruma sağlıyor. Darbe emici özelliği ve esnekliği sayesinde düşme ve darbe sonucu olabilecek yaralanmaları önlüyor. Bu özelliği nedeniyle okul öncesi eğitim kurumlarının ve anasınıflarının oyun alanlarında kullanılıyor” dedi.
Lastik zemin malzemesinin hayvancılıkta da kullanıldığını söyleyen Dolapoğlu, “Özellikle büyükbaş hayvanlar ağır oldukları için yattıkları yerden kalkarken ayaklarını kırabiliyor. Hayvanların yataklarında bu zemin malzemesinin kullanılması oluşabilecek bu tür kazaları engelliyor. Rutubeti önlediği için hayvanların memelerinde oluşabilecek mantar hastalığını da önlüyor. Ayrıca bu ürün havuz kenarlarında, apartmanların girişinde ve benzeri kaygan zeminlerde kullanılarak, kayarak düşme sonucu meydana gelebilecek rahatsızlıkları da önlemiş oluyor” diye konuştu.
HAMMADDESİ SADECE YIPRANMIŞ LASTİK
Oldukça geniş bir alanda kullanılabilen bu ürünün temel hammaddesinin yıpranmış, kullanılamayacak duruma gelmiş atık lastikler olduğunu söyleyen Selçuk Kauçuk ve Plastik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıza Dolapoğlu, doğada uzun süre yok olmayan bir madde olan lastiğin yeniden işlendiğini ifade  etti. Türkiye’de geri kazanım tesisi lisansı olan 7 merkezden birinin Selçuk Kauçuk bünyesinde olduğunu söyleyen Rıza Dolapoğlu, lastik atık malzemelerini doğa dostu olarak kullandıklarını anlattı. Konya’dan ve Türkiye genelinden bir çok sektörün kauçuk zemin malzemesi talebinde bulunduğunu ifade eden Rıza Dolapoğlu, “Özellikle belediyeler park ve bahçelerde kullanmak için bu malzemeyi talep ediyor. Konya’nın yanı sıra Türkiye genelinde bir çok ile gönderdiğimiz kauçuk taban malzemesini Irak ve Kazakistan gibi ülkelere de ihraç ediyoruz” dedi.
DEVLET GERİ DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLEMİYOR
Lastik gibi doğada uzun süre yok olmayan bir atığı geri dönüşümle yeniden kullanılabilir hale getirdiklerini fakat devletten hiçbir destek alamadıklarını söyleyen Rıza Dolapoğlu, “Devletin geri dönüşüm yapan işletmeleri bazı konularda desteklemesini bekliyoruz. Konya’da Geri Kazanım Tesis Lisansı olan tek firma biziz. Konya Çimento Fabrikası’nın da yakmaya yetkisi var. Ama yakılan lastik, ne kadar bacaları filtreli olsa da havayı kirletiyor” diye konuştu. Bir de merdiven altı diye tabir edilen kaçak, lisanssız çalışanlar olduğunu ifade eden Dolapoğlu, yetkililerin bu konularda gerekli tedbirleri alması gerektiğini sözlerine ekledi.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.