Aşut: İso 500 Listesi Tekrar Gözden Geçirilsin

Aşut: İso 500 Listesi Tekrar Gözden Geçirilsin

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan İSO 500 listesinde reel anlamda daha fazla Mersin firması olduğu halde vergisel anlamda kağıt üzerinde merkezleri İstanbul'da göründüğü için kendi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan İSO 500 listesinde reel anlamda daha fazla Mersin firması olduğu halde vergisel anlamda kağıt üzerinde merkezleri İstanbul'da göründüğü için kendi hanelerine yazılmadığını belirtti. Aşut, İSO listelerinin daha gerçekçi olması için sistemin gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Aşut, yaptığı açıklamada İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı İSO 500 listelerini önemsediklerini ve motive edici olarak gördüklerini kaydetti. Üretim yapısı aktif ve dinamik KOBİ’lere dayanan birçok Anadolu kentinin bu listelerde Marmara kentleri kadar yer almamasının sanayilerinin gelişmediği anlamına gelmemesi gerektiğini vurgulayan Aşut, bu listelerin sadece bir gösterge olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Mersin'in genel ekonomik büyüklük anlamında, bu listede firmaları olan birçok kentten daha büyük sanayi üretimine ve ihracatına sahip bir KOBİ kenti olduğuna dikkat çeken Aşut şöyle devam etti: "Elbette, ulusal ve küresel çapta, markalaşmış firmalar hedefimizdir. Bu anlamda bu firmaları oluşturmaya çalışırken bir yandan da ekonomimizin omurgası olan KOBİ’lerimizi de büyütmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl İSO birinci 500’de 3, ikinci 500’de ise 5 firmamız var. Bu firmalarımızın kurumsallaşmış yapısı ile gurur duyuyoruz. Tarımdan gıdaya, inşaattan çimentoya ve metal işlerine kadar çeşitlilik arz eden katma değer oluşturan firmalarımız var. Aslında reel anlamda bu listelerde daha fazla Mersin firması var. Ancak, bu firmaların üretim yeri Mersin olmasına rağmen, vergisel anlamda kağıt üzerinde merkezleri İstanbul göründüğü için Mersin’in hanesine yazılmıyorlar. İSO listelerinin daha gerçekçi olması için bu sistem yeniden gözden geçirilmelidir."

Bu listelere giren tüm Mersin firmalarını kutlayan Aşut, onların diğer firmalara rol model olduğunu kaydetti. Aşut, bu listede halka arz edilme başarısı gösteren firmaların olduğuna işaret ederek şöyle devam etti: "Mersin, Adana, Antakya, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerinden oluşan Doğu Akdeniz Bölgesi’nin İSO birinci 500’de 32, İSO ikinci 500’de 24 sanayi firması var. Yani toplam 56 sanayi devi bu bölgededir. Gaziantep, Kayseri, Konya, Karaman ve Niğde gibi Doğu Akdeniz’in hinterlandındaki üretim merkezlerini de hesaba katarsanız, Türkiye’nin yeni Marmarası olmaya aday bu bölgenin İSO birinci 500’de 70, İSO ikinci 500’de ise 80 firması var. Yani, Doğu Akdeniz ve hinterlandının İSO birinci 500 ve ikinci 500 listesinde toplam 150 sanayi devi var. Listelere zaman zaman giren veya çıkan firmalarla bu rakam 200’ü buluyor. Yani, Türkiye’nin 1000 sanayi devinin yüzde 20’sinin olduğu bir bölgeden konuşuyoruz. Başka ekonomi bölgeleri aramaya gerek var mı? Türkiye’nin güneyi sanayi üretiminde ve ekonomik gelişmede, girişimcilikte bir devrim yaratmıştır. Olaya bu açıdan bakılmalı ve bölgenin yatırımlarının önü açılmalıdır." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.