Aslımızı unutmadık

Aslımızı unutmadık

Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu'na Soldan ailesinin hikayesi damga vurdu. 12. yüzyılda esir olarak Avrupa'ya götürülen Selçuklu subaylarından Mehmet Sadık Selim'in soyundan gelen Pery Soldan, "Aslımızı unutmadık" dedi

12. yüzyılda 70'e yakın Selçuklu Devleti subayı esir olarak Avrupa'ya götürüldü. Bu subaylar arasında Mehmet Sadık Selim Sultan de vardı. Selim Sultan, esir olarak gittiği Almanya'da kısa süre içerisinde bürokraside çeşitli görevler aldı. Subaya Sultan (Soldan) soyadını kullanmasına izin verilmiş. Soldan soyadı da araştırmacıların işini kolaylaştırdı. Alman araştırmacılar, Soldan ailesinin kökeninin Selçuklular'a dayandığını 20.yüzyılda ortaya çıkardı. Dr. Latif Çelik, Selçuklu'nun soyundan olan Soldan ailesinin hikayesi hakkında sempozyumda bildiri sundu. Türk-Alman ilişkileri ve iki milletin ortak tarihi üzerine araştırmalar yapan Dr. Çelik, “Soldan Ailesi Örneğinde Haçlı Savaşları Döneminde Avrupa’ya Getirilen Türk Esirlerin Alman Toplumundaki İzleri konulu bildirisinde önemli bir konuya temas etti. Araştırmacı, Haçlı Seferleri sonunda Avrupa'ya götürülen Türk ve Müslüman asıllı esirlerin akibetleri ve onların vaftiz edildikten sonra Alman toplumunda bıraktığı kültürel izlere 'Soldan Ailesi' örneğinden hareketle dikkat çekti.

SELÇUKLU SUBAYLARI ESİR PAZARLARINDA

Çelik'e göre İslam dünyasına karşı düzenlenen askeri amaçlı savaşlar olarak bilinen Haçlı Seferleri din ekseninde ortaya çıksa da, aynı zamanda ciddi anlamda ekonomik, sosyal ve kültürel sonuçları olan toplumsal hareketler olarak görülüyor. Bu savaşların bir başka gerçeği de taraflar, kendilerinden çok uzaklarda olan karşı kültürü tanıma imkanı bulmuş, galipler ise ciddi anlamda esir ticaretleri yaparak ekonomik gelir sağladı. Maddi zenginliğin dışında insan unsurunun da önemli olduğu 12. yüzyılda esir olarak götürülen Selçuklu subaylarından Mehmet Sadık Selim’in çeşitli esir pazarlarında el değiştirmesinin ardından son geldiği Almanya’nın Heilbronn‚ şehrinde esir kökenli biri olarak, bürokraside görev alması ve dönemin toplumundaki inanılmaz yükselişi dönemin Hristiyan Dünyası’nda ilginç gelişme olarak görülüyor.

SOLDAN SOYADI TARİHÇİNİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRDI

Vaftiz olarak Hristiyan olan Mehmet Sadık Selim’in Rönesans yıllarında protestan mezhebinin öncülerinden olması, soyadı olarak Sultan (Soldan) ismini tasımasına izin verilmesi ve ilerleyen dönemde Alman toplumunda oryantalizm ve şark araştırmalarının ciddi şekilde artmasında olumlu rol oynamış. Alman araştırmacıların 20. yüzyıl başlarında ortaya çıkardıkları Johann Goethe’nin annesinin de Soldan ailesinden bir kız olması, din değiştiren Türk esirlerin içinde yaşadıkları Alman toplumunda bıraktığı kültürel izlerin ortaya koyulması açısından önemli bir örnek. Soldan ailesinin hayat çizgisi, Goethe ile olan akrabalık ilişkileri arşiv belgeleri, kilise kayıtları, şehir kronikleri, Alman basını ve mezar taşları ile ortaya koyuldu. Almanya’nın önemli aristokrat ailelerinden olan ve kökenlerinin Türk asıllı olduğu konusunda ellerinde önemli belgeleri olan Soldan ailesinin son nesli de sempozyuma katıldı. Alman işadamı Pery Soldan, ailesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.  Soldan, "Soldan ailesi Türk asıllıdır" açıklamasında bulundu. Soldan'ın konuşması büyük alkış aldı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.