Antbirlik, Hedeflediği Pamuk Rekoltesini 10 Bin Ton Açıkla Yakalayamadı

Antbirlik, Hedeflediği Pamuk Rekoltesini 10 Bin Ton Açıkla Yakalayamadı

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Koopetatifleri Birliği(ANTBİRLİK), bu sene hedeflediği 26 bin ton 600 ton pamuk rekoltesini yakalayamadı. ANTBİRLİK, 19 Kasım itibariyle 16 bin 200 ton pamuk alabildiklerini bildirdi. Birlik, 31 Aralık tarihine...

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Koopetatifleri Birliği(ANTBİRLİK), bu sene hedeflediği 26 bin ton 600 ton pamuk rekoltesini yakalayamadı.

ANTBİRLİK, 19 Kasım itibariyle 16 bin 200 ton pamuk alabildiklerini bildirdi. Birlik, 31 Aralık tarihine kadar başta Serik ilçesi olmak üzere 5 bin ton pamuğun gelmesini bekliyor. ANTBİRLİK'in 10 bin 400 ton rekolte açığı bulunuyor. ANTBİRLİK Genel Müdürü Hasan Erdoğan, bu sene hedefledikleri pamuk rekoltesini halihazırda yakalamadıklarını söyledi. Müdür Erdoğan, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 158 Sayılı Manavgat Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri'nin 2013-2014 iş yılı Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında Bu Antalya bölgesinde pamuk rekoltelerinin 26 bin 600 ton olduğunu belirten Erdoğan, bugün itibariyle 16 bin 200 tona ulaştıklarını, yıl sonuna kadar 2014 yılı hedefini yakalamalarının zor göründüğünü kaydetti.

Müdür Erdoğan, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 158 Sayılı Manavgat Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri'nin 2013-2014 iş yılı Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında pamuk alımıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Bu sene pamuk üreticisinden beklenen 26 bin 600 ton rekoltesine karşı 32 milyon lira kredi desteği olduğunu belirten Erdoğan, bugüne kadar alınan 16 bin 200 ton pamuğun alım değerinin ise 23 milyon lira olduğunu kaydetti. 25 gün önce Antalya Manavgat'ta sağanak yağışa bağlı meydana gelen sel felaketinde en fazla zararı bölgedeki pamuk üreticisinin gördüğünün altını çizen Erdoğan, "Sel felaketinde en fazla zararı Manavgat'ta pamuk üreticisi gördü. Manavgat'ta bu sene 4,5 ton pamuk bekliyoruz ama;bugüne kadar 1,5 ton pamuk alabildik. Yaklaşık 3 ton pamuk arazide toplanmayı bekliyor. Üreticinin maddi zararının karşılanması hususunda çiftçinin hasar tespit tutanağı çok önemli." diye konuştu.

Erdoğan, birinci sınıf pamuğu 1,7 liradan alındığını, ortalama fiyatının 1,64 lira olduğunu yağmur sonrası ıslanan pamuğu ise lif kaybının yüksek olmasına bağlı 1 liradan aldıklarını kaydetti. 158 Sayılı Pamuk ve Narenciye Tarım Kooperatifi Müdürü Cemil Özden, yaptığı açıklamada, 25 gün önce meydana gelen felaketinde bölgede en fazla pamuk üreticisinin maddi zarara uğradığını söyledi.

Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün arazide hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Özden, pamuk üreticisinin maddi zararının karşılanmasında hasar tespit tutanağını almaları gerektiğini ifade etti. Özden, bugüne kadar 1,5 ton pamuk alımı yapabildiklerini kaydetti.

Denizyaka Mahallesi'nde pamuk üreticiliği yapan Hayrullah Okutur, Ali Şimşek, İsmail Aydın ve Ramazan Çakır yaptıkları açıklamada, tarlalarında 200 dönüm üzerinde pamuğun toplanmayı beklediğini söyledi.

Arazinin çamur olmasına bağlı pamuk toplama makinesinin giriş yapamadığını belirten Ali Şimşek, bugüne kadar ANTBİRLİK'e bir kilogram pamuk satamadığını kaydetti.

Öteyandan, Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin, sel felaketinde ilçede 7 bin 168 dekar tarım arazinin zarar gördüğünü söyledi. Sel felaketinin 26 mahallede etkili olduğunu ve maddi hasarın 16 milyon 500 bin olduğunu ifade edildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.