Anayasa Profesörü, Haşim Kılıç’a Hakaretten Hakim Karşısına Çıktı

Anayasa Profesörü, Haşim Kılıç’a Hakaretten Hakim Karşısına Çıktı

Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler, 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' adlı kitabında Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç ile Anayasa Mahkemesi Üyesi Serdar Özgüldür’e hakaret ettiği...

Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler, 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' adlı kitabında Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç ile Anayasa Mahkemesi Üyesi Serdar Özgüldür’e hakaret ettiği iddiasıyla hakim karşısına çıktı. Dava konusu olan kitaptaki bilgileri Aydınlık gazetesinden alıntı yaptığını ve kendi görüşleri olmadığını söyleyen Prof. Dr. Gözler, iddiaların kendine mal edilmesi durumunda ispat hakkı istedi. Mahkeme, tanıkların dinlenmesi amacıyla ertelendi.

    Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'Sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret' suçlamasıyla gerçekleştirilen duruşmaya Prof. Dr. Kemal Gözler ile avukatı Şaban Cankat Taşkın ve Haşim Kılıç’ın avukatı Oğuz Büyüktanır katıldı. Duruşmaya Prof. Dr. Gözler’in üniversite öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi.

    KİTAPTAKİ BİLGİLER AYDINLIK GAZETESİNDEN ALINDI

    Prof. Dr. Kemal Gözler, Haşim Kılıç'ın avukatı aracılığıyla 23 Aralık 2013 tarihinde açtığı hakaret davasına konu olan, kitabın 454. sayfasındaki, ‘O da intihal ile başkan oldu’, ‘Dava geri çekildi başkan oldu’ başlıklı bölümlerin Aydınlık gazetesinden alındığını söyledi. Bunların kendi düşünceleri olmadığını ve çok küçük fotoğraf şeklinde kullanıldığını belirten Gözler, kitabında da başka bir yerde Haşim Kılıç’la ilgili bilgi geçmediğini kaydetti. Söz konusu haberlerin Aydınlık’ın internet sitesinde hala durduğunu vurguladı.

    “Bu haberler bana isnat ediliyorsa ispat hakkı verilsin, bana mal edilmiyorsa beraat verilmelidir” diyen Gözler, dava ile ilgili dönemin Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, Genel Sekreter Zafer Demir, Engin Yıldırım ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Serdar Özgüldür’ün dinlenmesini istedi. Gözler, İntihal ile ilgili Ömer Anayurt’un açtığı davanın geri çekilmesi konusunda Haşim Kılıç’ın Sakarya Üniversitesi’ne giderek Anayurt’la görüştüğünü ve bu isimlerin şahit olduğunu savundu. Haşim Kılıç’ın avukatı Oğuz Büyüktanır ise beyan ve delilleri yazılı sunmak için mahkemeden süre istedi.

    HAKİM: BU VESİLEYLE KİTABINIZI OKUDUK, FAYDALI OLDU

    Mahkeme, tanıkların dinlenmesi amacıyla duruşmayı 22 Ocak 2015 tarihine erteledi. Bu arada duruşmada ilginç bir olay da yaşandı. Savunmasını uzatan Prof. Dr. Gözler’den konuyu bildiklerini ve mümkün olduğu kadar kısa tutmasını isteyen Hakim Mete Eser’in, 'Hocam bu vesileyle kitabınızı da okuduk, bizim için de faydalı oldu' demesi dikkat çekti.

    Prof Gözler hakkında Anayasa Mahkemesi Üyesi Serdar Özgüldür’ün açtığı 'hakaret' davası da görüldü. Özgüldür’ün kendi kitaplarından 74 yerde intihal yaptığını savunan Gözler, iddianamede bunlardan bahsedilmediğini, intihali kabul edildiği anlamına geldiğini söyledi. Konuyla ilgili, ‘Haşim Kılıç’ın başkan seçilmesinde ve AKP’nin kapatılması davasında’ Serdar Özgüldür’e intihal nedeniyle şantaj yapıldığı ve oy kullanmasının etkilendiği yönündeki haberlerin Aydınlık gazetesinin sitesinde hala bulunduğunu belirten Gözler, bunların kendi iddiası olmadığını, hatta gazetenin bu yüzden tekzip edildiğini kitapta yazdığını ifade etti.

    Prof. Gözler’in avukatı Şaban Cankat Taşkın’ın, davanın reddedilmesi talebi, mahkemece reddedildi. Bunun üzerine Prof. Gözler, Ömer Anayurt’un intihal davasından feragat etmesiyle ilgili kitapta kendi iddiaları bulunduğunu hatırlatarak bu konuda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, Genel Sekreter Zafer Demir, Engin Yıldırım’ın dinlenmesini talep etti. Hakim Eser, sanıkların dinlenmesi amacıyla mahkemeyi ileri bir tarihe erteledi.

    AVUKAT RONA AYBAY DAVAYI İZLEDİ

    Bu arada davayı, Barolar Birliği adına Avukat Prof. Dr. Rona Aybay ile Kamu Hukukçuları Platformu Başkanı Prof. Dr. Fazıl Sağlam, gözlemci olarak izledi. Prof. Dr. Rona Aybay, davayı takip ederek Barolar Birliği’ne rapor sunacaklarını söyledi. Aybay, davanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 10.maddesindeki 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.