Altını Islatan Çocukların Psikolojik Tedavileri
- Çocuğun altını ıslatması kronikse (hem gece hem de gündüz altını ıslatıyorsa) hemen bir doktora götürülmelidir. Doktorun verdiği ilaç üç hafta kullanılmalı, fayda görülmezse ilaç kesilmeli ve tekrar doktoruna başvurulmalıdır.
- Çocuğa tuvalet eğitimi, zamanında uygun bir şekilde verilmelidir.
- Çocuğa tuvalet eğitimi verilirken katı disiplin uygulanmamalı. Çocuk tuvaletini yapmadığında ya da altına kaçırdığı zaman verilen aşırı tepki, onda ileri yaşlarda Obsesif-Kompulsife (Saplantı-Zorlantı) neden olabilir. Bu çocuklar ileri yaşlarda aşırı titiz olduğu gibi kuşkucu (ocağı kapattım mı, kapıyı kilitledim mi, pencere açık mı ...) kişiliğe de bürünebilirler. Bunun temelinde de altına yapan çocuklara aşırı tepki göstermekle beraber, tuvalete zorla götürme ve baskı yapma vardır.
- Çocukla her zaman olduğu gibi olumlu iletişim kurulmalı ve çocuğa bunun geçici olduğu, isterse bunu kendisinin yenebileceği anlatılmalıdır.
- Çocuğun altını ıslatma nedenine göre hareket edilmelidir.
- Çocuğun idrar yolları kaslarını geliştirme egzersizleri yapılmalıdır (çişini yaparken şimdi tut, bırak diye birkaç defa egzersiz yapılabilir).
- Çocuğun altını ıslatmasına neden olabilecek aşırı yorgunluktan korunmalıdır.
- Bu çocukların gündüzleri ayakları sıcak tutulması gerektiği gibi geceleri de üstlerinin açılmamasına dikkat edilmelidir.
- Çocuğun çişini tuvalete yapması teşvik edilmelidir.
- Çocuğun idrar yolları kaslarını geliştirmek için çişi geldiğinde onu alelacele tuvalete götürmemelidir. Çişi gelen çocuğa belirli bir süre (bugün 5, yarın 10 saniye gibi) tutması öğretilmelidir.
- Çocukların yatmadan önce aşırı sıvı tüketiminden uzak tutulmalıdır.
- Çocuğa yatmadan önce tuvalete gitme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
- Çocuğu geceleri korkmasına sebep olabilecek film, masal, hikâye ve koşuşturmalardan uzak tutmalıdır.
- Çocuklarda gece altını ıslatma iki defa olmaktadır. Bu kasların gevşemesine sebep olacak derin uykunun eşlik ettiği yattıktan hemen sonraki saat ile kalkmaya yakın zamanki saat içinde olur. Çocuklar çişlerini yapmalarına yakın bir saatte tuvalete kaldırılmalıdır. Çocuk tuvalete götürülürken uyanık olmasına dikkat edilmelidir.
- Altını ıslatan çocukla alay edilmemelidir. Altını ıslatan çocuğun altı hemen değiştirilmelidir. Amaç çocuğun pislikten nefret etmesini, temizlikten haz duymasını sağlamaktır.
- Kardeş doğumundan sonra çocuk ihmal edilmemelidir. Kardeşinin yanında bebeğin altını değiştirirken dikkatli olunmalıdır. Çocuğa kendisi için bu işin yorucu olduğu anlatılmalı; amaç çocuğun altına yapmasını önlemektir.
- Çocuğu psikolojik yıkımlardan (ölüm kaza, ayrılık…) uzak tutmaya çalışılmalıdır.
- Yine her konuda olduğu gibi tuvalet eğitiminde de kararlı ve tutarlı olunmalıdır.
- Çocuğun yaş ve seviyesine uygun ödüller verilmelidir.
Çocuğa Verilebilecek Ödül Şekilleri
Takvim Yöntemi: Bu yöntemde çocuk altını ıslattığı gün duvar takvimine yağmur, bulut, şemsiye resmi, altı kuru kaldığı gün içinse güneş, gül, sevdiği şeylerin resimleri yapılır. Bu işi çocuğun kendisinin yapması gerekir. Ay sonunda takvimde kuru kaldığı gün diğer günlerden fazla ise çocuğa ödül verilir, tersi ise ödül verilmez.
Boncuk Yöntemi: Bir kavanoz bir ay günü kadar boncukla doldurulur. Çocuk altı kuru kaldığı zaman boş bir kavanoza o boncuklardan her gün için bir tane koyar. Ay sonunda doldurduğu kavanozdaki boncuk sayısı diğer kavanozdaki boncuk sayısından fazla ise çocuğa ödül verilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.