Altgeçitler karanlık

Altgeçitler karanlık

Konyada bulunan yaya ve trafik altgeçitleri, gerek mimari yapısı, gerek içerisinde kullanılan renkler ve hijyen açısından vatandaşların içini karartıyor

Konya’da sayıca çok fazla bulunan altgeçitler, gerek mimari yapı noktasında gerekse hijyen açısından değerlendirildiğinde, yapıların önemsenmediği ortaya çıkıyor. Konya’da bulunan yaya altgeçitleri temizlik noktasında iç açıcı durumda değilken, araç altgeçitlerinin ise karanlık, egzoz gazından dumanların oluşturduğu is ve sade görüntüleri insanların bakış açısını olumsuz olarak etkiliyor. Uzmanlar ise yapıları olumsuz değerlendiriyor.

Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Dolular, altgeçitlerin yapımında ve düzenlenmesinde mimari yaklaşımların çok önemli olduğunu söyledi. Dolular, “Aydınlama noktasında ve renk seçimi noktasında trafik ve yaya altgeçitleri zayıf kalmamalıdır. İnsanları boğmayacak renkler ve figürler tercih edilmelidir. Mesela insanın gözünü almayan ve çok parlak olmayan fayanslar alt geçitlerde estetik olarak kullanılabilir. Renkler kullanılırken, yeni çıkan, görüntü açısından insanın ufkunu açan boyalar kullanılarak, güzel bir görüntü verilebilir” dedi.

ESKİ KONYA FİGÜRLERİ VERİLEBİLİR

Tarihi figürler verilerek yaya ve trafik alt geçitlerinin çok güzel görüntülere kavuşturulabileceğini belirten Mustafa Dolular, duvarlara eski Konya’yı andıran kapı ve pencere figürleri verilerek hoş bir görüntünün oluşturulabileceğini kaydetti. Tarihi bir şehirdeki yapılarda sadelik unsurunun hoş olmadığını belirten Dolular, “Duvarlarda sade betonlar yerine tarihi görüntü hissi uyandıran taşlar kullanılabilir. Bu şekilde hem şehrin imajına da katkı sağlanır. Konya’ya dışardan gelen birisi alt geçitten geçerken güzel bir görüntü ile karşılaştığı zaman, memleketine döndüğünde çevresindekilere bunu övebilir. Bunları yapmak zor bir şey değil. İstenince çok rahat yapılabilir” diye konuştu. Alt geçitlerinin merdivenlerinin dik olduğu yönünde şikayetlerin olduğunu aktaran Dolular, dar ve dik merdivenlerin yayaları yorduğunu sözlerine ekledi.

BAKIMLARI DÜZENLİ YAPILSIN

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Havva Alkan Bala ise, alt geçit yapımlarında daha hacimsel ve daha geniş çalışmaların yapılabileceğini söyledi. Havva Alkan Bala, “Uzman görüşü olarak değerlendirdiğimizde normalde bu kadar alt geçit Konya’ya fazla. Madem ki yapılmış daha özenilmiş bir çalışma sergilenebilir. Yükü hafifletici, insanın içini açan bir yapı sergilenebilir. Bakış açısı daha geniş kişilerce yapılmış mimarilerle alt geçitler dekor edilebilir. Aydınlanma noktasında baskı uyandıran bir aydınlanma değil de ferahlık hissi uyandıran bir aydınlanma tercih edilsin” dedi. Alt geçitlerde bulunan görsel unsurların bakımının düzenli olarak yapılması gerektiğini dile getiren Bala, “Duvarların ve alt geçitlerde görsel malzemeler yapılıyor. Fakat ilerleyen zamanlarda bunların bakımları aksatılıyor. Ortaya kötü görüntüler çıkıyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Genel değerlendirme yaparsak, alt geçitlerin birçoğu gereksiz olduğu için şehrin imajını bozuyor. Yapılanlar da sadece yapıldığı ile kalıyor” diye konuştu.

ALT GEÇİTLER TEMİZLENMİYOR

Hacıveyiszade Camii önünde bulunan yaya alt geçidinin merdivenlerindeki lekeler vatandaşlar tarafından eleştiriliyor. Kış mevsiminden kalan bu lekelerin temizlenmemesi şaşırtıcı bir durum olarak karşılanıyor. Ayrıca burada bulunan yürüyen merdivenlerin ve merdivenlerin kenarlarında tutulacak yerler ise hijyenik olup olmadığı ve ne kadar sürede temizlendiği akıllarda soru işareti bırakıyor. Öte yandan sanayi alt geçidi de bakıldığı zaman adeta insanın içini karartıyor. Araçların egzozlarından çıkan dumanın bıraktığı lekeler ve aydınlatma sistemlerinden sarkan kablolar da Konya’nın imajını olumsuz şekilde etkiliyor.
 
 
 
 
 


İBRAHİM ÇİÇEKÇİ
 

HABER/YORUM

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

İ[email protected]

 

Adı: alt geçit!

Konya’da son yıllarda yapılan hizmetlere baktığımızda büyük hizmetlere yatırım yapıyoruz düşüncesinin ön plana çıktığını görmekteyiz. Yeni bir tesis yapılacağı zaman şaşalı bir temel atma töreni yapılır, siyaset camiasından ünlü isimlerin katılımı ile o tesis coşkulu bir şekilde açılır. Bunun yanı sıra temeli atılacak veya açılışı gerçekleşecek bir tesisin duyurusu bilboardlarda uzun süre Konya halkına gösterilir. İşin bu tarafı güzel fakat işin estetiğini incelediğimizde göze hoş gözüken bir unsur göremeyiz.

Yapılan haberle halkımıza bunu bir nebze olsun anlatmaya çalıştık. Çerçeveyi kırıp Konya’da sayıca fazla olan alt geçitleri bir inceleyelim. Bir proje hazırlanıyor, duyuruluyor. Bu bir yaya alt geçidi ya da köprülü kavşak projesi hiç fark etmez. Projesi hazırlanan bu hizmet hayata geçiriliyor. Sadece işin kaba boyutu ele alınmış, görsel unsurlara yer verilmemiş bir nevi adı alt geçit olsun diye yapılmış. Bugün Bursa’ya, Denizli’ye İstanbul ve Ankara’ya baktığımız zaman alt geçitlerdeki görsel ve estetiksel unsurlar insanları o alt geçitten geçmeye çağırıyor sanki. Biz marka şehir olduğumuz için bunlara gerek görmüyorlar her halde… Marka olmak önemli değil önemli olan markayı üst seviyelere taşımaktır. Konya gibi adım atılan yeri tarih kokan bir şehirde, sanatın camilere, medreselere yansıtıldığı bir şehre sizce sadelik unsuru yakışıyor mu? Bunu düşünerek alt geçitlerin kirli, karanlık, baskılı görüntüsünü artık görelim. Neden bir alt geçitten geçerken, tarihi görsellikler veya hayatın renklerini yansıtan görselleri, hayatın yoğunluğunda biraz olsun görmeyelim. Bunu yapacak olan bizler değil, bunları yaptık diyen yetkililerdir…

 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.