Almanya'nın Hessen Eyaletinde Çifte Seçin

Almanya'nın Hessen Eyaletinde Çifte Seçin

Almanya'nın Hessen eyaletinde bu pazar hem eyalet hem de federal seçimler için sandık başına gidilecek.

Almanya'nın Hessen eyaletinde bu pazar hem eyalet hem de federal seçimler için sandık başına gidilecek. Seçimlerin Hıristiyan Birlik (CDU), Hür Demokratlar (FDP), Sosyal Demokratlar (SPD) ve
Yeşiller arasında geçeceği tahmin ediliyor. Yüzde 1,8 oy potansiyeline sahip Türk seçmenlerin tercihleri merak ediliyor. Seçimlerde Türk kökenli adayların önceki seçimlere oranla fazlalığı dikkat çekerken, çözüm bekleyen en önemli iki konu olarak çifte vatandaşlık ve eğitimde fırsat eşitliği öne çıkıyor.

ADAYLAR VE PARTİLERİ

Seçmenin karşına çıkan isimler Volker Bouffier (CDU), Thorsten Schäfer-Gümbel (SPD), Jörg-Uwe Hahn (FDP) ve Tarek Al-Wazir (Yeşiller). Türk kökenli adayların dağılımının partiler arasında çok farklı olduğu 2013 seçimlerinde toplam aday sayısı rekor düzeyde. Türkiye kökenli adayın bulunduğu listelerde CDU'dan İsmail Tipi, SPD' den Turgut Yüksel, Murat Polat, Handan Özgüven, Umut Sönmez, Serpil Sarıkaya, Hülya Lehr, FDP'den Yankı Pürsün, Yeşiller'den Mürvet Öztürk, Güler Sibel yer alıyor.

ÇİFTE VATANDAŞLIK

Çifte vatandaşlık konusunda net taraftarlığını belirten SPD'li Thorsten Schäfer-Gümbel. “Uyum politikasının merkezinde bizim için göçmenlerin ileri safhalı katılım hakları var.” diyen Schäfer-Gümbel, Avrupa Birliği üyeleri olmayan göçmenlerin lokal seçim hakkını onayladığını bildiriyor. “Çifte vatandaşlığı yürülüğe geçirmek istiyoruz ve vatandaşlık yasasındaki su an mevcut olan tercihli seçme zorunluluğunu tekrar iptal etmek istiyoruz” diyen SPD Hessen Başkanı çifte vatandaşlığa ilişkin soru işareti bırakmıyor.

Konuya kesin karşıtlığını belirten başka bir aday FDP'den Jörg-Uwe Hahn. Çifte vatandaşlığın kimlik sorunları için bir çözüm olamayacağını ifade eden Hahn, hayatın belli bir noktasında hangi ülkenin vatandaşı olup nerede taahüt altına girmek istendiği hususunda karar verilmesi gerektiğine inanıyor. “Haklar ve vazifeler hakkında konuşuyoruz. Konu çifte vatandaşlık yani çift sorumluluğu ve hakları olan vatandaşlar." diyen Hahn bu meselenin sorun potansiyeli taşıdığına inandığını ve askerlikten sadakat ve vefaya kadar sorular beraber getirdiğini ifade ediyor. Sorunlu durumlardan mümkün olduğu kadar uzak durulması gerektiğini anlatan Hessen Uyum ve Adalet Bakanı “Çok ülkecilikten yani çifte vatandaşlıklardan sakınmak istiyoruz.” dedi. Hessen Yeşiller Fraksiyon Başkanı Tarek Al-Wazir partisinin yıllardır Almanya'da yaşayan göçmenler için en azından lokal bir seçim hakkı için mücadele verdiğini belirtiyor.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Tüm adayların hem fikir olduğu konulardan birisi eğitim. Alman eğitim sistemindeki sorunların göçmen çocuklarından değilde sistemin kendisinin eksikliğinden kaynaklandığı ortak bir tespit. Her öğrencinin, hangi ırk, millet veya sosyal statüden gelirse gelsin eşit eğitimi alabilmesi de müşterek bir temenni. Bu sorunun çözümü ise partiden partiye tamamen farklı. Yeşiller eğitim sisteminin örnek bir modele (Leitbild) ihtiyacı olduğuna inanıyor. “Çocukların farklılıklarını okullarda bir fırsat olarak değerlendirmeli ve eğitim müesseselerini birer sosyal uyum merkezi haline getirmeli.” diyen Al-Wazir, Hessen eyaletinin üniversitelerinde göçmen kökenli öğrencilerin azınlığına dikkat çekiyor.

Volker Bouffier bu konuya ilişkin partisinin ciddi çalışmalar yaptığını ve engelleri kaldırmaya çaba gösterdiklerini ifade ediyor. Anadili derslerini tekrar müfredatli ders olarak almayı hedeflediklerini anlatan Bouffier, “Bu konulara verdiğimiz değerin bir beyanı uygulamaya geçirdiğimiz ve geliştirdiğimiz İslam din ders.i” hatırlatmasını yapıyor.

SPD Eyalet Başkanı Thorsten Schäfer-Gümbel, hiçbir çocuğu geride bırakmamayı en büyük vazifeleri arasında sayıyor. Schäfer-Gümbel SPD'nin iki ay önce federal seviyede eğitim proje ve strateji ekibinin başına alınan Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu'nun geliştirdiği projelere vurgu yapıyor. Hessen Eyaleti Uyum Bakanı Jörg-Uwe Hahn, eğitimin ve iyi dil bilgisinin toplumdaki katılım için gerekli olduğunu ifade ediyor. Bu alanda kalıcı çalışmalar yapabilme adına dört yaş grubu çocuklar için dil seviye testi sınavı uygulamasını getirmek istediğini anlatan Hahn, “Şayet dilde eksiklik tesbit edilirse zorunlu dil kursları yardımcı olacak.” diyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.