Almanya'nın En Büyük Tıp Araştırmasına Start Verildi

Almanya'nın En Büyük Tıp Araştırmasına Start Verildi

Essen'de dev tıp araştırması Federal Bilim Bakanı Johanna Wanka ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Bilim Bakanı Svenja Schulze'nin de katılımı ile start aldı. Sağlık araştırmasında kanser, demans, depresyon, diyabet ve kan dolaşımı sorunları...

Essen'de dev tıp araştırması Federal Bilim Bakanı Johanna Wanka ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Bilim Bakanı Svenja Schulze'nin de katılımı ile start aldı. Sağlık araştırmasında kanser, demans, depresyon, diyabet ve kan dolaşımı sorunları konularında uzun yıllara yayılan detaylı araştırmalar yapılacak. Bu hastalıkların nereden, nasıl ve niçin geldiklerinin araştırılacağı çalışmaya toplam 200 bin denek katılacak. Araştırmaya binlerce hasta üzerinde araştırmaları yapmak üzere Almanya'nın en önemli 18 araştırma merkezinin de dahil olacağı öğrenildi.

Bu dev araştırmaya eyalet olarak en büyük desteği Essen, Münster ve Düsseldorf olmak üzere toplam üç araştırma merkezleri ile KRV destek olacak. Essen Üniversitesi Kliniği kanser bölümü başkanı Otmar Wiestler “En büyük sorun, bizim hastalığı ancak tüm vücudu sardıktan ve zarar verdikten sonra tespit edebilmemiz. Biz ise sağlıklı insanların risk noktalarını araştırmak istiyoruz.” diye konuştu. Tıp ve bilim dünyasında devasa araştırma olacağı düşünülen çalışmayı Wanka “milli” olarak tarif ederken Svenja Schulze ise araştırmanın büyüklüğünü 'mamut' kelimesi ile ifade etti.

Araştırma için seçilecek 200 bin kişinin 'tesadüfî' yöntemler kullanılarak, bay ve bayan olmak üzere 20 ile 69 yaş arasındaki kişilerden seçileceği açıklandı. Araştırmaya gönüllü olarak katılmak isteyenlerin bu merkezlerden birine giderek kayıt yaptırmaları yeterli olacak. Daha şimdiden binlerce kişinin denek olmak için müracaat ettikleri belirtildi. Federal ve eyalet hükümetleri tarafından desteklenen proje için 2024 yılına kadar 210 milyon Euro ile ayrıldı.

Bu paranın 105 milyonunu federal hükümet karşılarken, 70 milyonu Helmholtz Bilim Organizasyonu Topluluğu ve 35 milyon Euro’sunun ise eyaletlerden karşılanacağı belirtildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.