Almanya'daki Türk Şoförler, Korsan Taksiye Karşı Eylemde

Almanya'daki Türk Şoförler, Korsan Taksiye Karşı Eylemde

Amerika’da kurulan ve dünyanın onlarca ülkesine yayılan Uber şirketinin internet üzerinden “App” sistemiyle yolcu taşıyarak haksız rekabete sebep olması Avrupalı taksi şoförlerini ayağa kaldırdı. Dün başlayan gösteriler Uber şirketi...

Amerika’da kurulan ve dünyanın onlarca ülkesine yayılan Uber şirketinin internet üzerinden “App” sistemiyle yolcu taşıyarak haksız rekabete sebep olması Avrupalı taksi şoförlerini ayağa kaldırdı. Dün başlayan gösteriler Uber şirketi yasaklanmadığı takdirde devam edecek. Berlin’deki gösterilere katılan şoförlerin yüzde 70’ini Türkler oluşturdu.

Taksi şoförlerini Avrupa çapında sokağa döken Uber adlı taksi uygulamasına yönelik protesto eylemleri devam edecek. Uygulamanın “hukuksuz” olduğunu vurgulayan Berlin Taksi Birliği Başkanı Uwe Gawehn “Hakkımızı elde edene kadar protestoya devam edeceğiz. Bunun dışında hukuksal girişimlerimiz de var.” dedi.

Dün Londra, Paris, Madrid, Lizbon, Milano, Napoli ve Berlin’de taksiciler internet üzerinden bir tür korsan taksicilik hizmeti veren Uber uygulamasını protesto etti. Londra’da binlerce taksici Tralfalgar Meydanı’na çıkan yollarda trafiği yavaşlattı.

Paris’te şoförler Charles de Gaulle ve Orly havaalanlarına giden yolları kapadı. Madrid’te kontak kapatma eylemine sabah saat 6’da başlandı ve eylem 24 saat devam etti. Berlin’de ise taksi şoförleri eylemlerine öğle üzeri saat 12’de üç koldan başladı. Tegel Havaalanı, Ana Tren Garı ve Südkreuz Tren İstasyonu’nda başlayan gösteriler Berlin Olimpiyat Stadyumu’nda bin taksi şoförünün katıldığı bir miting ile sona erdi. Berlin Taksiciler Birliği Başkanı Uwe Gawehn gösterilere ve mitinge katılan şoförlerin yüzde 70’ini Türkler’in oluşturduğunu söyledi.

Taksicilerin ateş püskürdüğü Uber haksız rekabete yol açmakla suçlanıyor ve yasaklanması talep ediliyor. Merkezi Amerika’da bulunan, 37 ülkede, 128 kentte internet üzerinden “App sistemi”yle çalışan Uber arabası ve ehliyeti olan 21 yaşından büyük herkese taksicilik yapma imkanı veriyor. Uber üzerinden yolcu taşıyan bir nevi korsan taksiciler ruhsat alma yükümlülüğüne tabi olmadıkları gibi ruhsatlı taksi şoförlerinin yerine getirmekle yükümlü oldukları birçok mecburiyeti de yerine getirme zorunluluğunu yaşamıyorlar.

Almanya’da yolcu taşımacılığının yasayla belirlendiğine işaret eden Berlin Taksi Birliği Başkanı Uwe Gawehn yasa uyarınca ücretli taşımacılıkların ruhsatla yapıldığına işaret etti ve Uber şirketi üzerinden yapılan taşımacılığın yasaya aykırı olduğunu ifade etti. Almanya Taksi Birliği Başkanı Ertan Uçar, Uber şirketinin yasa dışı çalıştığını, şirketin Berlin’de yasaklanması gerektiğini söyledi. Uçar şöyle konuştu: “Biz sadece yasanın uygulanmasını istiyoruz. Yasaların herkes için geçerli olması lazım. Bu firma alenen geçerli olan yasayı ihlal ediyor. Bunun önüne geçilmesi lazım. Bu durumda ya yasayı ihlal edeni yasaklayacaksınız ya da yasayı değiştireceksiniz. Biz taksiciler mağdur edilmek istemiyoruz. Hakkımızı da sonuna kadar arayacağız.”

Uçar, Uber üzerinden çalışan korsan taksicilerin taksicilik eğitimi almadıklarını, vergi ve sosyal ödenek ödemediklerini, sağlık sınavından geçirilmediklerini, yolcuyu taşıyan araçlarında hiçbir kontrole tabii tutulmadığını sözlerine ekledi. Berlin’de 20 bin ailenin taksi şoförlüğünden geçindiğini önemle belirten Ertan Uçar’dan edinilen bilgilere göre kentte 7 bin 800 taksi bulunuyor. Taksilerde yaklaşık 16 bin şoför çalışıyor. Berlin’deki taksi şirketinin sayısı 3 bin civarında. Şirketlerin yarısını Türkler işletiyor. Berlin’de taksicilerin yaptığı ciro yaklaşık 400 milyon Euro.

Bu sayı Almanya genelinde toplam 3,1 milyar Euro’ya yükseliyor. Almanya Taksi Birliği Başkanı Ertan Uçar, Uber şirketinin yıllık cirosunun 17 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, “Biz taksi şirketleri olarak bu kadar yüksek ciroya sahip bir şirket ile mücadele edemeyiz. Yetkililerin bu işe el atması ve Uber’i yasaklaması gerekiyor.” dedi.

Uber şirketinin çalışması Brüksel’de yasaklandı. Hamburg’ta ise açılan bir dava sonucu “Wunder Car” adlı aynı sistemle çalışan şirket mahkeme kararıyla yasaklandı. Berlin’de de bir taksi şirketi Uber’e karşı açtığı davayı kazandı ancak mahkemenin kararı uygulama aşamasında henüz pürüzler bulunduğundan dolayı karar uygulanamıyor.

Berlinli taksiciler mahkeme kararına gerek kalmadan LABO olarak nitelendirilen Berlin Eyaleti Vatandaşlık ve Düzeni Sağlama Dairesi’nin internet üzerinden “App” aracılığıyla yolcu taşıma hizmetlerini yasaklamasını talep ediyorlar. İlgili daire şimdilik sadece 'inceliyoruz' demekle yetiniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.