Almanya'daki Koalisyon Hükümetinde İşler Kızışıyor

Almanya'daki Koalisyon Hükümetinde İşler Kızışıyor

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oluşturduğu Büyük Koalisyon hükümetinin üzerinden bir yıl geçti. Bir yıldır sessizliğini koruyan SPD’nin sol kanadı, parti yönetimini CDU’ya angaje olduğu...

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oluşturduğu Büyük Koalisyon hükümetinin üzerinden bir yıl geçti. Bir yıldır sessizliğini koruyan SPD’nin sol kanadı, parti yönetimini CDU’ya angaje olduğu gerekçesiyle hafta sonu Magdeburg şehrinde bir araya gelerek "Magdeburg Platformu"nu kurdu.

Koalisyon işbirliğinin başlamasıyla partide birlik mesajı vermek için Genel Başkan Sigmar Gabriel’e destek veren ve kendisini izlemeye aldıklarını ifade eden SPD’nin sol kanadı, bir yıl sonunda SPD’nin iktidarda CDU’dan farkının kalmadığını ve koalisyonda sosyal demokratların etkisinin zayıf olduğunu ileri sürdü. SPD Genel Başkan Yardımcısı ve sol kanadın başkanı Ralf Stegner’in öncülüğünde Magdeburg’da bir araya gelen 250 temsilci, parti yönetiminden CDU ile aralarındaki farkları ortaya koymasını istedi.

"Büyük Koalisyon’da SPD’nin kendi politikaları olan bir parti olduğunun fark edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde CDU’nun sol kanadı oluruz." ifadelerini kullanan parti üyeleri, CDU ile koalisyon kurmak için vazgeçilen konuların tekrar ele alınmasını talep etti. SPD sol kanadı; yol, köprü, eğitim, spor tesisleri ve anaokullarını finanse etmek için zenginlerden alınmasını talep ettikleri emlak vergisinin gündeme alınmasını istedi. Koalisyon hükümetinde SPD’nin sosyal adalet vurgusundan uzaklaşmaması gerektiğini söyleyen Stegner, "Ben SPD’nin yükselişini vaat eden bir seçim analizi tanımıyorum. Eğer SPD ana politikalarından uzaklaşırsa seçim anketlerinde yüzde 30’dan ziyade yüzde 20’lere doğru gider." dedi.

SPD federal milletvekili Hilde Matthies de eşitliliğin giderilmesi için vergi artırımının kaçınılmaz olduğunu söyledi. SPD sol kanadının kurduğu "Magdeburg Platformu"nun Gabriel ve parti yönetimine karşı olduğu iddialarını reddeden sol kanat başkanı Stegner, "Kimse parti içinde bizden korkmamalı." dedi. SPD’nin sağa kayma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ileri süren Stegner, buna karşı olduklarını dile getirdi. Ayrıca, 800 SPD’li tarafından kurulan Magdeburg Platformu’nun federal koordinasyon kurulu haline geleceği ve yıllık en az bir toplantı yapacağı belirtildi.

Magdeburg’daki toplantıya sol kanat başkanı Stegner, SPD Gençlik Kolları Başkanı Johanna Uerkermann ve Carsten Sieling, SPD sol kanat sözcüsü Sascha Vogt ve sol kanata mensup federal milletvekilleri katıldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.