Almanya'da Tatilciler Karadan Ve Havadan Grev Kıskacında

Almanya'da Tatilciler Karadan Ve Havadan Grev Kıskacında

Almanya yaz tatilinin sonunda karadan ve havadan grevle kuşatmasıyla karşı karşıya. Bir yanda Alman havayolları Lufthansa ve Germanwings, diğer yandan demir yolları DeutscheBahn’da (DB) emeklilik ve ücret zamları konusundaki anlaşmazlık zirvede....

Almanya yaz tatilinin sonunda karadan ve havadan grevle kuşatmasıyla karşı karşıya. Bir yanda Alman havayolları Lufthansa ve Germanwings, diğer yandan demir yolları DeutscheBahn’da (DB) emeklilik ve ücret zamları konusundaki anlaşmazlık zirvede. Pilotlar grev yapacaklarını açıklarken demiryollarında da durum hızla greve doğru gidiyor. Eş zamanlı grevlerin ülkeyi ulaşımda büyük karışıklıklara sürükleyeceğinden endişe ediliyor.

Almanya hem karadan, hem de havadan grev tehdidi altında. Ülkede bir yanda Lufthansa ve Germanwings havayollarında çalışan pilotlar erken emeklilik için grev sinyali verirken, diğer yandan Alman demir yolları Deutsche Bahn (DB)çalışanlarının ücret zamları konusundaki anlaşmazlık da artıyor. Pilotlar grev yapacaklarını açıklarken demir yollarında da durum hızla greve doğru gidiyor.

Lufthansa pilotlarının grev yapacağı açıklandıktan sonra demiryolları çalışanlarının mensup olduğu Makinistler Sendikası GDL de, DB’nin Trafik Sendikası EVG’de talep kataloğunu yayınladı. Kataloğa göre makinistlerin ücret savaşı ihtimali da iyice arttı. Ancak EVG kataloğuna göre büyük bir kaos yaşanmaması planlanıyor. Çünkü GDL, olası bir grev konusunda Lufthansa pilotlarıyla konuşacakları, grevi buna göre planlayacaklarını bildirdi.

Öte yandan pilotlarda eş zamanlı olarak ücret zammı anlaşmazlığı yaşıyor. Pilotların mensup olduğu Cockpit Sendikası yeni iş bırakmalar, grevler yapacaklarını açıkladı. Ancak Lufthansa şirketi pilotların yeni bir grev yapmalarını son dakikaya kadar önlemeye çalışıyor.

Pilotların ve makinistlerin eş zamanlı greve gitmesinin bir trafik kaosuna dönüşeceğinden kimsenin kuşkusu yok. Sendikacılar da bunun önüne geçmek istiyor. GDL Sendikası başkanı Claus Weselsky bu ihtimalin önüne geçeceklerini belirterek, “Bizim, pilotlarla iş mücadelesi şartlarını konuşmamız çok mantıklı olacaktır” dedi.

Weselsky, GDL’in grev konusunda sorumluluk duygusuyla hareket edeceğini kaydetti, şu anda Cockpit sendikasıyla koordinasyon toplantılarının sürdüğünü aktardı. Adım adım greve yaklaşan hava ve demiryolları sendikalarını diğer kuruluşlar da sorumluluk duygusuyla hareket etmeye çağırıyor. Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, “Müzakere tarafları sorumluluklarının bilincinde olmalı ve bu sırada diğerlerinin işine zarar vermemeli” dedi.

Lufthansa grevinin sadece binlere müşteriyi değil, on binlerce firma ve çalışanını da etkileyeceğini hatırlatan Fiebig, grevin işlem değişiklik ve iptalleri gibi seyehat acentalarına ekstra iş ve maliyet yükleyeceğini hatırlattı. GDL sözcüsü ise GDL ve Cockpit sendikalarının eş zamanlı grev yapmayacağı güvencesi verdiğini, görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Lufthansa personel yönetiminden Bettina Volkens, pilotlarla uzlaşma yolları aradıklarını açıklarken, şirket, Cockpit sendikasının olası bir grevi 24 saat önceden bildireceğinden hareket ediyor. Cockpit 5 bin 400 pilot için 61 yaşında emeklilik talep ederken, EVG sendikası 100 bin demiryolu çalışanı için en az 150 Euro olacak şekilde yüzde 6 zam talep ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.