Almanya'da Siyasi Partileri Göçmenleri Kazanma Yolları Arıyor

Almanya'da Siyasi Partileri Göçmenleri Kazanma Yolları Arıyor

Almanya'da Federal Meclis'teki tüm siyasi partiler, genel seçimlerde göçmenlerin oylarını kazanmak için değişik yollara başvuruyor.

Almanya'da Federal Meclis'teki tüm siyasi partiler, genel seçimlerde göçmenlerin oylarını kazanmak için değişik yollara başvuruyor. Yabancı dillerde seçim pankartlarından göçmen kökenli isimlerle seçmen kazanılmaya çalışılıyor. Uyum Medya Hizmetleri'nin araştırması ilginç sonuçları ortaya koydu.

Yaklaşık 80 milyon nüfuslu Almanya'da her beş kişiden biri göçmen. Yaşlanan bir toplulukta genç nüfusa sahip göçmenler kimi seçim bölgesinde seçmenlerin yüzde 10'unu oluşturuyor. Gelecekte bu oranın artacağını gören siyasi partiler, göçmen seçmen kitlesini çoktan keşfetmiş durumda. Peki, bir zamanların ‘misafir işçileri'nin çocuk ve torunlarının sandık başında kendilerine oy vermelerini sağlamak için partiler ne tür yöntemlere başvuruyor? Uyum Medya Hizmetleri (MDI) kurumu, bu soruya cevap ararken, siyasi partilerin göçmen kitleyi 90'lı yılların ortasında keşfettiğine dikkat çekiyor. Partiler üzerinde tek tek durulduğunda ise şu manzara ortaya çıkıyor:

HRİSTİYAN DEMOKRAT BİRLİK PARTİSİ (CDU):

MDI, CDU'da yıllarca Türkler, İtalyanlar veya İspanyolların oylarını kazanmaya yönelik bariz adımlar atılmadığına dikkat çekiyor. ‘Devrim' niteliğini taşıyan değişiklik 2010'da yapıldı. Aygül Özkan, Aşağı Saksonya'da bakan olarak atandı ve böylece ‘ilk Türk bakan' oldu. Bu yıl ise CDU Kuzey Ren Vestfalya'da (KRV) Cemile Giosouf'u aday gösterdi ve seçim listesinde meclise girmesi garantili olan yeri ona verdi. Muhalefetteki Sosyal Demokrat (SPD) ve Yeşiller ise bu konuda CDU'dan bayağı önde. CDU'da ayrıca Bülent Arslan'ın yönetiminde Alman-Türk Forumu (DTF) mevcut. Parti içinde ayrıca Netzwerk Integration isimli çalışma grubu kuruldu. MDI'nin edindiği bilgiye göre Arslan'ın da yer aldığı bu çalışma grubunun CDU'nun göçmenlere yönelik seçim konularının belirlenmesinde yardımcı olacağı belirtiliyor.

SOSYAL DEMOKRAT PARTİSİ (SPD)

SPD, ‘uyum' kelimesinden vazgeçerek ‘Göç ve Çeşitlilik Federal Çalışma Grubu'nu kurdu. Haziran'da işbaşı yapan grubun başkanlığını SPD Genel Başkan Yardımcısı, Federal Meclis Üyesi Aydan Özoğuz yapıyor. SPD'nin ırkçılık yaptığı Birleşik Milletler (BM) tarafından tescillenen Thilo Sarrazin'den dolayı güven kaybına uğradığı belirtiliyor. Ayrıca SPD yıllar önce söz verdiği çifte vatandaşlık sözünü yerine getirmiş değil. Bu çalışma grubu, zedelenen güveni yeniden kazanmak istiyor.

YEŞİLLER/BİRLİK 90

Cem Özdemir'in eş başkanı olduğu Yeşiller/Birlik 90 partisi ise seçim listesinde ‘göçmen kotası'nı gündeme getiren ilk parti oldu. Partinin Göç ve Mülteciler Federal Çalışma Grubu'nda tartışılmaya açılan kota kabul edilmedi. Yeşiller'in seçim programında ise çifte vatandaşlık, opsiyon modelinin kaldırılması ve iltica konusu yer almasına rağmen, diğer partilerde olduğu gibi bu konuların ‘uyum' başlığı altında toplanmaması dikkat çekici.

SOL PARTİ:

Sol Parti de 2012'de, Ali Al Dailami'nin başkanlığında Göç, Uyum ve Irkçılığa Karşı Mücadele Federal Çalışma Grubu kurmuştu. Sol Parti, seçim programında göçmenler dahil herkese sadece yerel değil diğer seçim haklarını da talep ediyor. Ayrıca vize uygulamasının kaldırılması ve darda olan herkese kapıların açılması öngörülüyor. Bu konuları seçmenlere ulaştırmak için ise yabancı dillerde pankart ve kartlar hazırlıyor.

HÜR DEMOKRAT PARTİSİ (FDP):

Göçmenlere yönelik çalışma grubu kurmayan tek parti FDP. Partiye göre Liberal Çeşitlilik Forumu bu konuların ele alınacağı platform olarak yeterli. Bu forumun başkanı ise Federal Meclis Üyesi Serkan Tören. Seçim programında ise birey endeksli vaatler yer alıyor. Farklılıklar ise normal karşılanıyor, bundan dolayı sadece ‘göçmen' olduğu için aday gösterilmiyor. FDP seçim programını 2009 yılında olduğu gibi değişik dillerde yayınlamak istiyor. Bir önceki seçimlerde program 10 dilde yayınlanmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.