Almanya'da Hıristiyan Demokrat Seçmene 'Rehavet' Uyarısı

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Seçmene 'Rehavet' Uyarısı

Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak federal seçim yaklaşırken kamuoyu araştırma kuruluşları da vatandaşın nabzını tutmaya çalışıyor.

Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak federal seçim yaklaşırken kamuoyu araştırma kuruluşları da vatandaşın nabzını tutmaya çalışıyor. Allensbach anket şirketine göre Almanlar, Birlik partilerinin (CDU/CDU) seçimden galip çıkmasını bekliyor, ama bunun CDU seçmeninin rehavete sürükleme tehlikesi de yok değil.

Anket sonuçklarını Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinde değerlendiren Prof. Thomas Petersen, CDU/CSU seçmeninin seçimleri kazanacağından emin göründüğünü, bu nedenle rehavete kapılarak sandığa gitmeyebileceğini ve bunun da seçim sonuçlarını derinden etkileyebileceğini kaydetti.

Thomas Petersen, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) seçmeni arasında partisine destek vermek isteyen ve seçim kampanyasında yardımcı olmak isteyenlerin oranının arttığını, CDU/CSU seçmeninde ise 2009 yılı rakamlarına göre partisi için seçim kampanyasında görev üstleneceğini söyleyenlerin oranının düştüğünü gözlemlediklerini kaydetti.

ALMANLARIN ÇOĞU DEĞİŞİKLİK İSTEMİYOR

Thomas Petersen televizyonlarda gerçekleştirilen seçim düellolarının etkisi konusunda ise medyanın konuya yaklaşımının ve hangi tarafı galip olarak gördüğünün büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Allensbach kuruluşunun rakamlarına göre Alman halkının yüzde 63'ü CDU/CSU'nun seçimi kazanacağına inanıyor. Böyle bir sonuca inanmayanların oranı ise yüzde 6'da kalıyor. Yine hükümetin değişmesinin iyi olacağını söyleyenlerin oranı da yüzde 35 seviyesinde kalıyor. Buna göre her üç Almandan ikisi hükümet değişikliğini gerekli görmüyor.

Almanların başbakan Angela Merkel´i nasıl gördükleri ve ne gibi özelliklerle bağdaştırdıklarını da şu rakamlar gösteriyor: zeki (yüzde 69), enerjik (yüzde 61), konulara vakıf (yüzde 50), çok iyi bir konuşmacı (yüzde 28), modern ve ilerici (yüzde 9) ve halkı konuşmaları ile sürükleyen (yüzde 5).

BÖLGELERE GÖRE SEÇMEN TERCİHİ

Federal seçimlere az bir zaman kala Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) batı bölgelerinde zayıfladığı, buna karşılık Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) doğu eyaletlerinde seçmen kaybı yaşadığı belirtildi. Spiegel’in haberine göre SPD, 2002 yılında Doğu Almanya’da güçlüyken 2009 seçiminde taban kaybetti ve zayıfladı. Buna karşılık Sosyal Demokratlar hala Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) güçlü gözüküyor. CDU, batı ve güney Almanya’da giderek güç kaybederken, Bavyera’da seçmen desteğini koruyor.

Hür Demokrat Parti‘nin (FDP) ve Yeşiller’in Baden- Wurttemberg’de daha çok seçmen kazandıkları kaydedildi. Sol Parti ise geleneksel olarak Doğu Almanya eyaletlerinde gücünü koruyor.

Doğu Eyaletlerinde Almanya’nın genel ortalamasına göre seçimlere katılım düşerken, en çok katılım Main-Taunus, Berlin-Steğlitz ve Münih seçim bölgelerinde yaşanıyor. Doğu eyaletlerinin birçok seçim bölgesinde katılım yüzde 66’nin altında gerçekleşiyor. Brandenburg, Thüringen ve Saksonya’da katılım yüzde 74’lerde seyrediyor. 2009 federal seçimde katılım oranı yüzde 70,8 ölmüştü.

Seçime katılımda en çok düşüş güney doğu Almanya’da yaşanıyor. Passau ve Daggendorf seçim bölgesinde katılım yüzde 56’larda kalmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.