Almanya'da 'Durağan Vatandaşlık' Modeli Gündemde

Almanya'da 'Durağan Vatandaşlık' Modeli Gündemde

Almanya'daki koalisyon görüşmelerinde çifte vatandaşlığa karşı sert tutumunu yumuşatan Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), 'durağan vatandaşlık' modeli getirmek istiyor.

Almanya'daki koalisyon görüşmelerinde çifte vatandaşlığa karşı sert tutumunu yumuşatan Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), 'durağan vatandaşlık' modeli getirmek istiyor. CDU’nun teklifi Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) kabul görürse opsiyon modeli kaldırılacak. Bu durumda kişi Türk pasaportunu bırakmak zorunda olmayacak hangi ülke ikamet ediyorsa o ülke vatandaşlığı etkili olacak, diğeri askıda kalacak.

Hıristiyan Demokratların teklifine göre, gurbetçiler Almanya’da yaşıyorsa Alman vatandaşlığı etkili olacak, Türk vatandaşlığını taşısa da hükmü olmayacak. İkametgâhı Türkiye’de olduğu sürece de Alman vatandaşlığının hükmü olmayacak. Durağan vatandaşlık modelinin uygulanabilmesi için kişinin geldiği ülkeyle Almanya’nın uluslararası hukuka uygun anlaşma imzalaması gerekiyor. Hükümetin Federal Uyum Sorumlusu Maria Böhmer’in önümüzdeki günlerde durağan vatandaşlık modeli hakkında uyum ve iç politika uzmanlarına sunum yapacağı ifade ediliyor.

Opsiyon modelinin kaldırılmasına ve durağan vatandaşlık uygulamasına CSU Başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer olumlu yaklaşırken, CSU Eyalet Grup Başkanı Gerda Hasselfeldt, bunun SPD’ye verilen taviz olarak anlaşılacağını iddia etti.

Birlik Partileri CDU/CSU, Avrupa Birliği ülkelerinin bu uygulamanın dışında tutulacağını kaydediyor. Çifte vatandaşlık için anayasada değişiklik yapılmasına karşı çıkan Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ise opsiyon modelinin devam etmesini istiyor.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, hafta sonu Berlin’de partililere yaptığı konuşmada seçim öncesi verdikleri sözleri hatırlatarak "Çifte vatandaşlık olmazsa koalisyon görüşmelerinden çekilebiliriz." açıklamasıyla seçim kampanyasında verdikleri sözlerin arkasında durduğunu gösterdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.