Almanya'da Büyük Koalisyon Gündemde

Almanya'da Büyük Koalisyon Gündemde

Almanya'da bugünkü seçimlerin ardından Angela Merkel'in Hıristiyan Demokratları (CDU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından kurulacak 'büyük koalisyon' gündemde.

Almanya'da bugünkü seçimlerin ardından Angela Merkel'in Hıristiyan Demokratları (CDU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından kurulacak 'büyük koalisyon' gündemde.

Büyük koalisyon, seçimler yaklaştıkça en sık dile getirilen ortaklık ihtimallerinden biri olmaya başladı. Asgari ücret ve sosyal adalet üzerinde duran SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück, 2005-2009 yılları arasında Hıristiyan Birlik ve SPD’nin kurduğu büyük koalisyonda, federal maliye bakanı olarak Angela Merkel ile birlikte çalışmıştı.

Bu kapsamda Steinbrück seçimlerden önce, “Ben büyük koalisyonda yokum” demiş olsa da, seçimden sonra partide etkin rol oynamak ve ortaklık pazarlıklarını yürütmek istiyor. Bu bakımdan Steinbrück’ün, Merkel’in kabinesinde yer almasa dahi, SPD yönetiminde aktif rol almak isteyeceği tahmin ediliyor. SPD’nin Türk kökenli seçmenlere sözünü verdiği “çifte vatandaşlık” vaadi karşısında CDU’nun tavrının nasıl olacağı ise ayrı bir merak konusu.

Kırmızı-Yeşil-Kızıl: Gerek Hıristiyan Birlik partileri gerekse ortağı FDP, seçim kampanyaları sırasında “kırmızı-kızıl-yeşil” koalisyon kurulması ihtimalini “öcü sol” şeklinde tanımlayarak malzeme yaptı.

Ancak SPD ile Yeşiller de de zaten Sol Parti ile ortaklık yapmayacaklarını açıklamıştı. Sol Parti’nin ağır topu Gregor Gysi ise son ana kadar bu iki partiyi ikna etmeye çalıştı. Fakat ne SPD’nin ne de Yeşiller’in seçim programı, Avrupa ve dış politika başta olmak üzere Sol Parti ile örtüşmüyor. Bu ve benzeri diğer sebeplerden “kırmızı-kızıl-yeşil” ittifakın vücut bulması imkansız gözüküyor.

Siyah-Yeşil Koalisyon: Fukuşima’daki nükleer faciadan sonra yenilenebilir enerji konusu Hıristiyan Birlik Partileri ile Yeşiller arasındaki ortak konulardan biri haline geldi. Ancak bu formül Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi’ndeki dengeyi değiştiremeyeceği için Hıristiyan Birlik partilerinin bu seçeneği değerlendirmesi zayıf bir ihtimal.

Jamaika Koalisyonu: CDU/CSU ile Yeşiller koalisyon ihtimaline neredeyse imkansız gözüyle bakıldığı için, bu ihtimale bir de FDP’nin eklenmesi işi kolaylaştırmaz. Bu bakımdan Birlik Partileri, Yeşiller ve FDP’den oluşacak bir Jamaika koalisyonu neredeyse imkansız görünüyor.

MATEMATİKSEL OLARAK MÜMKÜN GÖZÜKMEYEN DİĞER İHTİMALLER

Kırmızı-Yeşil: Sosyal Demokratlar ile Yeşiller, 1998-2005 yılları arasında olduğu gibi “kırmızı-yeşil” koalisyonda buluşmak ve hükümet kurmak istiyor. Ancak kesin olmayan ilk sonuçlara bakıldığında bunun çok mümkün olmadığı görülüyor..

Ampul Koalisyonu: Matematiksel hesaplara göre SPD, Yeşiller ve FDP arasında kurulacak bu tür bir koalisyon mümkün. Ancak bilindiği üzere FDP bu ihtimali seçimlerden önce kesin bir dille reddetmişti. Kaldı ki FDP’nin ilk hesaplamalara göre elde ettiği yüzde 4,5′luk sonuç bu ortaklık çok mümkün görünmüyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.