Almanya'da 11 Şehir Belediyesinden Gece Alkol Tüketimine Karşı Ortak Tavır

Almanya'da 11 Şehir Belediyesinden Gece Alkol Tüketimine Karşı Ortak Tavır

Almanya'da aralarında büyük şehirlerin de yer aldığı 11 belediye alkol tüketimine karşı ortak tavır geliştiriyor.

Almanya'da aralarında büyük şehirlerin de yer aldığı 11 belediye alkol tüketimine karşı ortak tavır geliştiriyor. Wiesbaden şehrinde gerçekleşen Alman Suç Önleme Forum’unda bir araya gelen belediyeler, gece yarısı alkol satışının yasaklanması konusunda fikir birliğine vardı.

2001 yılından bu yana Almanya’nın birçok şehir belediyesinin ve farklı ekonomi şirketlerinin katıldığı programda bu yıl bu konuda Baden-Württemberg eyaletini örnek gösteren belediyeler arasında Düsseldorf, Bremen, Offenbach, Frankfurt am Main, Stuttgart ve Gelsenkirchen gibi büyük şehirler yer alıyor.

Baden-Württemberg eyaletinde Mart 2010’dan bu yana gece 22.00 ila sabah 05.00 arası benzin istasyonlarında, büfelerde ve süpermarketlerde alkol satışı yasak. Belediyeler bu sayede gençler aşırı alkol tüketimini önlemeyi amaçlıyor.

Federal Sağlık Bakanlığı’nın verdiği rakamlara göre, Almanya’da vatandaşların 10 milyona yakını tehlikeli derecede alkol tüketiyor. 1,3 milyon insan ise alkol bağımlısı.

Ülkede yılda 74 bin civarında insan ise alkol tüketimi sebebiyle hayatını kaybediyor. Bakanlığın rakamlarında kanser, karaciğer rahatsızlıkları gibi hastalıkların da büyük oranda alkolden kaynaklandığı görülüyor. Ortalama bir Alman yılda 10 litre alkol tüketirken, alkolün Alman ekonomisine verdiği yıllık zarar 26,7 milyar Euro. Devletin alkol satışlarından elde ettiği miktar ise sadece 3,1 milyar Euro.

GENÇLERDE ALKOL ZEHİRLENMESİNDE YÜZDE 170 ARTIŞ

Gençlerdeki alkol tüketimi ise korkutucu boyutlara ulaşmış durumda. 12 ila 17 yaş arasındaki gençlerin yüzde 8,2’si yetişkinler için dahi tehlikeli olabilecek boyutta alkol tüketirken, ülkede yaşayan 100 binin üzerinde çocuk ve genç alkol bağımlısı veya aşırı derece de alkol tehlikesi ile yaşıyor.

2000 ila 2008 yılları arasında alkol zehirlenmesi sebebiyle hastanelerde tedavi gören gençlerin sayısı yüzde 170 artış göstermişti. 2000 yılında gençlerdeki alkol zehirlenmesi vakası 9 bin 514 iken, bu rakam 2008 yılında 25 bin 709’a çıkmıştı.

BİR YILDA 342 KİŞİ ALKOL SONUCU TRAFİKTE HAYATINI KAYBETTİ

2008 yılında gençler tarafından işlenen suçların yüzde 11’inden de alkol sorumlu. 2011 yılında ise şiddet olayında suça karışan 47 bini aşkın kişinin alkollü olduğu tespit edildi.

Diğer suç olaylarında ise 278 bine yakın kişinin alkollü olduğu anlaşıldı. Bu ise 2011 yılında işlenen suçların yüzde 13,2’sinin alkol tüketimi etkisi altında gerçekleştiğini gösteriyor. Federal İstatistik Dairesi’nin rakamlarında ise 2010 yılında 15 binden fazla trafik kazasının alkol nedeniyle gerçekleştiği görülüyor. Bu kazalarda 342 kişi hayatını kaybetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.