Sinan Şen

Sinan Şen

Alay Etme!

Alay Etme!

Kimse tam değildir. Herkesin bir kusuru, bir hatası vardır. Kişi etrafındakilerin eksikleriyle dalga geçmeye vakit ayıracağına kendi kusur ve hatalarını düzeltmeye çalışmalıdır. Alay etmek kişinin karşısındakine eziyet vereceğinden dolayı iyi bir davranış değildir. Dinimizce de haram kılınmıştır. Karşı tarafa eziyeti ve sıkıntısı çoğalınca daha şiddetli haram olur. Bu konuda Yüce Allah şöyle buyurur:

“Ey Müminler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın; belki de onlar, kendilerinden daha hayırlıdır. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar; belki alay ettikleri kimseler kendilerinden daha hayırlıdır.” (Hucurât 49/11).

Alayın mânası, karşısındaki insanla eğlenmek, onu küçük düşürmek, onun ayıp ve noksanlıklarına dikkat çekmektir. Bu bazen karşısındakinin yaptığı veya söylediği birtakım şeyleri anlatarak, bazen de işaret ve ima yolu ile yapılır. Bu iş, alaya alınanın huzurunda yazıldığında ona gıybet denmese de, sonuçta gıybet anlamı vardır.

Hz. Aişe [radıyallahu anhâ] der ki: Birinin taklidini yapmıştım. Allah Resûlü beni şöyle uyardı.

“Vallahi! Bende şöyle şöyle haller varken başkasını taklit etmekten hoşlanmam.”(Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyâme, 51)

Yüce Allah şöyle buyurur:

“O cehennemlikler şöyle der: Vay halimize! Bu nasıl kitap! Küçük büyük hiçbir şey bırakmamış, hepsini sayıp dökmüş.” (Kehf 18/49).

İbn Abbas [radıyallahu anh] der ki: “Bu âyette geçen küçük şeyden maksat, mümine alaylı gülmektir. Büyükten maksat da alaylı kahkaha atmaktır.”

Bu söz gösteriyor ki, bir insana alaylı gülmek günah sayılır, bazen de büyük günaha dönüşür.

Allah Resûlü diğer bir hadiste şöyle buyurmuştur:

“İnsanlarla alay edenlere cennetten bir kapı açılır ve ona ‘gel gel’ denir. O da (karşılaştığı hadiselerin ve hesabın üzüntüsünden dolayı) mahzun ve kederli olarak gelir. Cennetin kapısına vardığında, kapı yüzüne kapatılır. Sonra bir başka kapı açılır. Ona ‘gel gel’ denir. O da mahzun ve kederli olarak gelir. Cennetin kapısına vardığında kapı yüzüne kapatılır. Bu hadise sürekli tekrar eder durur, öyle ki adama kapı açılır ve ‘gel gel’ denir; o artık gelmez (Böylece kendisine dünyada yaptığı alaya karşılık uygun bir ceza verilmiş olur).” (İbn Ebü’d-Dünya, Kitabü’s-Samt, nr.287.)

Allah herşeyi gören ve işitendir. Aldığımız her nefesin hesabını vereceğimizi sürekli hatırlayıp ona gore yaşamalıyız. Birbirimize zulmedenlerden değil birbirimize merhamet edenlerden olmak temennisiyle.

Gününüz hayırlı ve bereketli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sinan Şen Arşivi