Alaaddin'e açık hava müzesi

Alaaddin'e açık hava müzesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Alaaddin Tepesi'nde eski orduevi binasının yerine bir açık hava müzesi yapmayı planlıyoruz. Müze 1200'lü yılların Konyası'nı anlatacak" dedi

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kerem İşkan'ın İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi’nde sunduğu Kanal 42 Ana Haber Bülteni'ne konuk oldu. Tahir Akyürek, Mevlana Kültür Vadisi Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sözlerine İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi'nden bahseder başlayan Akyürek, "Bu binada başta İstiklal Savaşı olmak üzere Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ve iç güvenlik sırasında vatan uğruna canını feda eden şehitlerin isimlerinin yer aldığı iç avlu, Konya’nın İstiklal Savaşı dönemindeki sosyal yapısını anlatan müze, tarihteki 16 Türk devletinin bayraklarının yer aldığı havuzlu yol ve Gaziler Ofisi yer alıyor.

2004 yılında göreve geldiğimizde Mevlana Müzesi ve Mevlana Kültür Merkezi'ni buluşturmak için projeler geliştirdik. Bu alanda bir mahalle vardı. Bu alana sosyal-kültürel mekanlar inşa ettik. Bir meydan ortaya çıktı. Yurt dışında farklı mekanlar inceledik. Kendi ülkeleri için savaşanlar için sembol mekanlar yapan ülkeler var. Biz de bu tür mekanlar yetersizdi. Çünkü 100 yıllık savrulma dönemi yaşadık. Kayıp yıllardı. Yeni yeni başımızı yeni doğrultmaya başladık. Avustralya'da Gelibolu Müzesi var. O ülkede Gelibolu Müzesi'nin ne işi var diyenler olabilir. En güzel Çanakkale Müzesi de yine bu ülkede. Avustralyalılar işgal için geldiler Çanakkale'ye. Ama yine de o hatıraları yaşatmak için böyle bir müze oluşturmuşlar. Türkiye bu noktada geride kaldı. Şehre böyle bir müze kazandırdık" şeklinde konuştu.

KONYA'NIN ROLÜ BÜYÜKTÜ

Konya'nın Kurtuluş Savaşı'nda önemli misyon yüklendiğini belirten Akyürek, "Kurtuluş Savaşı'nın Konya boyutu önem arz ediyor. Konya'nın rolü hayli fazlaydı. Kurtuluş Savaşı'nda şehit olanların neredeyse 3'te biri Konya Askerlik Şubesi'ne kayıtlıydı. En büyük lojistik desteği bu bölge verdi. Batı Cephesi Karargahı olarak Akşehir önemli hizmetler verdi. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı Şehitleri için böyle bir mekan inşaa ettik. Yeni nesiller ise bu gelişmelerden habersiz büyüyor.

Medeniyet Okulu Projesi bu noktada önemli. Milli şuur için önem arz ediyor. Panolarda İstiklal Savaşı'nda şehit olanların tamamının ismi var. Genelkurmay'ın arşivinden aldık. Terörle mücadelede şehit olanlar da kayıtlara dahil ediliyor. Burası bir kütüphane, hatıra merkezi oldu. Binanın mimarisi de Selçuklu'yu hatırlatıyor. Maket Müzesi de o yılları anlatıyor.  Yeni nesillere gaziliği, şehitliği, vatan duygusunu anlatıyoruz. Konya, mübarek, misyonu olan bir şehirdir. Konya belediyeciliği de bu manaya hizmet ediyor" sözlerini kullandı.

1 MİLYARLIK BİR PROJE

Mevlana Kültür Vadisi Projesi'nin 1 milyarlık bir proje olduğunu ifade eden Akyürek, "Proje şekilleniyor. Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında 2687 tescilli dükkanın restorasyonu yapıldı. Tarihi Konya Çarşısı, Bedesten yenilendi. İslam Kültür Merkezi inşaatımız inşallah bu yıl tamamlanacak. 10 Bin Kişilik Spor ve Kongre Merkezi inşa ettik. Merkezin bulunduğu alanda ise kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Orada yeni eserler inşa edeceğiz. Konya Müzesi'ni yapacağız. Türbenin yanına Mevlana Müzesi de inşa edeceğiz. Karatay Belediyemiz de burada bir yapı inşaa edecek. Alaaddin Caddesi'ne de giriyoruz. Orayı da elden geçireceğiz.

Alaaddin'de tarihi Konya surlarının iç duvarlarını ortaya çıkarıyoruz. Büyük bir çalışma var. Kılıçarslan Köşkü'nün de bir burcunu tamamlayacağız. Orduevi'ni yıkmayı, tepeden kaldırmayı başardık. Orduevi binasının yerine de bir açık hava müzesi yapmayı planlıyoruz. 1200'lü yılların Konyası'nı anlatacak. Yaklaşık 1 milyarlık bir proje. Biz şu an 350-400 milyonluk bir kısmını tamamladık. Meram Belediyesi'nin de Şükran Mahallesi'nde projeye katkıları olacak. Osmanlı Buğday Pazarı da bu projenin içinde. Eski Buğday Pazarı'nda da muhteşem bir külliye ortaya çıkıyor. Kazılarda çıkan temeller nedeniyle 5 aylık bir gecikme var. Orada 800 araçlık bir yeraltı otoparkı olacak. 134 dükkan, tarım müzesi ve Selçuklu kervansarayı ortaya çıkacak. Tarihe not düşüyoruz" ifadelerini kullandı. 

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum