Aktif Sağlık-sen Başkanı Ayhan: Ek Ödeme Haberleri Anlam Karmaşasına Yol Açtı

Aktif Sağlık-sen Başkanı Ayhan: Ek Ödeme Haberleri Anlam Karmaşasına Yol Açtı

Aktif Sağlık-Sen Genel Başkanı Hüseyin Ayhan, toplu sözleşmede sağlık çalışanları için kazanım olarak ifade edilen 'özellik arz eden birimlerde ek ödemesi’ haberlerinin anlam karmaşasına yol açtığını söyledi.

Aktif Sağlık-Sen Genel Başkanı Hüseyin Ayhan, toplu sözleşmede sağlık çalışanları için kazanım olarak ifade edilen 'özellik arz eden birimlerde ek ödemesi’ haberlerinin anlam karmaşasına yol açtığını söyledi. Halen kanun ve yönetmeliklerde değişiklik yapılmadığı için sağlık çalışanlarının özellik arz eden birim ek ödemesinden faydalanmalarının mümkün olmadığını belirten Ayhan, "Geçen toplu görüşmelerde de birçok madde deklere edildi ancak bunların çok azı kabul edildi. Bu nedenle yasallaşmayan hiçbir şey başarı olarak lanse edilemez." dedi.

        Toplu sözleşme ile ilgili değerlendirmede bulunan AktifSağlık-Sen Genel Başkanı Ayhan, özellikle ‘özellik arz eden birimlerde çalışanlara ek ödeme’ konusunu ele aldı. Toplu görüşmede sağlık çalışanları için kazanım olarak ifade edilen ve madde 12'de yer alan 'özellik arz eden birimlerde çalışanların çalıştıkları süre kadar ek ödemesi'nin yer aldığını belirten Ayhan, bahse konu açıklamaların bu hali ile anlam karmaşasına neden olduğunu ileri sürdü. Ayhan, halen kanun ve yönetmeliklerde değişiklik yapılmadığı için sağlık çalışanlarının özellik arz eden birim ek ödemesinden faydalanmalarının mümkün olmadığını belirtti.

        "LABORATUVARLARIN ACİL BİRİME DAHİL EDİLMESİ LAZIM"

        2014-2015 yıllarını kapsayacak olan toplu sözleşmede, sağlık çalışanları lehine bazı kazanımlardan bahsedildiğini bildiren Ayhan, "Özellik arz eden birimlerde çalışanların çalıştıkları süre kadar ek ödemesi aslında bir kazanım değildir, nedenine gelince yetkili sendika öncelikle acil birimi içerisinde kurulu bulunmayan laboratuvarların acil birime dahil edilmesi gereklidir. Bilindiği gibi merkez laboratuvarlarında acil hastalarının tahlil çalışması yapıldığı için ne olursa olsun merkez laboratuvarındaki çalışmaların özellik arz eden birimlere dahil edilmesini sağlamalı insanlar davalarla haklarını elde etmemelidir. Kurumlarda acil laboratuvar kurulamaması çalışanların değil kurum amirlerinin sorumluluğudur." diye konuştu.

        Anayasanın 49. maddesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) gereği kurumların çalışılacak alanların sağlanmasından sorumlu olduğunu ifade eden Ayhan, şu ifadeleri kullandı: "Halen kurumlarca laboratuvarlar acillerde kurulmadığı için laboratuvarlar hem acile hem de polikliniklere hizmet verirken saat 16.00'dan sonraki dilim çalışılan süre olarak değerlendirilmektedir. Oysa bu laboratuvarlar gündüzleri de 7/24 acil birimlere hizmet sunmaktadırlar. Dolayısı ile bu madde çalışanlara çok büyük kazanımlar sağlamamıştır. Eğer hizmet 7/24 sağlanıyor ise madde 7/24 olsa idi başarı olarak lanse edilebilirdi."

        Daha önceki yönetmeliğin 5. maddesinin (y) bendince bu işlem yapılarak ödeme yapıldığını aktaran Ayhan, Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulamayı 14 Şubat 2013 tarih ve 28559 Mükerrer Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle ve daha sonra yayımlandığı genelge ile iptal ederek, sağlık camiasında tanıda önemi olan iki meslek gurubunu cezalandırdığını savundu. Ayhan, röntgen birimi ile laboratuvar birimleri Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, mesai dışında acil servise hizmet vermesi sebebiyle ek ödemelerde, 'özellik arz eden birim katsayısı dışında bırakıldığını belirtti.

        Daha sonrasında Aktif Sağlık-Sen ve diğer sendikaların yönetmelik ve genelgenin iptali için dava açtığını hatırlatan Ayhan, dava sürecinin devam ettiğini dile getirdi. Tüm sendikaların bu konuda; özellik arz eden birim uygulamasının tekrar uygulamaya alınmasını talep ettiğini kaydeden Ayhan, bununla birlikte döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmasını istediklerini bildirdi.

        "YASALLAŞMAYAN HİÇBİR ŞEY BAŞARI OLARAK LANSE EDİLEMEZ"

        Yetkili sendikanın değişik sitelerde; 'sabit ödeme tamam, döner sermayeler emekliliğe yansıtılacak' şeklinde reklam verdiğini ve sağlık çalışanları için sorun olarak 104 madde ile ilgili deklarasyon yayınladığını anlatan Ayhan, bunların sadece 5 adedinin görüşüldüğünü, üçünün de Torba Kanun'dan çıktığını dile getirdi.

        Ayhan, sözlerini şöyle tamamladı: "Meclis'in Ekim ayı içerisinde açılacağı düşünülürse yönetmeliğin Meclis'ten çıkartılarak Resmi Gazete'de yayınlanmadan insanlara servis edilmesi doğru etik ve ahlaki değildir. Geçen toplu görüşmelerde de birçok madde deklere edildi ancak bunların çok azı kabul edildi. Bu nedenle yasallaşmayan hiçbir şey başarı olarak lanse edilemez."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.