AKP'li vekiller muhalefeti topa tuttu

AKP'li vekiller muhalefeti topa tuttu

Anayasa değişiklik paketiyle ilgili olarak muhalefeti topa tutan AKP Konya Milletvekilleri bir de çağrıda bulundu: Bizi değil, tabanlarını dinlerlerse sorunu içlerinde çözerler



Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Konya Milletvekilleri Hüsnü Tuna, Harun Tüfekçi ve Ayşe Türkmenoğlu, anayasa değişiklik paketi ve paketle ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.
ANAYASA 40 PARÇALI HALE GELDİ
Parti binasında düzenlenen programda konuşan AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun, Türkiye’nin anayasa tarihinin 150 yıl öncesine kadar dayandığını ve bütün anayasaların olağanüstü şartlarda yapıldığını söyledi. Halen yürürlükte olan 1982 Anayasası’nın 16 defa değişikliğe uğradığını ve 85 maddesinde değişiklik yapıldığını anımsatan Başkan Ahmet Sorgun, bu anayasa için ’40 parçalı hale geldi’ değerlendirmesini yaptı. Sorgun, anayasada bir bütün olarak değişiklik yapmak gerektiğini, ancak bunun mümkün olmaması nedeniyle en azından bir kısmında düzenlemeye gidilmesini gerekliliğine işaret etti. Bu meclisin anayasa yapamayacağı, ancak kurucu meclisin anayasa yapabileceği yönündeki değerlendirmelere de atıfta bulunan Sorgun, bu düşüncenin yanlış olduğunu vurguladı.
AKP’YE VERİLEN OYLARA ‘HORMONLU’ DİYEN BAL’I ŞİKAYET ETTİ
Ardından Anayasa Komisyonu’nda görev alan Ayşe Türkmenoğlu, değişiklik yapılacak 30 maddeyi tek tek okudu, içeriği hakkında bilgi verdi. Türkmenoğlu, değişiklik paketinin genel kurulda uzlaşma içerisinde büyük bir mutabakatla geçeceğine inandığını ifade etti. Komisyon çalışmaları sırasında MHP Konya Milletvekili Faruk Bal’ın partisine verilen oylar için ‘balon oy’ nitelemesini yaptığını ileri süren Türkmenoğlu, Bal’ı millete şikayet etti.
MUHALEFET ALTERNATİF BİLE SUNMADI
Anayasa Komisyonu’nda görev alan bir diğer Konya Milletvekili Hüsnü Tuna da değişiklik paketiyle ilgili özel hususlar üzerinde durdu. Anayasa değişikliği komisyon çalışmaları sırasında CHP ve MHP üyelerinden değişikliğe ilişkin olumlu bir katkı görmediklerini belirten Hüsnü Tuna, herhangi bir alternatifte de bulunulmadığını, sadece engellemeye ilişkin çaba içerisine girildiğini iddia etti. Tuna, muhalefet partilerinin komisyon görüşmelerinden sonraki uzlaşma arayışlarına da değinerek, bunun bir manevra olduğunu, çünkü uzlaşacakları sürecin kendilerine tanınmasına rağmen bunu kullanmadıklarını söyledi.
AİHM’DEKİ UTANILACAK DURUM ORTADAN KALKACAK
Anayasa değişiklik paketinde önemli maddelerinin birinin de hukuk devleti ilkelerinin yargı tarafsızlığının sağlanmasına ilişkin hükümler olduğunu aktaran Hüsnü Tuna, bununla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) açılan davaları örnek göstererek iyi bir sicile şu sözlerle açıkladı: “Türkiye aleyhine AİHM’de 20 bin civarında dosya var. Bunlardan 2 bin 295’i hakkında karar verilmiş ve 2 bin 17 dosyada ihlal tespit edilmiş. Bunun 1014 tanesi adil yargılanma hakkının ihlaliyle ilgili. Burada devlet suçlanıyor. Bu ihlalin nedeni; yargıdaki taraflı, bağımlı yargılamanın sonucunda oluşan bir ihlal diye düşünüyorum. Bu utanılacak durumun ortadan kalkması için yargının tarafsız, bağımsız; yargıçların da tarafsız hale gelmesi, geniş tabana yayılmasıyla ilgili bir teklif diye düşünüyoruz.”
MUHALEFETE ÇAĞRI: TABANINIZA KULAK VERİN
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Harun Tüfekçi ise yeni bir anayasa yapılmasının herkesin talebi olduğunu vurgulayarak, milletin vekilleri olarak bunu gerçekleştirmek istediklerini ifade etti. Birkaç gün sonra kutlanacak 23 Nisan’a işaret ederek, 90. yılının kutlanacağını anımsatan Harun Tüfekçi, “90 yıldır sivil irade millete hak ettiği anayasayı yapamıyorsa ayıptır ve milletin vekili olarak bizlerin anayasa yapmaya gücümüz yetiyor, bunu kullanacağız ve gerekirse referanduma gideceğiz” değerlendirmesinde bulundu. Muhalefet partilerine seslenen Harun Tüfekçi, “Bizi değil, tabanlarını dinlerlerse sorunu içlerinde çözerler” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.