Ak Partli Soylu: Ekonomide Altın Dengeyi Kurmaya Gayret Ediyoruz

Ak Partli Soylu: Ekonomide Altın Dengeyi Kurmaya Gayret Ediyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, hükümetin son 11 yılda ülke tarımına yaklaşık 60 milyar liralık destek verdiğini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, hükümetin son 11 yılda ülke tarımına yaklaşık 60 milyar liralık destek verdiğini söyledi.

Adana Ticaret Borsası’nda (ATB) gerçekleştirilen ilk pamuk hasadının açık artırması programına katılan Soylu, dünyada OECD ülkelerinin 0.9 olan tarım desteğinin Türkiye’de ortalama 2.3 seviyelerine çıktığını kaydetti. Soylu, “Neredeyse 2,5 kata yakın bir kaynakla tarım desteklenmeye çalışılıyor. Bugün Türkiye ekonomik büyüklük açısından Avrupa’nın 1., dünyanın da 7'inci büyük ülkesi konumunda. 2002’de tarıma verilen destek yaklaşık 1.9 milyar lira. Bugün ise toplam 9.1 milyar lira civarında.” dedi. 2003’te pamuğa dekar başına 21.58 TL verilen desteğin bugün 10 katına çıktığını ifade eden Soylu, sözlerine şöyle devam etti: “220 milyar dolar civarındaki gayri safi milli hasıla 770 milyar dolara yükselmiş. Gayri safi hasıla açısından da 3 baremlik bir büyüme varsa, pamuğa destekte yaklaşık 10 katlık bir gelişme söz konusu.”

Türkiye’nin 2002’de çok farklı bir ekonomik model ile karşı karşıya kaldığını anlatan Soylu, 2008’den itibaren emekli, işçi, memur, ihracatçının bir taraftan standartlarını yükselttiğini, diğer yandan dünyadaki krizden etkilenmeden yönettiğini vurguladı. Soylu, şunları söyledi: “Bir taraftan terzi gibi elbisemizin her tarafını üzerimize oturtmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da farklı kesimlerde bu mali disiplinimizi sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Nereye ne kadar para harcayacaksam bundan fedakarlık yapmayacağım. Mali disiplinimi popülist politikalara sevk etmeyeceğim. Ama burada üreticimi de ezmeyeceğim. Bu altın dengeyi tarım ve ekonominin diğer branşlarından kurmaya gayret ediyoruz. Bugün Türkiye çok çeşitli stres testlerinden geçti. 2008’de dünyada büyük bir kriz oldu. Burada biz malımızı mülkümüzü kaybetmedik. Halbuki 1999 ile 2001 yıllarında neredeyse genel varlığımızın yüzde 35–40’ını bıraktık. Türkiye tarımda, hayvancılıkta ve diğer konularda toplumun birçok kesimini meselenin paydaşı sayarak, bugüne kadar rahat bir şekilde getirmeye çalıştı. Bugün 188 ülkeye tarım ihracatı yapıyoruz. 2012 sonu itibariyle 4 milyardan 16 milyar dolara ülke tarım ihracatını yükseltti. Bu bizim ‘Tamam geldik, hamdık olduk, pişdik’ dediğimiz nokta değil.”

ATB Başkanı Muammer Çalışan ise Türkiye’de her ürünün ilk hasadının Çukurova’da yapıldığını hatırlattı. Adana’dan 1 milyar 800 milyon dolar ihracat yapıldığını belirten Çalışkan, bunun 560 milyon dolarının tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünlerinden oluştuğunu dile getirdi. Ülkede yetişen mısırın yüzde 30 (1.5 milyon ton), narenciyenin yüzde 70, soyanın yüzde 90, yerfıstığının yüzde 90, karpuzun yüzde 30’unun bu bölgede yetiştiğine işaret eden Çalışkan, ülkenin en önemli sektörü tekstilin ham maddesi pamuk ekiminin önemi üzerinde durdu. Türkiye’nin 26 milyar dolar tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatına değinen Çalışkan, “Pamuğun azalmasındaki en büyük sebep fiyat politikaları. İkame ürün olan mısıra gizli destek vardır. Devlet, destekleme alımları ile mısırı belli bir yerde tutuyor. Bu da çiftçiye daha cazip geliyor. Ülke açısından bakıldığında pamuğun birim alanda bıraktığı katma değer yüzde 20-50 daha fazla. Pamuk dar bir bölgede yetişirken mısır ekimi her yerde yapılabilir. Bizim önerimiz; mısır ekiminin yapıldığı yerde bu ürüne, pamuğun yetiştiği yerde ise pamuğa daha fazla destek verip, üretim dengesini sağlayalım. Böylece 2 milyar dolarlık kaynakla 1 milyon ton pamuk ithal edilmemiş olur.” şeklinde konuştu.

Pakmil Yağ ve Pamuk Sanayi İşletmeleri AŞ’nin sahibi Ali Milli ise Seyhan Barajı ile 30–40 kg alınan pamuğun yerini 400–500 kg ürün alınacak duruma gelindiğini bildirdi. Eskiden tarıma bütçeden ayrılan payın yüzde 3 civarında iken, şimdi bu rakamın yüzde 1’lere gerilediğini savunan Milli, “IMF ile anlaşma da yok. Tarıma son derece az bir kaynak ayrılıyor. Çukurova’nın zenginliği pamuktur. Ama burada pamuk ekilmiyor. Çünkü maliyetler 10 yılda yüzde 10–15 artarken, dolar kuru ekonomik politikalar nedeniyle sabitleşmiş halde. Çiftçi kar etmeyince başka ürünlere kayıyor. Hükümet 50 kuruş yerine 70 kuruş verdiği zaman yörede 3 milyon ton kütlü pamuk ekilir. Türkiye’nin 1 milyon 200 ton pamuk ihtiyacını karşılar. Pirim desteği yapılmadığı zaman 500 bin tona düşüyor. İthalatla yurt dışındaki çiftçiyi destekliyoruz. Bütçeden tarıma ayrılan pay artırılsın.” diye konuştu.

Daha sonra AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç ile üreticilerin katıldığı programda Süleyman Soylu, sezonun ilk ürünü kütlü pamuğun ‘açık artırma usulüyle’ sembolik yapılan ihalesini başlattı. Organizasyonda Karataş ilçesinde 19 yıldır ilk kütlü pamuğu yetiştiren Hasan Aslan ile Ertan Safkan'ın 70 kilo pamuğunu Mensa Sanayi adına Mehmet Yüksel satın aldı. Yüksel, kütlü pamuğun kilosuna 112 lira verdi. 19 yıldır ilk kütlü pamuğu yetiştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Hasan Aslan “İnşallah devletimiz pamuğa iyi bir fiyat verir. Yoksa çiftçi bitmiştir. Mazota, gübreye yaklaşılmıyor. Emeğimizi alamıyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.