AK Partili vekilden anadil çıkışı

AK Partili vekilden anadil çıkışı

Yeni anayasa için konulan 2012'nin sonu hedefi gerçekleşecek mi?

Toplumun neredeyse tamamı yeni bir anayasa beklerken, Meclis Anayasa Uzlaşma komisyonu maddeleri yazmaya başladı. Yeni anayasanın yaklaşık 130 maddeden oluşması bekleniyor. 4 partiden üçer milletvekilinden oluşan 12 kişilik Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda kritik maddeler üzerinde ciddi tartışmalar yaşanıyor. Şu ana kadar 40 maddesi yazılan yeni anayasanın ancak 10 maddesi üzerinde bütün partiler uzlaşabildi. 30 kadar maddede şerh bulunuyor. Din ve vicdan özgürlüğü gibi bazı maddelerde uzlaşma yok.

"Türk vatandaşlığı" tartışılıyor

Komisyonu en çok zorlayan konu 'Türk vatandaşlığını' düzenleyen madde. Bu maddeyle ilgili her parti farklı görüş dile getiriyor. Önümüzdeki hafta ele alınması beklenen vatandaşlık maddesine şimdiye kadar hiç başlanamadı.

"Din ve inanç özgürlüğü", "eşitlik" ve "siyasi parti özgürlüğü" maddeleri de komisyonu zorlayan maddelerden oldu. CHP ve BDP eşitlik maddesine 'etnik köken, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği' ifadelerinin de girmesinde ısrar ediyor. Din ve vicdan özgürlüğü maddesinde ise CHP ve MHP ibadete sınır anlamına gelecek düzenlemeler talep ediyor.

"Anadil" tartışma konusu

Bir diğer kritik madde ise anadili de düzenleyen ve sürekli ertelenen "eğitim öğretim hakkı" maddesi. Geçen hafta tartışılmasına rağmen bu konuda da ilerleme sağlanamadı. Partiler bu konuda kendi görüşlerinin anayasaya mutlaka girmesinde ısrar ediyor.

"Kürtler anadil talebinden vazgeçmeyecek"

Diğer yandan anayasa komisyonunda ana dil konusunun tartışıldığı bugünlerde AK Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu 'ndan sürpriz bir çıkış geldi. Ensarioğlu, Diyarbakır'da katıldığı "anadili politikaları" toplantısında "Ben dahil Kürtler anadil taleplerinden vazgeçmeyecek" dedi.

Galip Ensarioğlu - AK Parti Diyarbakır milletvekili
"Kürtler, anadil taleplerini hiçbir şekilde pazarlık meselesi yapmayacak ve hiçbir şekilde vazgeçmeyecek. Bunun güçlü bir şekilde bilinmesi gerekiyor. Ben dahil, Kürtler anadili vazgeçmeyeceğimiz bir hak olarak tanımlıyoruz. Seçmeli ders yeterli değildir. Talep de bu değildir. Anadilde eğitim bir haktır, bu hak mutlaka tanınmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.