Ak Partili Öz: Hedefimiz Başkanlık Ve Yarı Başkanlık Sistemine Geçmek

Ak Partili Öz: Hedefimiz Başkanlık Ve Yarı Başkanlık Sistemine Geçmek

AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, “Bizim hedefimiz Türkiye’de başkanlık veya yarı başkanlık sistemine geçmek. 2015’te seçim var. Anayasayı değiştirecek çoğunlukta milletvekili sayısına ulaşırsak başkanlık sistemine geçeceğiz.”...

AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, “Bizim hedefimiz Türkiye’de başkanlık veya yarı başkanlık sistemine geçmek. 2015’te seçim var. Anayasayı değiştirecek çoğunlukta milletvekili sayısına ulaşırsak başkanlık sistemine geçeceğiz.” dedi.

Ömer Faruk Öz, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, muhalefetin ‘Aksaray’ adını vererek 1 milyar 370 milyon TL’lik maliyetiyle eleştirdiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve yeni uçakla ilgili açıklamalar yaptı. “Milletimiz büyük düşünmeyi öğrendi ama bizdeki muhalefet hala dar düşünmede kararlı. Sıkıntı bu” diyen Öz, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde ve şimdi de Başbakanımız Ahmet Davutoğlu döneminde aynı hızla yürüyoruz. Bu milletin değerleriyle barışık, ufku açık, dünyayla özdeşlemeye çalışan, dünyadaki yenilikleri takip eden bir Türkiye oluşturmak istiyorsak aklın yolu birdir. Şimdi uçaktan bahsediyoruz. O uçağa ilk binenlerden biri benim. İlk hizmete girdiğinde Cumhurbaşkanı seçildikten iki gün sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın davetiyle Kuzey Kıbrıs’a ilk resmi ziyaretimiz oldu. Türkiye Cumhuriyeti için alınan o uçağı görme imkânım oldu. Uçağın çalışma masasının olduğu bir bölüm var. Onun arkasında sekiz kişinin oturacağı ayrı bir bölüm var. Onun arkasında basın toplantısın yapılabileceği bölüm var. Onun arkasında ise; belki 100’e yakın hatta daha fazla yolcunun oturabileceği bir alan var. Bizim ihracatımız 12 yıl önce neredeydi şimdi nasıl oldu. Yurt dışından gelen yatırımcı ne kadardı, şimdi ne kadar oldu. Yatırım miktarı neydi ne oldu. Bunlar ikili ilişkilerle oluyor. Bizim Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız bu uçaklarla yurt dışına giderken keyfi gitmiyorlar. Beraberinde Türkiye’nin her alanda yatırımcısını, işadamını alıyor, öyle gidiyorlar. Bu ülkeden gidecek bir iş adamının oradan bulduğu partnerle buraya getireceği bir yatırım 3-4 milyar dolar, kaç tane uçak parası çıkarır. İlk resmi uçağı zannedersem Özal almıştı. Şimdi bir ülkenin Cumhurbaşkanını, bakanlarını, bürokratlarını ve işadamlarını hep beraber götürebilecek bir uçağın satın alınmasının neresi yanlıştır? Bunlar hala komünist mantığıyla bakıyorlar olaya. Türkiye büyüdü, dünyaya açılıyor.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine de değinen Öz, hükümet olarak gelecek yıl yapılması planlanan genel seçimlerde Mecliste yasa yapma çoğunluğunu elde ettikleri takdirde başkanlık ve yarı başkanlık sistemine geçmeyi hedeflediklerini açıkladı. Öz, şunları söyledi: “CHP Genel Başkanı; ‘Biz iktidara geldiğimizde Cumhurbaşkanlığı sarayını OTDÜ’ye bağışlayacağız’ diyor. Hani kaçak binaydı. Şimdi bunların bir dediği bir dediğini tutmuyor. Türkiye bir hukuk devleti, her türlü yatırımlar denetime açık. Varsa bir sıkıntı gereği yapılır. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı devlete bir Cumhurbaşkanlığı Sarayı yaptırayım da orada yolsuzluk yapayım diyecek kadar alçalamaz. Bunu söylemek tabiri caizse alçaklıktır. Kamuoyunun da bildiği, bizim hedefimiz Türkiye’de Başkanlık veya Yarı Başkanlık sistemine geçmek. Bunu nasıl yapacağız? Darbeyle mi? Hayır. 2015’te seçim var, biz diyoruz ki; bize Anayasayı değiştirecek çoğunlukta milletvekilliği verirseniz, biz başkanlık sistemine geçeceğiz diyoruz. Bunu gizlemiyoruz ki. Biz başkanlık sistemine geçtiğimizde ne olacak devletin bütün birimleri oraya toplanacak. Şu anki, birçok bakanlıklar, müsteşarlıklar, müdürlükler orada istihdam olunacak ve orada faaliyetlerini yürütecekler. Onlardan boşalacak yerlerin değerlendirilmesiyle belki oranın 5-10 misli katma değer Türkiye Cumhuriyeti devletine sağlanacak. Saray dediğinin yer millete hizmet için oluşturulan bir mekanizmadır. Şimdi Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız arasında bir ihtilaf yoktur. Ekonomik ve siyasi istikrar, güven devam ediyor. Ama ileride Cumhurbaşkanının başka partiden Başbakanın başka partiden olduğu dönemlerde kriz çıkması kaçınılmazdır. Başkanlık sistemiyle bunu şimdiden önlemek ve istikrarı kalıcı kılmak mümkün gözüküyor.”

Başkanlık sistemi getirilmesi halinde hükümetin kanun teklifi vermeyeceğini anlatan Öz, ”Başkanlık Sisteminde Milletvekilleri daha etkin hale gelecek. Bütün kanunlar Milletvekilleri veya parti grupları tarafından teklif olarak sunulacak.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.