Adanalı Boşnaklardan Aşure Etkinliği

Adanalı Boşnaklardan Aşure Etkinliği

Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Ferhat Gezer, sadece Müslümanların değil, tüm dinlerin ortak noktalarından biri olan aşure gününün temelinde kardeşlik, birlik, sevgi, anlayış ve hoşgörü saklı olduğunu...

Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Ferhat Gezer, sadece Müslümanların değil, tüm dinlerin ortak noktalarından biri olan aşure gününün temelinde kardeşlik, birlik, sevgi, anlayış ve hoşgörü saklı olduğunu söyledi. Gezer, "Aşure kardeşliktir, aşure yardımlaşmaktır ve aşure bir kültürdür." dedi.

Bu sene 3’ncüsü düzenlenen aşure gününde dernek binasında bir araya gelen Adanalı Boşnaklar, evlerinden Boşnak usulüne göre getirdikleri kimisi haşlanmış, kimisi kavrulmuş, kimisi taze aşure malzemeleri, iki kazan içerisinde birbirinden maharetli ustaların elinden geçtikten sonra aşure yaptı. Aşure gününü barış, diyalog ve hoşgörü mesajı verme amacıyla geleneksel olarak başlattıklarını ifade eden Başkan Gezer, "Biz de kardeşliği, beraberliği sağlayan bu aşure gününde bir araya gelerek, kutlamak istedik. Biz her zaman biriz, diriyiz. Dün neysek bugün de oyuz, yarın da aynı olacağız. İnançlarımız, düşüncelerimiz ve ırkımız farklı olabilir ama bizi birleştiren her şeyden önce vatanımız, bayrağımız ve milletimizin bütünlüğüdür." diye konuştu.

Başkan Gezer, bolluk ve bereketin adı olan aşure pişirmenin Bosna Hersek’te nesilden nesile geçen bir gelenek olduğunu belirterek, "Aşure pişirme geleneği Bosna Hersek’te asırlardır hep var olmuştur. Zamanın getirdiği şartlar doğrultusunda kimi zaman sadece evlerde, kimi zaman az miktarda pişirilmiş ancak gelenek her zaman sürdürülmüştür." bilgisini aktardı.

AŞUREYE BOŞNAK İMZASI

Her yörenin olduğu gibi Boşnakların da kendine özgü aşure anlayışı olduğunu dile getiren Gezer, şu bilgileri verdi: "Boşnaklar aşure yapımında da kendi kültürlerini yansıtmak adına üyeler evlerinden kimisi haşlanmış, kimisi kavrulmuş, kimisi taze aşure malzemelerini getirdiler. Neden ayrı ayrı diyecek olursanız, ilk aşamada tatları birbirine karışmamalı ki daha sonra ortak kaynatmaya başlandığında tatları muhafaza edilsin diye. Aşureye katılan her sebze ve meyvenin 'dağılmayacak kadar kaynaması' ve aşurenin ne çok koyu ne de çok sulu olması gerekir. Aşurenin içine 7 ile 77 çeşit malzeme konulabilir ancak konulacak malzeme çeşidinin tek sayı olmasına dikkat edilmektedir. İsteğe bağlı olarak aşurenin içinde karanfil, tarçın, kuru erik, kuru incir, armut, elma, üzün, ahududu, çilek, böğürtlen, badem, ceviz, leblebi, pirinç, kahve çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği de eklenebilmektedir. Yapılışında başlayan ve yenildiğinde alınan lezzete kadar farklılık bulunan Boşnak aşuresi, üzerinde küçük bir tebrik kartı ve kurdele ile ikram edilir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.