ABD gizli bilgileri İsrail'le paylaşıyor

ABD gizli bilgileri İsrail'le paylaşıyor

ABD Ulusal Güvelik Kurumu’nun (NSA) topladığı istihbarat bilgilerini ham halleriyle düzenli olarak İsrail’le paylaştığı ortaya çıktı. Verilen bilgiler arasında Amerikan vatandaşlarının özel bilgileri de bulunuyor.

The Guardian gazetesinin eski CIA çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayandırdığı habere göre, NSA ile İsrail’deki emsal teşkilat ISNU, 2009’da işbirliği için bir anlaşma yaptı. Buna göre Amerikan yönetimi düzenli olarak kendi vatandaşlarına ait email ve telefon konuşmalarından elde ettiği bilgileri herhangi bir elemeden geçirmeden İsrail ile paylaşmayı kabul etti.

Verilerin kullanımı konusunda herhangi bir yasal sınırlama da getirilmedi. Gazete, iki ülke arasında istihbaratın ayıklanmadan paylaşılması konusunda yapılan gizli anlaşmanın “mahremiyeti ihlal” sayılabileceğine işaret etti. Guardian’a açıklama yapan bir NSA yetkilisi ise gizliliği ihlal etmediklerini ve İsrail’le paylaşılan istihbaratın gizlilik kuralları çerçevesinde değerlendirildiğini savundu. Anlaşma, arasında ABD hükümet yetkililerinin iletişim bilgilerinin de olabileceği bu bilgileri İsrail’e bir yıl saklama izni de veriyor.

OPERASYONLARA DESTEK

Edward Snowden’ın açıkladığı belgeler, İsrail’in bu istihbarat bilgilerini kullanarak bazı operasyonlar yaptığı ihtimalini gündeme getirdi. Son birkaç yıl içinde İranlı nükleer fizik uzmanları ve öğretim görevlilerine yapılan suikastlarda bu istihbarat bilgilerinin kullanıldığı öne sürülmüştü. Bir NSA yetkilisi bu tür bilgi paylaşımının hükümetin bilgisi dahilinde olmayan ölümler ve başka operasyonlar yapılması tehlikesi doğurduğunu kabul etti.

5 sayfalık anlaşma yapmışlar

Guardian gazetesi iki ülke istihbarat birimleri arasındaki 5 sayfalık belgeyi internet sitesinde yayınladı. Detaylı bir şekilde kaleme alınan anlaşmada İsrail’e elde edilen tüm istihbaratın ham halinin ulaştırılması kabul ediliyor. Bilgilerin analizini ise İsrail’inkendi yöntemleriyle yapacağı vurgulanıyor.

BÜTÇESİ 11 MİLYAR DOLAR

ABD’nin personel ve bütçe olarak en büyük istihbarat birimi olan NSA’nın Maryland eyaletindeki merkez binası 280 bin kilometrekare ve 18 bin araçlık otoparkı var. Ülke içindeki onlarca tesisin yanı sıra İngiltere, Kanada, Avustralya, Japonya ve Almanya’da da birçok tesisi var. 2012 bütçesinin 11 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Bilgi ve iletişim mahremiyetinin ihlali mi?

ABD yönetiminin halkına verdiği en büyük güvencelerin başında ‘bilgi mahremiyeti’ geliyor. Ülke içinde yapılan izleme ve takiplerde mahkeme emri aranıyor. Ancak yine Edward Snowden’in ifşa ettiği belgelerde ‘tek mahkeme emriyle bütün telefon ve internet trafiğinin gözlem altına alındığı’ ortaya çıkmıştı.  

BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.