5 Polisin ‘gizliliği İhlal’ Suçundan Yargılandığı Dava Başladı

5 Polisin ‘gizliliği İhlal’ Suçundan Yargılandığı Dava Başladı

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturması sırasından yapılan teknik takip çalışmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özal’ın oğlu Ahmet Özal hakkında ‘bilgi notu’ hazırladıkları...

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturması sırasından yapılan teknik takip çalışmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özal’ın oğlu Ahmet Özal hakkında ‘bilgi notu’ hazırladıkları için 5 polisin ‘gizliliği ihlal’ suçundan yargılandığı davaya başlandı.

Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına sanıklar Ö.A ve D.Y duruşmaya katılmazken, sanıklar M.G, H.A, Y.Ç ve müşteki Recep Tayyip Erdoğan vekili katıldı. Soruşturma sırasından savcılık ifadesinde kendisine ait olmayan sözlerin tutanağa geçirildiğini ileri süren sanık Yasin Çakmak, "Böyle bir görüşmenin düştüğünü şifaen bana ismini hatırlamadığım bir memur tarafından söylenmesi üzerine bu görüşmeyi kısaca dinledim. Yanılmış olup olmadıklarını, sesi benzetip benzetmediklerini kontrol amaçlı bu işlemi yaptım. Eğer o tarihte bunun bilgi notuna düşürüldüğünü fark etseydim yasal gereğini yapardım. Kim olursa olsun suç teşkil etmeyen bu tür görüşmelerin hemen geçirilmesi herhangi bir şekilde yazılı etin haline getirilmemesi gerekmektedir.’ sözleri bana ait değildir.” dedi.

Sanık Harun Atıcı ise "Olay tarihinde polis memuruydum. Turgut Özal’ın ölümünün araştırılması olayında Ahmet Özal’ın telefonunu dinledim. Konu önemli diye de kayda aldım. Art niyetim yoktur. Notu da bilgi vermek amacı ile yazdım ama imzalı tutanak şeklinde kanun yetki verseydi o şekilde de imzalardım. Yaptığım bu işler amirlerimin talimatı ile yapıldı. Arkadaşlarımız da aynı şekilde amirlerinin talimatı ile yapıyorlar. Bu yazılar ancak soruşturma ile görevli üst amirler görür. Bunların dışında başka birilerinin görme imkânı yoktur. Benim dışımdaki dinlemedeki görevli kişiler dahi göremez. Be çalışırken gizliliğe riayet ederim." ifadelerini kullandı.

Erdoğan’nin vekilinin sorusuna ise Atıcı şu cevabı verdi: "Konuşma dinlemesi Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal ile ilgilidir. Onunla ilgili alan dairesinde yapılmıştır. Başbakanla konuşması da başbakanın önemini belirtmek açısından ‘başbakan’ yazılmıştır."

Savcılıktaki ifadesini kabul eden sanık Mehmet Gezginci bir soru üzerine, "Üst düzey görevliler dinlendiği zaman konuşmaları soruşturmayı yapan savcıya gösterilir, o değerlendirir. Emniyette bunu değerlendirecek herhangi bir kimse yoktur." cevabı verdi.

Duruşmaya gelmeyen sanıkların hazır edilmesine karar veren mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.