4+4+4 yasalaştı 8 yıllık kesintisiz eğitim tarihe karıştı

4+4+4 yasalaştı 8 yıllık kesintisiz eğitim tarihe karıştı

Meclis Genel Kurulu'nda dört gündür görüşülen '4+4+4' teklifi, 295 oyla kabul edilerek yasalaştı

Teklife 91 'ret', 1 de çekimser oy çıktı. Eğitimi 12 yıl kademeli hale getiren teklife başından sonuna kadar muhalefet eden MHP, 'Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimiz'in hayatı' derslerine 'ret' oyu vermemek için oylamaya katılmadı. Oylama sonucunu ayakta alkışlayan AK Partili milletvekilleri, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı ile koltuk değnekleriyle 4 gün boyunca oturumu yöneten Sadık Yakut'u tebrik etti. AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli de kürsüden "Böyle tarihî bir olayı yaşattığı için Cenab-ı Allah'a binlerce kez şükrediyorum." dedi.

Dört gündür Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen '4+4+4' teklifi 295 oyla kabul edilerek yasalaştı. Teklife 91 'ret', 1 de çekimser oy çıktı. Kanun teklifine başından sonuna kadar muhalefet eden MHP'liler 'Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimizin hayatı' derslerine 'ret' oyu vermemek için oylamaya katılmadı. Oylama sonucunu AK Partililer ayakta alkışlarla karşılarken, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. AK Partililer, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı ile ameliyatlı ayağı ve koltuk değnekleriyle 4 gün boyunca oturumu yöneten Sadık Yakut'u tebrik etmek için kuyruğa girdi. AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli de kürsüden "Böyle tarihi bir olayı yaşattığı için Cenab-ı Allah'a binlerce kez şükrediyorum." dedi. CHP'liler ise AK Parti'nin Cumhuriyet'ten rövanş aldığını iddia etti.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bir teşekkür konuşması yaparak düzenleme ile 'daha demokratik ve esnek bir sistem' getirildiğini söyledi. Bugünden sonra Türk eğitim sisteminde tek tip insan yetiştirme yerine ihtiyaç duyulan bilgi ve yetenekte çocukları yetiştirmeye yönelik bir adım atıldığını vurgulayan Dinçer, "Her bir çocuğumuzu ayrı bir birey olarak kabul edip onların her birisinin kendi yetenek ve kabiliyetlerine göre yetiştirileceği bir zemini oluşturacağız." diye konuştu.

Birkaç haftadır ülke gündeminde yer alan kanun teklifinin görüşmeleri 4 gün sürdü. Muhalefetin başından sonuna kadar önergeler, sık sık yoklama talepleri ve usul tartışmaları ile engellemeye çalıştığı kanun teklifinin görüşmelerinde zaman zaman tansiyon yükseldi. Genel Kurul iki defa CHP'nin protestosuna sahne oldu. İlk protesto AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın görüşmeler sırasında attığı, "4+4+4 okulları değil meyhaneleri vurdu. CHP'li vekiller tam kadro Meclis'te." tweet'inin hemen ardından yaşanmış ve CHP'liler sıra kapaklarına vurarak atılan tweet'i protesto etmişti. Dün de teklifin 24. maddesinin görüşülmesine başlanmadan önce CHP'li vekiller ayağa kalkarak ellerinde, "Yiyin efendiler yiyin'', "Laiklik demokrasinin teminatıdır'', "Burada yetim hakkı yiyorlar'' yazılı dövizleri Genel Kurul'da kaldırdı. Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut, CHP'lilerin eylemi üzerine birleşime ara verdi. Verilen aranın ardından, CHP Grup Başkan vekilleri Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan ile Erdal Aksünger dışındaki CHP'li milletvekilleri dışarı çıktı. Yaklaşık 20 dakika sonra geri döndüler.

CHP'li vekiller, Fatih projesinin 24. ve 25. madde ile Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarıldığını ve büyük bir rantın önünün açıldığını ileri sürdü. MHP de söz konusu maddelere karşı çıktı. Madde üzerinde konuşan MHP'li Erkan Akçay, eğitimin teknoloji destekli olması gerektiğini savundu. AK Parti, dün 24. maddeye bir önerge vererek, ihalelerinin "rekabete açık olacak şekilde" yapılması hükmünü ekledi. Ancak Fatih projesi kapsamında 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.