Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

40 Yıllık Elektrik Mühendisi’nin Tespitleri

40 Yıllık Elektrik Mühendisi’nin Tespitleri

Ziyaret turlarımız devam ediyor. Bu seferki durağımız Konya Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Ali Kemal Başaran.  Pek çok odanın, derneğin başkanı zamanla değişir, yeni isimler gelir. Ancak ben yıllardır Konya’da yaşarım, kendimi bildim bileli Elektrik Mühendisleri Odasını 40 yıllık elektrik mühendisi Ali Kemal bey temsil eder.

Bu da belli bir tecrübe ve güveni gösteriyor. Belki de soyadından gelen bir “başarı” hikayesinin tezahürü.

Elektrik, çağımızın “olmazsa olmaz” bir enerji kaynağı. Bırakalım devletin devasa yatırım ve üretimlerini, başımızı soktuğumuz 3-5 odalı evimizde bile sadece 3-5 saat elektrik olmasa halimiz ne olur bilmem? Televizyonsuz, internetsiz, buzdolapsız, ütüsüz, fırınsız, ampülsüz… bir hayat nasıl olur hayal edebiliyor musunuz?

Zamanında dedelerimiz “aletdiriksiz” yaşamış, onlarınki de hayatmış ama gel de yeni nesile sen bunu anlat ve kabul ettir, mümkün mü?

Her neyse, elektriğin hayatımızdaki yeri tartışılmaz. Biz gelelim Ali Kemal Başaran’ın can alıcı tesbitlerine:

 Konya elektrik tüketiminde 81 ilde 24. sırada. Bu sıra, sanayi bölgelerine bakınca biraz daha yükselip 14. sıraya çıkıyor ve bizim Türkiye ihracatındaki sıralamamız da 14, yani 81 ilden yapılan ihracatlarda da 14.cüyüz.

Sonuçta sanayi bölgesinde “ne kadar elektrik tüketimi, o kadar ihracat” gibi bir durum sözkonusu.

Ancak biz Konya olarak 500 milyon KW saat elektrik tüketirken, Gaziantep bizim 7 katımız 3.5 milyar KW saat elektrik tüketiyor ve bizden de 7 kat fazla ihracat yapıyor.

Son yıllarda Türkiye’nin 21 dağıtım bölgesinin tamamı özelleştirilmiş, çoğu ilde de bu şirketler vergi rekortmenleri listesinde en üst sıralara çıkmışlar. Ancak buna karşılık ne yeni bir yatırım yapılmış, ne de vatandaşa verilen hizmette bir artış var. Aksine şikayetler artmış, başıboşluk ve kontrolsüzlük had safhada, üstüne üstlük elektrik fiyatları da artmış.

Böyle olunca sanayici elektrik tüketmeye korkuyor diyor Ali Kemal Başaran. Tabi bu da üretime ve ihracata olumsuz olarak yansıyor.

Bir enteresan rakam da şu:

Bizim yetkililerin ifadesine göre Merkez Bankamızda 130 milyar dolar para var. İyi güzel ama yıllardır bizim Konya kadar toprağı var diye küçümsediğimiz Hollanda’nın sadece elektrik yatırımlarına ayırdığı para 370 milyar Avro imiş!

Konya’nın zaten su fakiri olduğunu ve KOP’tan gelecek suyun da sulamada, şebekede kullanılacağını söyleyen Başaran, elektrik üretimi için mutlaka doğalgaz santrali gerektiğinin altını önemle çiziyor. Sulamada da mazotla yapılan ile elektrikle yapılan arasında 5 kat maliyet farkı olup, elektrikle yapılan sulamanın mazottan 5 misli ucuz olduğunu söylüyor.

Sayın Başaran’la Konya ve Türkiye siyasetine dair de çok özel hatıralar paylaştık. Bizim Gonya Kitabı’ndan başladığımız sohbet, Halil Ürün, Mehmet Dolular, Haydar Koyuncu, Mehmet Keçeciler, Nazmi Sırıt… derken Turgut Özal’a kadar “goyulaştı” gitti, size onda birini ancak anlatabildim vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi