3 dalda yarışacaklar

3 dalda yarışacaklar

Büyükşehir Belediyesi, Konya’nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle İslam sanatlarına yönelik Uluslararası Hat, Tezhip ve Minyatür Yarışması düzenliyor. Tahir Akyürek, "Bir ilki gerçekleştiriyoruz" dedi

'İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya' etkinlikleri kapsamında, Büyükşehir Belediyesince Uluslararası Hat, Tezhip ve Minyatür Yarışması gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Yarışma Jüri Üyesi Yrd. Doç.Dr. Hüseyin Öksüz ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan, Uluslararası Hat, Tezhip ve Minyatür Yarışması'nın önemine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Bir medeniyet merkezi olan Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması sebebiyle başta kültür ve turizm alanında olmak üzere şehirde pek çok uluslararası etkinlik planlanmıştır. Bu etkinlikler çerçevesinde, hat, tezhip ve minyatür gibi başlıca İslam sanatları üzerine uluslararası bir yarışma açılmıştır. Tarih boyunca İslam kültürünün ve sanatının en önemli başkentlerinden biri olma misyonunu daima muhafaza etmiş olup günümüzde de hat, tezhip ve minyatür gibi kitap sanatlarımızın en üst seviyede icra edildiği bir merkez olan Konya'nın böyle bir uluslararası yarışmaya öncülük etmesi büyük bir zaruret olmuştur" diye konuştu.

ULUSLARARASI BİR MÜZE KURULACAK

Yarışma ile sözkonusu sanat dallarının aslına uygun bir şekilde yaşatılmasının hedeflendiğini belirten Akyürek, "Yarışmayla bu alanda eser verebilen sanatkarları da teşvik ediyoruz. Hat, tezhip ve minyatür gibi İslam sanatlarının uluslararası mecrada daha iyi tanınmasına katkıda bulunmak da yarışmanın amaçlarındandır. Ayrıca 2016 İslam Dünyası Turiz Başkenti olan Konya'da İslam eserlerinin sergileneceği uluslararası bir müze kurulmaktadır ve ödüllü eserler bu müzede daimi olarak sergilenecektir. Jüri üyelerinin de alanlarında uluslararası başarıları olan isimlerden teşekkül etmesine özen gösterildiği bu yarışmanın daha sonraki yıllarda da düzenlenmesi planlanmaktadır" sözlerini kullandı. Yarışmaya başvuruların başladığını, başvuruların 30 Eylül Cuma gününe kadar kabul edileceğini söyleyen Akyürek, yarışmayı uluslararası alana açtıkları için belediyenin internet sitesinden Türkçe, Arapça, İngilizce ve Farsça duyurular yapıldığını belirten Akyürek, üç sanat dalında uzman jüri üyelerinin değerlendirmeler yapacağını aktardı. "Yarışmada, hat sanatında metin olarak ayetler belirledik" diyen Akyürek, "Tezhipte belirlediğimiz bir konu var, minyatür alanında ise Hazreti Mevlana'nın eserlerinden özellikle Mesnevi'den hikayelerin minyatürle anlatılmasını istiyoruz. Bu da Konya kültürüyle de bütünleşmiş eserlerin ortaya çıkmasına vesile olacaktır" şeklinde konuştu.

BİRİNCİLİK ELDE EDEN ÖKSÜZ JÜRİ ÜYESİ

İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından 1986 yılında açılan ve 352 hattatın katıldığı yarışmada birinci olan hattat Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Öksüz de, hat sanatının İslam medeniyetinin en güzel sanatlarından olduğunu belirtti. İnsanların zaman içerisinde yazıyı daha da güzelleştirmek için bu sanat dalında uzmanlaştığını dile getiren Öksüz, Osmanlı zamanında hat sanatının zirveye ulaştığını belirtti. "Sanatın ucu bucağı yoktur" diyen Öksüz, şunları söyledi: "Büyükşehir Belediyesi uzun süredir gönlümde yer edinen bir projeyi hayata geçiriyor. Yarışma Konya'da bir ilk oldu. Cumhuriyet kurulduktan sonra yeni yazıya geçtik. Yeni yazıyla birlikte hat sanatına sırtımızı döndük. 1980'li yıllardan itibaren ise hat sanatı yeniden gündeme gelmeye başladı. Önemli bir gelişme. Hat sanatı parayla öğrenilmez veya öğretilmez. Konya'ya yakışan bir yarışma oldu. Yarışma sayesinde toplumun bu sanatlara olan ilgisi aratacak."

BİRİNCİYE 13 BİN LİRA ÖDÜL VERİLECEK

İlan edilen dallarda eser verebilecek herkes ve bir yarışmacı birden fazla sanat dalında yarışmaya katılabilir. Yarışmaya katılacak eserlerin özgün ve orijinal olması gerekiyor. Hat sanatında birinci olana 15 bin, ikinciye 12 bin, üçüncüye 9 bin lira, 3 adet esere de 4 bin lira mansiyon ödülü verilecek. Tezhip dalında birinci olana 13 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 7 bin lira ödül verilecek. Minyatür yarışmasında birinci olana 10 bin, ikinciye 7 bin, üçüncüye 5 bin lira ödül verilecek.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.