27 Mayıs darbelerin önünü açtı

27 Mayıs darbelerin önünü açtı

Demokrat Parti (DP) Konya İl Başkanlığı, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 50. yıldönümü dolayısıyla parti binasında basın açıklaması yaptı.

DP İl Başkanı Mehmet Ali Çiftkaya tarafından yapılan açıklamada 27 Mayıs’la birlikte darbelerin yolunun açıldığını belirtildi. Darbenin 23 Mart 1960’da vefat eden Said Nursi’nin ölümünden iki ay sonra yapıldığını ifade eden Mehmet Ali Çiftkaya, “Said Nursi, 1950’de demokratların iktidara gelmesinden sonra yol göstericiliğini sürdürdü. Ve aynı kadroların hatalarına karşı yapıcı eleştirilerde bulundu. Hayatının son yıllarında bu ikazları iyice yoğunlaştırdı. Vatan, millet, Kur’an ve İslamiyet namına iktidarda muhafazasına çalıştığı demokratlara karşı halkçıların ırkçılığı elde edip darbe vurabileceği yolundaki endişelerini dile getirdi. Bu endişeleri 27 Mayıs darbesiyle doğrulandı. Türkiye hâlâ o darbenin kurduğu hukuk dışı sistemden çıkabilmiş değil. Millet iradesine, millete sorulmadan koşulan zoraki ortakların tasallutu, bilhassa asker-yargı vesayeti ve demokratik kontrol altına alınmayan bürokratik oligarşi devam ediyor” dedi.
Celal Bayar’ın torunu Emine Gürsoy’un Yassıada duruşmalarında görevlendirilen subayların isimlerini verdiği notlarına atıfta bulunan Çiftkaya, şöyle konuştu: “Notlarda bulunan subaylardan İsmail Hakkı Karadayı, Teoman Koman, Çevik Bir, Doğu Aktulga, Fevzi Türkeri, Çetin Doğan, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Tuncer Kılınç, Yaşar Büyükanıt’ın isimleri bugün Ergenekon dosyalarında, darbe planlarında çıkıyor. Gürsoy, bu isimler için ‘Yassıada’da yetiştirildiler ve hep terfi ettiler’ diyor. İhtilaldan sonra siyaset kurumu kökten katledildi. 27 Mayıs üç vatan evladını idam etmekle kalmamış, demokratları mahkûm etmiştir. DP mensuplarının tutulduğu ve yargılandığı Yassıada süreci ise tam anlamıyla bir faciadır. 50 yıl geçmesine rağmen yaşananlar unutulmadı. Yara kanamaya ve vicdanlar sızlamaya devam ediyor. Buradan demokrasi şehitlerimiz merhum Adnan Menderes, Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet ve mağfiret dilerken, aynı zamanda zalimler için ‘yaşasın cehennem’ diyoruz.”
HASAN AYHAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.