2012’de 20 Milyar Dolar Patent Satışı Yapıldı

2012’de 20 Milyar Dolar Patent Satışı Yapıldı

2012’ye patent savaşları ve patent satışları mührünü vurdu. Geçen sene 20 milyar doları aşkın patent satışı yapıldı.

2012’ye patent savaşları ve patent satışları mührünü vurdu. Geçen sene 20 milyar doları aşkın patent satışı yapıldı.


Ideabuyer.com adlı web ortamı 2012’ye ait ilk 10 patent satışını derledi. Bu satışların toplam değeri 20 milyar doları geçti. Kodak, Nortel, Motorola ve AOL gibi kapanan dünya devlerinin portföyleri rekabete sahne oldu.



Patent sıralamasında birinciliği Motorola’nın Google’a sattığı patentler alıyor. Arama motoru, patentlere toplamda 12,5 milyar dolar ödedi. Mayıs ayında Motorola'dan aldığı TV patentlerine odaklanmayı bırakan Google, bunları 2,35 milyar dolara Arris Gruop'a satıyor.


Apple, 2012’de patent için Rockstar Consortium’a 2,5 milyar dolar ödedi. Bu ödeme şu an Sony, Microsoft, Research in Motion, Ericsson ve EMC'nin kullandığı patentleri de ihtiva ediyor.

AOL ise Apple, Google, Samsung ve HTC’nin kullandığı patentlerini Microsoft’a devretti. 2012 Nisan ayında 925 patentini 1,05 milyar dolar karşılığında elinden çıkaran şirket, 4. sırada.

2012'nin ilk çeyreğinde iflasını açıklayan KODAK, patent portföyünü satışa sundu. 1.100 patenti almak için 12 yatırımcı organize oldu. 525 milyon dolara satılan patentlerin alıcıları ise Google, Apple, Facebook, Research in Motion, Amazon, Microsoft, Samsung, Adobe, Huawei Technologies, HTC, Fujifilm ve Shutterfly oldu.


FACEBOOK 650 PATENT ALDI

Geçtiğimiz aylarda AOL’ü alan Microsoft, bu markanın patent portföyünün yarısını da satışa çıkardı. Toplamda 650 patentini Facebook'a sattı. Microsoft ve Facebook’un tarafı olduğu anlaşmanın değeri toplamda 550 milyon dolar.

Real Network Patents şirketi dünya devi Intel ile yaptığı anlaşma karşılığında 190 patenti Intel'in portföyüne kattı. Intel daha evvel uygulanmış 170 patent dahil, video akışı yazılımları için 105 milyon dolar ödedi.


Intel'in ikinci büyük patent anlaşması da Inter Digital'le olacağı tahmin ediliyor. Bu patent anlaşmasının bedeli daha belirlenemeyen 1.700 patenti içeriyor.

Ideabuyer’ın sıralamasında Fujifilm 9. sırada. Şirket, 100 milyon dolar değerinde 1.200 patenti satışa sundu. Universal Display adlı şirket OLED ışık hakkında patent haklarını Fujifilm’den alarak patent portföyünü iki katına çıkardı. 2012’nin son büyük satışı da Acacia Research, Adaptix Patents firmasına 100 milyon dolar vererek 4G ile ilgili 230 patenti portföyüne dahil etti.



2012’nin ilk 10 satışını yorumlayan Adres Patent Genel Müdürü Ali Çavuşoğlu şunları ifade etti:

“Devlerin patent için ödedikleri bedellere bakıldığın da bu rakamların şu an Türkiye’nin en değerli markalarının değerlerini çokça aştığını belirtmek mümkün. Patentin gelirinin bu denli büyük olması bizim için de teşvik niteliği taşıması gerekmektedir. Türkiye’de sanayicilerimizin üreteceği inovatif ürünler ve kendilerine yapacakları patent portföyleri ileride dünya devlerinin kapılarını çalacağı ve milyon dolarlık tekliflerle sermayelerine sermaye katacakları anlamına geliyor olabilir. Bunun için başta üniversitelerin ve şirketlerin Ar – Ge faaliyetlerine önem vererek yeni ürün üretmeleri konusunda hedef koymaları artık şarttır. Patent bilinci bir an evvel oturmalıdır. Dünyada ihracat yapan dev şirketler incelendiğinde görülen ortak taraf çoğunun patent portföyünü elinde bulundurmalarıdır. Türkiye’den şirketlerin örnek alması gereken ne önemli konuların da başında gelmektedir.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.