100 Bin Kadın Ekonomiye Kazandırılıyor

100 Bin Kadın Ekonomiye Kazandırılıyor

Turkcell’in Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle hayata geçirdiği Ekonomiye Kadın Gücü projesi kapsamında 11 ilde hayata geçirilen eğitim programının son durağı Şanlıurfa oldu.

Turkcell’in Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle hayata geçirdiği Ekonomiye Kadın Gücü projesi kapsamında 11 ilde hayata geçirilen eğitim programının son durağı Şanlıurfa oldu. İş hayatında kolaylık sağlayacak bilgilerin verildiği eğitim programı öncesi Şanlıurfa Hilton Oteli’nde düzenlenen törende iş kurmak ya da işini büyütmek isteyen Şanlıurfalı kadın girişimcilere mikrokredi çekleri takdim edildi. Şuana kadar 65 bin kadını ekonomiye kaandıran projenin hedefinde 100 bin kadın var.

Turkcell’in iş sahibi olmak veya işini geliştirmek isteyen, ancak yeterli maddi imkanı olmayan kadınlar için TİSVA ile işbirliğine giderek başlattığı cepten kalkınma seferberliği devam ediyor. Bugüne kadar birçok girişimci kadına finansman, eğitim, teknoloji ve pazarlama desteği sunulan proje çerçevesinde, bu kez Şanlıurfalı 15 girişimci kadın düzenlenen törenle mikrokredi çeklerini aldı. Törenin ardından Özyeğin Üniversitesi eğitmenlerinin katkılarıyla 30 girişimci kadın için eğitim programı düzenlendi.

Programda konuşan Turkcell Bölge Müdürü Ali Erkan Şahin, Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı ve toplumsal hayattaki rolünün daha etkin olması için fırsat eşitliğini her alanda önemsidiklerini kadınların güçlenmesini önemsediklerini söyledi. Şahin, "Şanlıurfalı 15 girişimci kadınımıza mikrokredi çeklerini vererek daha iyi bir hayat kurma yolundaki çabalarına destek olduk. Ayrıca 30 Şanlıurfalı girişimci kadınımızı da işlerini daha iyi yapabilmeleri için eğitim programımıza dahil ediyoruz. Kadınlarımızın kısa sürede emeklerinin karşılığını alacağına yürekten inanıyor, ayrıca toplumumuza sağlayacakları katkılardan ötürü şimdiden her birine teşekkürlerimizi sunuyoruz." dedi.

"BU PROJELER KADINLAR İÇİN CAN SİMİDİ"

Kadınları bu tür projelere yönlendirdiğini dile getiren Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Duman Kırcı da bu kredilerin kadınlar için can simidi görevi gördüğünü aktardı. Kırcı, "Çok ufak alınan kredilerle kadınlarımız evlerinden işler yapıyorlar. Hem ekonomiye hem aile bütçelerine katkıda bulunmuş oluyorlar. Turkcell gibi değerli kurumlarımızn desteğiyle bu çabamıza ivme kazandırmak çok önemli. Ekonomiye Kadın Gücü projesiyle Turkcell’in Şanlıurfa’daki desteğini çok değerli buluyorum." diye konuştu. Şanlıurfa'nın sahip olduğu potansiyellerle bir dünya kenti olma yolunda önemli adımlar kaydettiğini ifade eden Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe de Kadınların gelişmişlik durumu da bu standardı belirlemede önemli bir unsur olduğunu söyledi.

Son konuşmacı olarak kürsüye çıkan TİSVA Bölge Direktörü Belkıs Kurt, "Şanlıurfalı kadın girişimcilerimiz artık daha büyük işlere imza atacak." diyerek projenin önemine işaret etti. TİSVA'nın çalışmalarına değinen Kurt şunları söyledi:

"Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kadınımız dar gelirli. Bugüne kadar TİSVA olarak Nobel Ödüllü Muhammed Yunus’un öncülüğünü yaptığı Grameen Trust ile birlikte binlerce kadının hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olduk. 2003 yılında Diyarbakır’da 6 kişi ile başlayan mikrokredi programımız bugün Turkcell’in desteği ile 65 ilde yaklaşık 65 bin kadına ulaştı."

Törenin ardından Ekonomiye Kadın Gücü projesi kapsamında Özyeğin Üniversitesi eğitmenlerinin katkılarıyla düzenlenen eğitim programına ise Şanlıurfalı 30 girişimci kadın katıldı. Kişisel gelişimlerine, iş dünyasındaki vizyonlarına katkı sağlamak üzere hazırlanan eğitimler daha etkin ve başarılı bir iş hayatı için temel bilgiler içeriyor. Bu kapsamda Şanlıurfalı kadın girişimcilere, 'Girişimciliğin Temel İlkeleri ve Girişimcilerin Özellikleri', 'Etkili İletişim Beden Dili ve Satış', 'Temel Teknoloji' konularında toplam 5 saat eğitim verildi.

TURKCELL'DEN BİR MİLYON LİRALIK DESTEK

Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile Turkcell, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak ‘sosyal borçlanma’ modelini hayata geçirmiş oldu. Turkcell’in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadınlara 1 yıl vadeli borç verebiliyor ya da bağış yapabiliyor. 2012 Eylül ayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TİSVA işbirliğinde başlayan proje kapsamında ilk etapta 55 bin kadın girişimci Turkcell’in teknoloji ve iletişim gücüyle buluştuğunu belirtti. Bu sayı bir yılda 10 bin artarak 65 bine ulaştı. Ekonomiye Kadın Gücü seferberliğinin hedefi 4 yılda 100 bin kadını ekonomiye kazandırmak. Turkcell projeye 400 bin TL katkı vererek başladı. Sosyal borçlanma modeli aracılığıyla sağlanan destek yaklaşık 1 milyon TL’ye ulaştı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.