“Zenginlik fazla  tanıtım az”

“Zenginlik fazla tanıtım az”

Konya'nın hak ettiği konumda olmadığını söyleyen Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, “Şehrimiz her yönü ile çok zengin. Ne yazıkki bu zenginliğin sadece az bir kısmı tanıtılabilmiş” dedi

22-30 Eylül 2019 tarihleri arasında “Hak  aşıklarının gıdası, musıki dinlemektir” temasıyla gerçekleştirilecek olan 16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali öncesinde Tantavi Hanı'nda bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak'ın yanı sıra; Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da katıldı.

HEP BİRLİKTE SEFERBER OLACAĞIZ

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya'nın zamanı aşan bir geçmişinin olduğuna vurgu yaparak, konuşmasına başladı. Konya'nın tarihsel ve kültürel potansiyelinin çok güçlü ve köklü olduğunu, bu potansiyelin ise az bir kısmının tanıtılabildiğinin altını çizdi. “Konya; tarihi, kültürel, tarım, sanayi başta olmak üzere çoğu alanda çok zengin. Bu zenginliğe rağmen şehir hak ettiği yerde değil” diyen Vali Toprak, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya'daki tarihi eserlerden etkilenmemek mümkün değil. İlimizin gerçekten her bir yanı ayrı özel ve güzel. Bu eserlerin atıl kalmaması, tanıtılması için de yoğun bir çaba var. Hz. Mevlana Türbesi'ni yılda 3 milyon turist ziyaret ediyor. Var olan potansiyelimizi daha güçlü kılmak için seferber olacağız. Ayrıca Konya'nın meşhur lezzetleri arasında yer alan etliekmeği ise Mart Nisan ayları gibi rekorlar kitabına taşımak istiyoruz. 100 metre uzunluğunda bir etliekmek yaparak, Konya olarak rekor kıracağız.”

DOLU DOLU 10 GÜN GEÇECEK

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise 22-30 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan 16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali ile ilgili bilgiler verdi. Yarar, “16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, 22 Eylül 14.30’da gündüz yapacağımız açılış resitali ve atölye çalışmalarıyla başlayacak ve 30 Eylül’de Hazret-i Mevlâna’nın Doğum yıldönümündeki kapanış programıyla sona erecektir” şeklinde konuştu. 16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nin mottosunun, ana fikrinin, yine Hazret-i Mevlâna’nın Mesnevi adlı eserindeki “Hak âşıklarının gıdası, musıkî dinlemektir”  olduğunu söyleyen Yarar, “2004-2018 yılları arasında gerçekleştirilen bugüne kadar Mistik Müzik Festivaline 45 ülkeden,129 grup,785 sanatçı katılarak toplamda 15.480 dk. Sahne performansı sergilemişlerdir. 22-30 Eylül tarihleri uzun bir süredir Türkiye’deki kültür ajandalarında, Konya’ya ayrılmıştır. Bu yıl yine 22 Eylül’de başlayacak olan Festival için dünyadan ve Türkiye’den bize ulaşan rezervasyon bilgileri doğrultusunda Festival’in bu yıl da dolu dolu geçeceği öngörülmektedir. Festival’in 16. Yılında yine dünyanın her köşesinden ekipler ve sanatçılar bizimle birlikte olacaklardır. ABD, Norveç, Rusya (Tuva), İran, Rusya (Dağıstan), Cezayir, Yunanistan ile Tacikistan’dan katılacak topluluk ve sanatçılar Konya’da bir araya geleceklerdir. Ayrıca Anadolu’da halkın müzikal duyuşu, hissedişi içinde yer bulan irfanî söylemler 30 Eylül’de TRT Özel Konseri “Seher Yeli”nde yer bulacaktır. Bu yıl MMF’ne getirdiğimiz farklı etkinliklerden en öne çıkanı Gündüz Etkinlikleridir. Bundan sonraki yıllarda devam ettirmeyi düşündüğümüz gündüz etkinliklerinde bu sene ülkemizin müzikal birikiminden çeşitli müzik ekolleri ile müzik tarihimize dair değerli sunular yer alacaktır. İlerleyen yıllarda Konya Mistik Müzik Festivali’ne ek olarak aynı günlerde dünyanın her köşesinden bu alanla ilgili usta ile öğrenciyi Konya’da ağırlayarak 10 günlük bir Mistik Müzik Kampını sürekli hale getirmeyi istiyoruz. Dolu dolu bir etkinlik takvimini geride bırakacağız” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

img_6562.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.