Yüzde 40 geriledi

Yüzde 40 geriledi

Lokomotif sektör inşaat, krizin etkisiyle birlikte 2007 yılından bu yana yüzde 40 geriledi

EN FAZLA DÜŞÜŞ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

Küresel ekonomik kriz her geçen gün piyasalarda biraz daha daralmaya neden oluyor. Milli gelire ve istihdama önemli katkılar sağlayan inşaat sektörü bu daralmayı fazlasıyla hissetti. Türkiye'de 2008 yılının üçüncü döneminde büyüme hızında en fazla düşüş görülen sektör, yüzde 4,3 ile inşaat sektörü oldu.
PİYASA DURGUNLUĞUN İÇİNDEN ÇIKAMADI
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Ali Çınar, “2006’da inşaat sektörü zirve yaptı. 2007 de ise Genel seçimler yüzünden piyasada belirsizlik oldu. Yatırımlar durdu. Seçimlerden sonra da küresel ekonomik kriz baş gösterdi. Piyasa durgunluğun içinden çıkamadı. 2007 yılından bu yana sektör yüzde 40 geriledi” diye konuştu.
MALZEME SATIŞLARI DA DURDU
Sektördeki daralma inşaat malzemelerini de etkiledi. Konut ihtiyacı olmaması malzemeye olan ihtiyacı da bitirdi. İnşaat malzemesi satıcısı Hayri Kul, “İnşaat sektöründe konut ihtiyacı olmadığı için malzeme ihtiyacı da olmuyor. Bu nedenle malzeme satışları düşerken fiyatlar da geriledi” diye konuştu.


İnşaat, yüzde 40 geriledi

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar, ekonomik kriz nedeniyle inşaat sektörünün yüzde 40 gerilediğini, piyasanın ancak 2010’da canlanacağını söyledi

Küresel ekonomik krizin olumsuz etkileri her geçen gün biraz daha artıyor. Ülkemizde bu olumsuz etkilerden nasibini alıyor. Birçok sektörde işler durma noktasına geldi. Bu sektörlerin en önemlilerinden biri de inşaat. Ekonomideki belirsizlikler nedeniyle müteahhitler yeni projeler üretmiyor. Şu an piyasada stoktaki konutlar tüketiliyor. Türkiye'de 2008 yılının üçüncü döneminde büyüme hızında en fazla düşüş görülen sektör, yüzde 4,3 ile inşaat sektörü oldu. İnşaat sektörünün milli gelirdeki büyümeye  katkı sağladığını anlatan Başkan Ali Çınar, son dönemdeki talep daralması nedeniyle sektörde durgunluk yaşandığını ifade etti. İnşaat sektörünün 2006 yılında zirveye ulaştığını belirten Çınar, “2007 yılında Genel seçimler oldu. Piyasada bir belirsizlik vardı. Müteahhitler yeni projeler üretmiyordu. Seçim geçtikten sonra da küresel ekonomik kriz baş gösterdi. Piyasa durgunluğun içinden çıkamadı. Her geçen gün biraz daha geriledi” dedi. Bu yıl içerisinde de yeni projeler yapılmayacağını kaydeden Çınar, “Şu an eldeki stoklar tüketiliyor. Ancak, 2010 yılında bu stoklar da tükenecek. Konut ihtiyacı doğacak. Bu da 2010 yılında piyasada bir canlanmaya neden olacak” diye konuştu.
Son olarak piyasalardaki krizin tüketici ve üreticiyi bilinçlendirdiğinin altını çizen Çınar şunları kaydetti: “Piyasadaki durgunluk sayesinde üretici kitlelere ne tip projelerle hitap edeceğini anladı. Tüketici de malzeme alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini öğrendi.” İnşaat sektöründeki daralma inşaat malzemelerini de etkiledi. İnşaat Malzemeleri fiyatlarının yüzde 40 oranında düştüğünü dile getiren İnşaat Malzemesi Satıcısı Hayri Kul, “İnşaatta sektöründe konut ihtiyacı olmadığı için malzeme ihtiyacı da olmuyor. Bu nedenle malzeme fiyatları son 1 yılda yüzde 40 oranında azaldı” şeklinde konuştu.     
MUSTAFA TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.